anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

PONT: Cât pot IT-iştii să câştige dacă trec de la salariu la PFA

GALERIE
programatori
 • programatori
- +

Programatorii şi alţi specialişti din sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (IT&C) pot să câştige sume importante prin reducerea substanţială a taxelor, dacă trec de la statutul de angajat la persoană fizică autorizată (PFA), păstrând aceleaşi costuri pentru firma beneficiară a serviciului lor, în noile condiţii fiscale valabile de la 1 ianuarie 2018. Aceasta rezultă din calculele efectuate, la solicitarea StartupCafe.ro, de consultantul fiscal Cristian Rapcencu, pe sistemul în vigoare.

În domeniul IT salariul mediu net pentru angajaţi este de 6.157 de lei pe lună, conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), de la nivelul lunii noiembrie 2017. La acest nivel al salariului net, costul salarial total (salariul întreg) suportat de firma angajatoare este de 9.685 de lei pe lună, în condiţiile scutirii de impozit pentru IT-işti şi ale sistemului de contribuţii sociale de la 1 ianuarie 2018, rezultat din ordonanţa de urgenţă 79/2017, de modificare a Codului fiscal.

Rezultă astfel taxe totale de 3.528 de lei pe lună, la un salariu net de 6.157 de lei pe lună. Dacă însă angajatul se înţelege cu firma la care lucrează să treacă pe PFA, iar societatea să menţină acel cost salarial şi să i-l acorde astfel, specialistul IT ar rămâne cu mult mai mulţi bani în mână, potrivit calculelor efectuate de consultantul fiscal Cristian Rapcencu.

Varianta 1: PFA cu norme de venit

Dacă te organizezi ca PFA, poţi opta pentru norma de venit, iar codul CAEN 6202 (consultanţă IT) este permis în acest sistem - spune Rapcencu. În Bucureşti, de exemplu, norma pe IT este de aproximativ 30.000 lei/an, mai spune consultantul fiscal. Pe sistem de normă, impozitul de 10% se achită la normă, iar CAS si CASS în functie de Formularul 600, care este acum în vigoare pentru PFA.

În actualul sistem pentru contribuţii la PFA, plătesc CAS şi CASS cei care au obţinut venituri anuale peste 22.800 de lei din aceste activităţi. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a spus că ar vrea să umble inculsiv la aceste plafoane şi repere, dar până atunci luăm cazul în vigoare. Revenind la exemplul nostru, norma fiind mai mare decat plafonul de 22.800 lei, IT-istul este obligat să depuna formularul 600.

Potrivit calculelor lui Cristian Rapcencu, dacă IT-istul PFA optează, ca bază lunară, pentru salariul minim pe economie (de 1.900 de lei brut) rezultă pe tot anul următoarele taxe: impozit pe venit de 3.000 lei; CAS de 5.700 lei; CASS de 2.280 lei; TOTAL COST / an 10.980 lei. Aşadar, 915 lei pe lună merg la stat, ca impozit şi contribuţii, faţă de taxele de 3.528 de lei pe lună la un salariu de 6.157 de lei pe lună. „Chiar daca el facturează 200.000 lei tot anul, va plăti impozit la norma de venit” - a spus consultantul Cristi Rapcencu.

Varianta 2: PFA în sistem real

Dacă IT-istul nostru merge în pe sistem real pe PFA, contribuţiile la sănătate şi contribuţiile la pensii nu se deduc la calculul venitului net, urmând ca organul fiscal, la regularizarea anuală a impozitului pe venit, să considere cele 2 cheltuieli ca deductibile - explică Rapcencu.

Astfel, dacă IT-istul îşi deschide PFA în ianuarie şi vrea să plătească taxe pe sistem real, depinde ce venit estimează ca va realiza prin formularul 220 pe care este obligat sa îl depună la Fisc în termen de 30 de zile de la înfiinţare. Dacă estimează mai mult de 22.800 lei, atunci va depunde si vestitul formular 600 şi va plăti ca în calculul anterior: 5.700 lei la CAS şi 2.280 lei CASS. Dacă estimează mai puţin, nu este obligat să îl depună şi nu va datora CAS si CASS pe anul 2018. Daca nu e obligat să depună formularul pentru că estimează un venit mai mic, el poate opta să îl depună pentru a fi asigurat în sistemul public de pensii şi în sistemul public de sănătate. Aşadar, sistemul introdus de Guvern de la 1 ianuarie 2018, şi pe care acum se gândeşte să-l modifice, îi ajută pe cei care obţin venituri mari şi îi defavorizează pe cei cu venituri mici, de la nivelul salariului minim şi puţin în sus.

Citiţi mai multe pe startupcafe.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.