
Cinci ponturi pentru iesenii care doresc sa intre in posesia unui apartament la pret de chilipir. Imobile ieftine, chiar si la un pret la jumatate din valoarea de pe piata imobiliara, se pot gasi la licitatiile realizate de executorii judecatoresti, executorii bancari, lichidatorii firmelor intrate in faliment, persoanele fizice care aleg sa-si vinda imobilele pentru a restitui imprumutul bancar, si de ce nu, si de la camatari.
Bineinteles, achizitiile de acest gen presupun si mari riscuri. In primul rind, cei care vor sa-si cumpere un apartament prin intermediul acestor licitatii trebuie sa aiba timp suficient pentru a studia ofertele de vinzare ale bancilor, birourilor executorilor judecatoresti, lichidatorilor sau sa aiba cunostinte in rindul camatarilor.
Totusi, ca masura de precautie, va sfatuim ca, in cazul in care sinteti interesat de cumpararea unui imobil prin aceste metode, sa solicitati mai intii informatii de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Iasi pentru a va asigura ca bunul nu este ipotecat sau garantat pentru alte credite.
Jumatate de pret la executorii judecatoresti
Cele mai ieftine apartamente pot fi achizitionate de la executorii judecatoresti. Imobilele oferite de catre acestia pot fi cumparate chiar si la jumatate din valoarea lor de pe piata imobiliara. Un exemplu este reprezentat de scoaterea la licitatie a apartamentului apartinind israelianului Chacra Ramzi in contul unei datorii de 40.000 de euro catre Capa Finance IFNSA Bucuresti.
Apartamentul situat in cartierul Dimitrie Cantemir a fost evaluat initial la valoarea de piata pentru suma de 161.745 lei, dar pentru ca prima licitatie nu a avut ofertanti, la a doua licitatie imobilul a fost scos la vinzare pentru suma de 121.308 lei. "Cum nici la aceasta a doua licitatie nu s-a aratat nimeni interesat de vinzarea acestuia, la a treia au participat doi licitatori, o persoana fizica si o firma, iar dintre acestia a cistigat oferta firmei, cu 80.500 lei. Legea spune ca, daca dupa mai multe licitatii bunul nu este vindut, acesta sa fie adjudecat de cel care ofera cel mai mult pe el", a declarat executorul judecatoresc Gabriel Birca.
Totusi, in acest caz, executorul nu a incheiat contractul de vinzare-cumparare pe motiv ca pretul a fost prea mic in comparatie cu valoarea datoriei. "Firma Wintech SRL, cea care a licitat suma de 80.500 de lei, m-a actionat in judecata deoarece nu am dorit sa inchei actul de adjudecare deoarece suma este prea mica. Daca instanta va hotari ca are dreptate, i-l voi ceda la pretul de 80.500 lei", mai spune Gabriel Birca.
Iesenii care vor sa-si procure apartamente ieftine de la executorii judecatoresti pot consulta ofertele la sediul biroului executorului judecatoresc, la sediul Primariei in raza bunului aflat la vinzare, dar si pe site-ul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) – www.executori.ro.
Ce riscati
Achizitionarea unui imobil prin intermediul acestui procedeu antreneaza foarte multe riscuri pentru cumparator. Unul dintre acestea este faptul ca vechiul proprietar poate contesta in instanta actiunea de executare silita initiata de executorii bancari sau judecatoresti. "Din momentul in care incepe executarea si pina la vinzarea bunului respectiv, proprietarul acestuia poate contesta in instanta fiecare faza a procedurii, chiar si actul de adjudecare a licitatiei prin care intra in posesia imobilului", spune Constantin Airinei, presedintele Camerei Executorilor Judecatoresti (CEJ) Iasi.
Cumparatorul bunului adjudeca de cele mai multe ori apartamentul cu ochii inchisi. "Cumparatorului nu i se permite de catre vechiul proprietar sa vada apartamentul decit in momentul intrarii in posesie, asa ca nu de putine ori s-a intimplat ca noii proprietari sa ramina fara centrala termica sau, in cazul unor tigani, care au rupt parchetul si au facut foc in mijlocul casei. Nu este exclus ca noul proprietar sa fie sicanat de fostul locatar chiar si dupa ce se instaleaza in imobil", a completat Airinei.
Urmariti anunturile bancilor
Un al doilea pont il reprezinta oferta de apartamente scoase la vinzare pe piata imobiliara de catre banci. Oferta de vinzare a acestora consta in apartamente apartinind rau-platnicilor care si-au ipotecat imobilele in favoarea unor imprumuturi. Publicatiile de vinzare a imobilelor sau a bunurilor scoase la vinzare de catre banci pot fi consultate la sucursalele acestora, ofertele fiind expuse la vedere pe un afisier.
