Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Ponta şi-a angajat răspunderea că banii pentru despăgubiri vor fi daţi de alt guvern"

GALERIE
turcan
  • turcan
- +

Singurul avantaj al legii privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate este că nu presupune nicio responsabilitate financiară pentru Guvern, premierul Victor Ponta angajându-şi răspunderea că banii vor fi daţi de alt guvern, susţine vicepreşedintele PDL Raluca Turcan.

Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că “asumarea răspunderii pentru legea retrocedărilor este o mascaradă".

"Legea nu restituie imobilele proprietarilor, decât ca excepţie. Legea nu apară proprietatea, ci creează haos imobiliar. Legea nu aduce dreptate celor care au fost nedreptăţiţi de regimul comunist, ci doar o bătălie pe nişte puncte", a declarat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, "legea naşte speranţe, dar oferă dezamăgire" şi este "neconstituţională, pentru că restituirea proprietăţii, într-o ţară în care Constituţia garantează proprietatea, trebuie să fie regulă, şi nu excepţie".

Turcan a adăugat că "Guvernul Ponta oferă proprietarilor puncte până în 2016, urmând ca, în perioada 2017-2024, să se facă plăţi, în tranşe".

"Până atunci, toţi cei care aveau dosare soluţionate şi aşteptau despăgubiri vor fi blocaţi. Blocarea totală a procesului despăgubirilor până în 2016, inclusiv pentru cei cu dosare rezolvate, duce la blocarea cadastrării şi la instabilitatea circuitului civil. Oricum, în România se înregistrează cel mai mic procent de cadastrare din UE. Menţinând acest procent infim de cadastrare a proprietăţilor şi blocând procesul până în 2016 înseamnă haos imobiliar şi instabilitatea circuitului civil", susţine vicepreşedintele democrat-liberal.

Potrivit Ralucăi Turcan, singurul avantaj pe care-l are legea pentru care Victor Ponta şi-a asumat răspunderea este acela că "nu presupune nicio responsabilitate financiară pentru Guvern".

"Practic, Ponta şi-a asumat responsabilitatea că banii vor fi daţi de alt guvern. În momentul în care restituirile se fac după 2017 şi până atunci va fi doar bătălie pe puncte acest lucru înseamnă foarte clar că Ponta şi-a asumat răspunderea că practic nu va da niciun ban foştilor proprietari", a conchis Raluca Turcan.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, miercuri, în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri