anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ponta a ales PERLELE COROANEI pentru recreerea primilor oameni din stat

GALERIE
recreere
 • recreere
- +

După ce a promis că va reduce la 10 numărul vilelor de protocol în care demnitarii de prim rang îşi pot petrece sfârşitul de săptămână sau vacanţele, premierul Victor Ponta a aprobat, în final, o listă dublă. Variantele de petrecere a timpului liber de către preşedinte, premier, şefii celor două Camere ale Parlamentului, preşedintele Curţii Constituţionale şi invitaţii lor includ, după oficializarea ordonanţei 24/2013, 20 vile, trei palate şi un complex în Delta Dunării, plus un elicopter la dispoziţia aleşilor atunci când nu e folosit de SRI.

Complexurile pentru turismul de protocol sunt, fără excepţie, locurile altădată preferate de nomenclatura comunistă pentru petrecerile de Crăciun sau de Revelion, pentru partidele de vânătoare, pentru vacanţele prelungite la mare sau pentru băi termale. Pentru a completa peisajul, Guvernul Ponta a inclus în "baza destinată activităţii de reprezentare şi protocol" şi Centrul de cercetare de la Uzlina-Murighiol, un complex cu vile, bazine de înot şi pavilion pentru păsări, destinat până de curând exclusiv cercetătorilor internaţionali ai Deltei Dunării şi transformat acum în loc de cazare şi "activităţi" pentru demnitari.

Lista beneficiarilor, aşa cum o prezintă primul-ministru, e limitată: „Nu au acces decât preşedintele României, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, nu orice parlamentar, primul-ministru şi invitaţii străini", a explicat premierul Ponta. Aşa cum s-a modificat însă textul legii, lasă loc şi altora.

Moştenirea lui Ceauşescu

În lista lui Ponta, destinaţiile demnitarilor includ 14 locuri de relaxare din Bucureşti şi din ţară. Cum în unele cazuri este vorba de complexuri întinse pe 253.000 de metri pătraţi, aşa cum este cel din jurul Palatului Snagov,  sau de 165.000 cât are parcul Palatului Foişor din Sinaia, la dispoziţia demnitarilor rămân practic 20 vile, 3 palate şi locul de agrement din Delta Dunării unde, spune Ponta, vrea să-i ducă pe străini cu barca. Acestora li se vor adăuga, în fondul de protocol, locuinţele cu statut de reşedinţă oficială: Vila Lac 3, din strada Turgheniev,  locuinţa lui Traian Băsescu, Vila Pictor Mirea, din str. G.D. Mirea nr. 4, unde locuieşte Emil Constantinescu, şi Palatul Elisabeta, reşedinţa Regelui Mihai I.

Poate cel mai cunoscut este Complexul Lotus din Neptun, reşedinţa estivală a preşedintelui Traian Băsescu, dar şi a ultimilor premieri ai României - Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu şi Victor Ponta. Cu acordul demnitarilor, în ultimii ani au avut însă acces la vilele de la Neptun mai mulţi consilieri ai acestora împreună cu familiile. Tot la Neptun, a avut loc şi celebra întâlnire a lui Băsescu cu intelectualii din vara lui 2007, printre invitaţi numărându-se atunci Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Traian Ungureanu, Horia Roman Patapievici şi Cătălin Avramescu cu soţia, care au zburat de la Bucureşti la mare în avionul prezidenţial.

La Neptun, acolo unde Nicolae Ceauşescu îşi strângea peste vară întreaga suită de tovarăşi, statul păstrează vilele "Lotus", "Nufărul", "Trandafirul" şi "Ghiocelul", piscina modernizată recent cu un sistem de încălzire a apei, băile reci, lacul, debarcaderul şi fâşia de plajă privată, mai exact o fortăreaţă de 134.000 de metri pătraţi separată de staţiune şi printr-un parc securizat.  Vila de protocol de la Neptun a fost "deschisă" în condiţii de securitate maximă o singură dată în ultimii ani, în timpul întâlnirii preşedintelui Băsescu cu George W. Bush în aprilie 2008, înaintea Summitului NATO.

O altă proprietate pusă de RA-APPS la dispoziţia demnitarilor rămâne vila "Panseluţa" din vecinătate, altădată reşedinţa familiei lui Ceauşescu, căci fostul dictator obişnuia să vină la mare înconjurat de rude, de la copii până la soacră. Cum Nicolae Ceauşescu şi ai săi se mutau practic la mare din iunie până la sfârşitul lui septembrie, serviciul de protecţie a preşedintelui se instala peste vară la "Ghiocelul".