Anuntul de vinzare ofera detalii despre fostul proprietar al apartamentului, data licitatiei bunului, dar si suma pentru care este scos la vinzare imobilul. Totusi, preturile la care sint scoase la vinzare aceste apartamente sint aproape de valoarea de piata.
"Banca face mai intii o evaluare a bunului si apoi este scos la vinzare. De cele mai multe ori, bunul nu este adjudecat la prima licitatie, ci la urmatoarele, si nu este vindut decit in momentul in care pretul este apropiat de valoarea imprumutului. La a doua si urmatoarele licitatii, bunul este scos la vinzare la un pret mai redus. Atunci sint cumparate de obicei apartamentele", spune Gabriel Mititiuc, managerul Companiei Expertilor Evaluatori, firma agreata de 9 banci iesene.
Firimituri de la lichidarea firmelor
Inainte de face pasul spre achizitionarea unui apartament de la executorii bancari, acestia trebuie intrebati daca proprietarul mai locuieste in imobilul scos la vinzare.
"Este mai bine ca doritorul sa cunoasca in detaliu despre bunul scos la vinzare, pe rolul Tribunalului Iasi aflindu-se numeroase spete prin care vechii proprietari au contestat actul de executare iar noii titulari asteapta chiar si ani buni sa intre in apartament", avertizeaza Gabriel Mititiuc, evaluator bancar.
Acesta recomanda ca, imediat ce imobilul a fost achizitionat, in baza actului de adjudecare, bunul sa fie inscris in Cartea Funciara pentru a se constitui ca dovada in cazul in care se ajunge la evacuarea vechiului proprietar.
Daca aveti noroc, un alt pont de unde se pot achizitiona apartamente il reprezinta licitatiile organizate de lichidatorii firmelor intrate in faliment. Oferta de imobile scoase la vinzare de catre acestia este insa redusa deoarece patrimoniul firmelor scoase la mezat nu au multe apartamente si case in componenta. "Am avut citeva apartamente apartinind firmelor intrate in lichidare si am avut clienti dupa citeva licitatii. Acestea le-am vindut cu un pret de 25% fata de valoarea acestora de pe piata imobiliara", a precizat si Neculai Mititiuc, lichidator.
In acest caz, ofertele de vinzare pot fi urmarite la afisierul Tribunalului Iasi Sectia Comerciala situat pe strada N. Gane, nr. 20 sau la sediul biroului lichidatorului.
Cautati persoane aflate in dificultate
Un alt pont de unde iesenii isi pot cumpara un apartament la pret de chilipir il constituie intrarea in contact cu persoanele care nu mai pot achita ratele la banci si aleg sa-si vinda personal imobilele. Marea majoritate a acestora isi vind apartamentele prin intermediul anunturilor din presa, dar informatii se pot cauta si la sediul bancilor creditoare.
"De cele mai multe ori, cei care au imprumutat bani de la banci aleg in prima instanta sa-si vinda singuri imobilele, in speranta ca vor obtine o suma mai mare de bani decit in eventualitatea in care l-ar vinde banca creditoare. De la acestia pot fi cumparate apartamente chiar si la jumatate fata de valoarea de pe piata, in functie de suma datorata bancii. Persoana respectiva este constienta ca nu mai poate vinde imobilul ca acum citiva ani si vrea sa inapoieze cit mai mult din creditul contractat", mai spune evaluatorul Gabriel Mititiuc.
Riscul achizitionarii unui asemenea imobil de la persoane aflate in dificultate este redus, de vreme ce tranzactia se face prin intermediul unui cabinet notarial.
Atentie si la camatari
Un alt pont de unde se pot achizitiona apartamente ieftine ar putea fi camatarii. Acestia au intrat in posesia apartamentelor prin intermediul contractelor de imprumuturi prin ipoteca si de regula vor sa scape rapid de imobile.
"Luna trecuta, o cunostinta a achizitionat de la un camatar un apartament cu trei camere in cartierul Dacia la un pret de 25.000 de euro, in conditiile in care acesta valora pe piata aproximativ 60.000 de euro. De abia acesta este un pret de chilipir", spune Gabriel Mititiuc, expert evaluator.
La camatari se ajunge insa destul de greu, persoanele care se invirt in aceasta lume fiind apropiate de obicei de lumea interlopa.
Publicitate și alte recomandări video