Pomana porcului la Fortus: salarii regești deși nu se mai produce nimic de trei ani. Nici curent nu e
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Culmea capitalismului:

Pomana porcului la Fortus: salarii regești deși nu se mai produce nimic de trei ani. Nici curent nu e

GALERIE
chisca
  • chisca
- +

Conform ultimei grile de salarii de la Fortus SA, directorul Gheorghe Chişcă figurează cu salariu brut de 9.600 de lei, adică în jur de 5.600 lei în mână. La momentul în care compania a intrat în insolvenţă la cârma ei se află tot Chişcă. Mai mult, înainte de a intra în incapacitate de plată acesta a avut o leafă de circa 10.000 de euro/lună.

Societatea Fortus SA, care este deţinută de statul român, uimeşte cu ultima grilă de salarizare, după creşterile din 2017, când contribuţiile au trecut pe umerii angajatorilor. Deşi nu mai funcţionează de ani buni, o parte din cei 73 de angajaţi activi pe statusurile de plată sunt plătiţi şi cu 5.000 de lei pe lună, în mână. Este cazul directorului general Gheorghe Chişcă, care figurează cu un brut de 9.600 de lei, netul fiind calculat la 5.600 de lei pe lună. Greu de crezut, dacă este să ne gândim că din 2015 a încetat activitatea iar în prezent fosta fabrica nu are nici măcar curent electric, iar bunurile se vând bucată cu bucată sau se dau în plată. Iată o metodă ideală prin care poţi sta acasă şi poţi primi de două ori salariul mediu pe economie. Înainte de a intra în insolvenţă Chişcă a avut o leafă de circa 10.000 de euro pe lună.

Pe lista cu salariile brute ale celor 73 de angajaţi rămaşi la Combinatul de Utilaj Greu mai figurează şi alte nume care încasează sume le fel de mari. De exemplu, directorul financiar contabil Pleşca Ioan ia în mână 4.560 de lei dintr-un brut de 7.800 de lei iar directorul de „vânzări-cumpărări”, Sofron Lucian primeşte acceşi sumă. Cu 4.200 de lei net se află în topul celor mai mari salarii de la Fortus şi Gheorghe Sandu, inginerul şef „sectoare calde”. Un pic mai puţin primeşte Ioan Agachi, şef serviciu, care are un brut de 6.650 de lei, din care primeşte, în cont, 3.800 de lei. Peste 3.000 de lei în mână încasează şi Gheorghe Munteanu, şef secţie, mai exact 2.900 de lei, dintr-un brut de 5150 de lei. Precizăm cititorilor că procedura de insolvenţă Fortus a început în 2008 cu un număr de 1.620 de salariaţi, însă în ultimii ani, majoritatea au fost disponibilizaţi. Ultimele disponibilizări au avut loc chiar la începutul acestui an, iar criteriile după care au fost selectaţi cei 73 de ieşeni care să rămână în continuare pe statele de plată nu se ştiu încă. După ce am calculat şi salariile nete ale altor categorii, observăm că un turnător poate primi în jur de 2.200 de lei în mână, un inginer, un strungar sau un analist programator ajunge la 2.000 de lei fiecare, un subinginer  la 2.100 de lei, un modelator la 1.900 de lei, etc.

Pe lista angajaţilor fără de care „activitatea” nu putea continua, deoarece sunt persoane „indispensabile”, se află şi patru şoferi, unul dintre ei figurând cu un salariu de 2.230 de lei brut, adică 1.300 de lei în mână, lunar. Unul dintre şoferi îl deserveşte pe Gheorghe Chişcă. Deşi acesta figurează cu o sumă de 475 de lei brut, cel mai probabil un sfert de normă, adică 290 de lei net lunar, la ultimile plăţi făcute luna trecută, şoferul Ioan Strătilă a încasat salarii restante în sumă de 32.600 de lei.

Trei dintre actualii angajaţi sunt rude

Printre cei 73 de actuali salariaţi care încasează în continuare salariu de la Fortus se numără şi soţia directorului general şi cumnata acestuia, adică sora soţiei. Liliana Chişcă este trecută ca inginer pe listă, în dreptul ei figurând un brut de 2.850 de lei, adică un net calculat la 1.700 de lei. Sora acesteia, Gabriela Croitoru, tot inginer de profesie, încasează 1.546 de lei lunar, dintr-un brut de 2.590 de lei. Prin urmare, în familia directorului general, Gheorghe Chişcă, intră în fiecare lună venituri generate de el şi soţie în cuantum de 7.900 de lei, bani proveniţi dintr-o activitate care nu mai există. Calculat la cei trei ani de zile, de când Fortus şi-a încheiat orice activitate economică, reiese că cei doi au încasat până în prezent, în urma ultimilor plăţi făcute, în jur de 289.400 de lei, adică în jur de 64.000 de euro. Din totalul celor 73 de salariaţi, un număr de 26 sunt cu minimul pe economie şi primesc în mână 1.162 de lei, lunar. Aceştia sunt încadraţi pe posturi de genul: şef grupă intervenţii, strungar, lăcătuş, forşor, instalator, sudor, oţelar, turnător, distribuitor, etc. 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.