Acolo unde nomenclatura comunistă se strângea pentru a petrece Crăciunul sau pentru a întinde mesele de Paşte, la Palatul Primăverii în Capitală, înconjurat de un spaţiu verde de 15.500 de metri pătraţi, Guvernul îşi rezervă dreptul de a organiza "activităţile Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Camerei Deputaţilor, Senatului şi Curţii Constituţionale", aşa cum apare în noua formă a legii. Aceeaşi destinaţie ar urma să o aibă Palatul Snagov, locul favorit de planificare a nunţilor cu ştaif, în ultimii ani, dar şi al reuniunilor politice, Traian Băsescu obişnuind să cheme la Snagov întreaga pleiadă de parlamentari şi lideri locali ai PDL ori de câte ori dorea să transmită partidului mesaje departe de camerele de luat vederi.

Statul plăteşte pentru palate goale

Este şi situaţia Palatului Olăneşti, un complex de 107.000 de metri pătraţi cu parc, cabană şi heliport, în care s-au investit recent 80.000 de euro pentru grădina cu nuferi, chiar dacă demnitarii nu au trecut decât întâmplător pe acolo. La Olăneşti, Traian Băsescu a stat o singură dată, numai câteva ore, iar Emil Boc a avut două opriri: o dată a făcut o întâlnire cu prefecţii, a doua oară a rămas o noapte. În palatul construit în 1989, nici măcar Nicolae Ceauşescu nu a apucat să îşi petreacă vacanţa de Revelion îndelung planificată în acel an. Chiar dacă nu se numără printre destinaţiile favorite ale demnitarilor şi a fost închis accesului public după 2006, Palatul Olăneşti are în permanenţă în jur de 20 de angajaţi şi a fost pregătit frecvent, ca şi alte vile similare, pentru vizite la nivel înalt fără ca acestea să mai aibă loc

Decizia lui Ponta a fost aceea de a nu scoate la vânzare nici Complexul Scroviştea, locul favorit al lui Ion Iliescu atunci când era preşedinte, desemnat oficial în 2003 "reşedinţă de odihnă" a fostului şef al statului. De altfel, la plecarea de la Cotroceni, Iliescu i-a cerut lui Băsescu, să îşi păstreze "dreptul de folosinţă viageră" pentru domeniul de la Scroviştea în care obişnuia să îşi petreacă sărbătorile şi week-end-urile. Complexul include patru vile cu bazin, popicărie, cramă şi piscicultură, înconjurate de 25.600 de metri pătraţi de pădure.

Chiar dacă Băsescu a fost de acord ca Iliescu să aibă acces la Scroviştea "câte o săptămâna vara şi în unele week-end-uri", ultimele sărbători pe care fostul preşedinte le-a făcut pe domeniu au fost cele din 2005. De altfel, statul continuă să suporte cheltuielile cu întreţinerea domeniului, chiar dacă niciun alt demnitar nu a mai călcat pe acolo de atunci. "În pădurea de la Scroviştea sunt nişte cheltuieli imense, deşi sunt goale şi păzite de jandarmi. Ultimul care a fost pe acolo a fost preşedintele Iliescu. Şi sunt câteva vile. Acelea sigur şi-ar găsi cumpărători", explica fostul secretar general al Guvernului, actual primar la Oradea, Ilie Bolojan.

Invitaţii străini, la plimbare cu barca

În "baza de protocol şi reprezentare", separată de Guvernul Ponta de aşa-numitele reşedinţe oficiale, în care locuiesc actualul preşedinte şi foştii şefi de stat, au mai fost incluse Complexul Foişor din Sinaia ( patru vile, seră, parc, pădure), vilele "Carpaţi", "Postăvarul" şi "Izvorul" din Predeal, vila Covasna cu 17.000 de metri de teren, unde preşedintele s-a cazat inclusiv anul acesta, de Revelion, vilele Lac 1, Lac 2 şi Dante din Cartierul Primăverii şi Complexul Uzlina Murighiol, preluat de la Ministerul Mediului special pentru a fi dat demnitarilor ca destinaţie turistică.

Centrul de cercetare de la Uzlina, care include o clădire principală cu spaţii de conferinţă, patru bungalow-uri de câte cinci camere, două bazine de înot, două cabane şi umbrar de barbeque, a aparţinut Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi este fosta reşedinţă din Deltă a lui Nicolae Ceauşescu. În ultimii ani a fost modernizată  cu fonduri guvernamentale, pentru a primi cercetătorii străini. Numai anul trecut  investiţia a fost de 8.000.000 de lei. "Avem foarte mulţi invitaţi, cărora le vorbim despre Delta Dunării şi îi ducem cu barca, să zic aşa. Pentru că altfel tot vrem să le arătăm frumuseţile patriei tuturor, dar...", a justificat premierul transferul la protocol.

