Pomana Vioricăi Dăncilă. Neamțul a primit fonduri de 2,5 ori mai mari decât Iașul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Pomana Vioricăi Dăncilă. Neamțul a primit fonduri de 2,5 ori mai mari decât Iașul

GALERIE
extindere canalizare
  • extindere canalizare
- +

520 de milioane de lei la Neamţ, pe un singur proiect, puţin peste 200 de milioane pentru 11 proiecte din tot judeţul Iaşi. Unde se duc banii Iaşului?

 

După o primă şarjă de proiecte în valoare totală de 2,3 miliarde de lei - din care judeţul Iaşi a „prins“ doar unul, la Ciurea (extindere a reţelei de canalizare ape uzate menajere în Lunca Cetăţuii, cu o valoare de 12,5 milioane de lei) - Guvernul Dăncilă plusează cu încă 7,36 miliarde. Ca şi la seria de luna trecută, premianţii sunt judeţe dominate de baroni PSD şi localităţi conduse de primari din acelaşi partid. De data asta, Iaşul a prins în total 11 proiecte, dar CJ Neamţ a prins, într-un singur proiect, de două ori şi jumătate mai mulţi bani decât tot a ce primit Iaşul. Proiectul nemţe­nilor, în valoare de 521 de milioane de lei, se numeşte pompos „modernizare, consolidare şi reabilitare drumuri şi poduri judeţene, obiective ce asigură conectarea la reţeaua TEN-T“. Nu e însă clar dacă administraţia condusă de Ionel Arsene vrea să lege drumuri la o autostradă care nu există (A8) sau la reţeaua de transport europeană (TEN-T), care nu se apropie însă de Neamţ decât până la Braşov, pe traseul autostrăzii A1.

Dar cu ce se alege Iaşul din această împărţire intempestivă de fonduri, în ajunul votului pe moţiunea de cenzură contra Guvernului Dăncilă? Cel mai generos proiect, finanţat cu 55,4 milioane de lei, vizează modernizarea unor drumuri de interes local din comuna Golăieşti. Ceva mai puţin a primit Ţuţora, 52,3 milioane de lei, pentru înfiinţarea sistemului de canalizare în comună. Tot pentru modernizare de străzi primeşte şi oraşul Podu Iloaiei 27,2 milioane. Lista Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză include în judeţul nostru şi comuna nemţeană Timişeşti (23,75 de milioane de lei, de asemenea pentru drumuri). La acelaşi capitol, comuna Tătăruşi bifează 17 milioane de lei, Holboca, 14,7 milioane, Strunga, 8,8 milioane, Paşcani 8,5 milioane, Ciorteşti, 8,4 milioane, şi Tg. Frumos, 4,9 milioane de lei. În comunele Ipatele, Drăguşeni, Şcheia şi Mironeasa, cu 21 de milioane de lei ar urma să fie extinsă reţeaua de furnizare a gazului metan. Un al 11-lea proiect a fost atribuit Universităţii „Al.I. Cuza“. Din administraţiile locale ieşene de pe listă, Ciorteşti şi Mironeasa sunt liberale, Ţuţora e UNPR, iar restul, PSD.

Sumele alocate spre Iaşi par mărunţiş pe lângă feudele consacrate ale PSD. După jumătatea de miliard virată către CJ Neamţ, urmează 172 de milioane de lei pentru extinderea reţelei de canalizare, mărirea capacităţii staţiei de epurare ş a celei de tratare a apei, extinderea reţelei de alimentare cu apă potabilă şi forarea de puţuri în zona Snagovului. În municipiul Buzău se duc 150 de milioane de lei pentru infrastructura de transport, şi, tot în Buzău, la Poşta Câlnău, vor fi cheltuite 117 milioane pe sistemele de furnizare a apei şi canalizare. Capitala se alege cu 104 milioane de lei pentru o legătură la Autostrada Bucureşti-Piteşti, iar CJ Maramureş primeşte 102 milioane pentru asfaltarea unor drumuri judeţene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Când Iohannis va realiza că a pierdut definitiv partida s-ar putea să-i vină ideea să măsluiască din nou cărţile!

Filmuletul zilei

opinii

Regula numărul unu

Briscan ZARA

Regula numărul unu

Un şef ales politic nu va fi vreodată unul eficient. Interesele lui vor fi doar personale şi politice (a se citi „de clan”), iar modul lui de lucru cu străinii de partid va fi unul tipic: va ajuta pe unii sau pe alţii pentru a şi-i face apropiaţi şi loiali, iar restul, majoritatea adică, va fi complet neglijată. Şi istoria se repetă.

Sensul lui „To be continued”

Cristina DANILOV

Sensul lui „To be continued”

Ţi s-a întâmplat vreodată ca în timp ce încerci să adormi să te sâcâie insistent proiectul pe care nu ai reuşit să îl finalizezi la serviciu sau să ai în faţa ochiului minţii răzătoarea de legume electrică pe care o tot vezi la reclame şi pe care, din lipsă de timp, nu ai reuşit să o procuri? 

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

pulspulspuls

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

PULS

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

O veste neobişnuită şi străvezie ca figura unui strigoi, numai bună pentru sărbătoarea de astăzi, de Sf. Andrei, a venit ca un vârtej azi noapte, odată cu o rafală de vânt care s-a abătut pe strada din faţa redacţiei.

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.