Elicopterul pilotat de SRI, dar destinat şi "activităţilor" demnitarilor

În premieră, în lista bunurilor de protocol au fost incluse însă, pe lângă imobile, şi un elicopter plus un simulator de zbor. Este vorbe despre un aparat de zbor de tip elicopter Elicopter EC 135 155B Dauphin şi un simulator ENTROL, model H15, replică a aparatului de zbor Eurocopter EC 155B, luate de Guvern de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, din subordinea Ministerului Transporturilor şi trecute la RA-APPS. Cele două aparate urmează să fie pilotate şi exploatate de Serviciul Român de Informaţii, însă prin includerea lor în lista de protocol, sunt puse şi la dispoziţia demnitarilor.

Mai mult, dacă în forma sa din 2002 şi până acum, ordonanţa care reglementa destinaţia bunurilor din această listă prevedea că vilele - şi acum elicopterul - sunt rezervate "pentru delegaţiile oficiale invitate de Administraţia Prezidentială, Senat, Camera Deputaţilor, Guvernul României şi Curtea Constituţională", în textul modificat de Guvernul Ponta "baza destinată activităţii de reprezentare şi protocol" are o destinaţie mai largă: "pentru activităţile Administraţiei Prezidenţiale, Senatului, Camerei Deputaţilor, Guvernului, Curţii Constituţionale".

Victor Ponta susţine însă că "nu orice parlamentar" va avea acces la elicopter şi vile. „Nu au acces decât preşedintele României, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, nu orice parlamentar, primul-ministru şi invitaţii străini. Pot fi vizite de protocol, delegaţii, conferinţe sau chiar şi în weekend sau în vacanţă pentru cei menţionaţi . În momentul în care ai invitaţi străini trebuie să ai unde să-i cazezi. Vor  beneficia cei care au dreptul să beneficieze de protocol internaţional, că şi eu am dacă plec undeva. Dar poate fi şi într-un weekend la Olăneşti sau la Neptun, şi eu am fost la Neptun, spre exemplu. Dar nu sunt decât cele 14 ca să nu existe discuţii că le scoatem la vânzare, nu facem asta ”, a explicat primul-ministru.

gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

Cosmin PAȘCA

De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

Profilul ieşeanului realizat în baza sondajului PNL: e mai degrabă în vârstă, preferă jocurile cu mâna, ascultă manele, nu i-a plăcut şcoala, nu se omoară cu munca, e tolerant cu hoţii, dar intolerant cu congolezii, pare să dezvolte un fetiş pentru coroana Reginei Maria, dar, mai presus de toate, are o obsesie numită Institutul Regional de Boli Cardiovasculare.

opinii

Doi eremiţi (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Doi eremiţi (I)

Îi pria cu siguranţă austeritatea, augmentată de elementele casnice ale vieţii diurne, sesizabile în contextul muzeistic actual: ligheanul primitiv, patul simplu, incomod, camerele mici, cu geamuri şi intrări pe măsură, proiectate parcă pentru pitici, priveliştea exterioară deprimantă a grajdului familiei, udat de ploaia măruntă şi rece. Dinamica existenţei o sperie, Austen preferând să-şi trăiască plenar lumea naraţiunilor proprii şi mai puţin pe cea reală.

Modele de regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Modele de regionalizare (III)

E regionarea poloneză un model de bune practici?

Impactul inflaţiei asupra gospodăriilor cu venituri mici

Alin ANDRIEȘ

Impactul inflaţiei asupra gospodăriilor cu venituri mici

Inflaţia are un impact negativ asupra tuturor gospodăriilor, dar acest impact diferă semnificativ pentru gospodăriile cu venituri mici comparativ cu gospodăriile cu venituri mari. Acest impact este diferit pentru aceste două categorii mai ales din cauza structurii cheltuielilor şi a capacităţii acestora de a absorbi creşterile costului vieţii prin utilizarea economiilor sau a unor împrumuturi. 

pulspulspuls

Trei realizări de excepţie ale administraţiei liberale din Iaşi prezentate de Ziua Naţională a României

Trei realizări de excepţie ale administraţiei liberale din Iaşi prezentate de Ziua Naţională a României

Astăzi este Ziua Naţională, stimaţi cititori, şi am hotărât să vorbim de bine administraţia şi oamenii politici de-ai locului sau de la nivel naţional. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.