Populaţia de romi din Marea Britanie este una dintre cele mai mari din Europa Occidentală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

Populaţia de romi din Marea Britanie este una dintre cele mai mari din Europa Occidentală

GALERIE
romi
  • romi
- +

 

Aproximativ 200.000 de imigranţi romi trăiesc în Marea Britanie, relevă un studiu, probabil una dintre cele mai importante comunităţi din cadrul acestei etnii în Europa Occidentală, relatează postul britanic Channel4 online.
În 2011, Guvernul aprecia că în Marea Britanie trăiesc "relativ puţini cetăţeni romi", însă în prezent se crede că ţara are una dintre cele mai mari populaţii de etnici romi din Europa de Vest. Potrivit unora, cei mai mulţi au sosit după ce Slovacia şi Cehia, între alte ţări din Europa de Est, s-au integrat în Uniunea Europeană (UE) în 2004.
Acest număr estimat de imigranţi a fost avansat de un studiu considerat major, efectuat de cercetători de la Universitatea Salford, care conchide că populaţia de imigranţi romi din Marea Britanie este "semnificativă", "în creştere", iar numărul de 200.000 este aproape sigur o "estimare prudentă".
Potrivit statisticilor, în Marea Britanie se estimează că există 197.705 romi, dintre care 183.297 în Anglia, 3.030 în Scoţia, 878 în Ţara Galilor şi 500 în Irlanda de Nord. În proporţie de 64,3%, autorităţile locale cred că numărul romilor în zona lor creşte, iar doar 1,8% sunt de părere că scade. Un studiu din 2009 aprecia că în Anglia exista o populaţie minimă de romi de 49.204 persoane, potrivit postului.
Romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, însumând aproximativ 12 milioane de persoane care trăiesc în principal în Europa de Est, adesea într-o sărăcie extremă, discriminaţi şi segregaţi. Cercetătorii au citat "condiţii dificile" în altă parte între factorii hotărâtori care-i determină pe romi să vină în Marea Britanie şi apreciază că această creştere rapidă a migrării romilor reprezintă o provocare considerabilă pentru autorităţile locale, al căror personal este adesea "copleşit".
În zona Page Hall din Sheffield, Gulnaz Hussain, care conduce un centru de consiliere pentru imigranţi, afirmă că numărul de familii de romi a crescut în mod vertigions de la una-două în 2004 la câteva sute în prezent. "A venit o populaţie uriaşă", apreciază ea, adăugând că "acest lucru nu s-a întâmplat dintr-o dată, a fost un proces treptat. A tot continuat şi au venit tot mai mulţi". "Şcolile sunt pline, mai mult sau mai puţin. Nu cred că am putea să primim noi veniţi", a adăugat Hussain.
Yorkshire and Humber este doar una dintre regiunile identificate ca având o populaţie semnificativă de romi. Un număr mare de romi a fost identificat de asemenea la Londra, în nord-vest şi în zona centrală. "Romii trăiesc în zone specifice în întreaga ţară, în anumite comune şi oraşe, dar nu în altele", a declarat David Brown de la Migration Yorkshire, care a contribuit la cercetare. "De obicei, ei urmează prima familie care vine şi de aceea te întâlneşti cu aceleaşi grupuri etnice în aceeaşi regiune", a adăugat el.
În Page Hall, majoritatea membrilor comunităţii romilor au emigrat doar din câteva sate din Slovacia. În alte părţi ale ţării, există alte comunităţi semnificative de romi bulgari, români, cehi, unguri şi polonezi. Miroslav Sandor a venit în Marea Britanie de la Bystrany, în zona central-estică a Slovaciei, în 2004. În prezent, este lucrător comunitar la Sheffield, unde îi ajută pe nou-veniţi să se instaleze. "Am venit aici pentru o viaţă mai bună, să avem un loc de muncă, educaţie pentru copii", a declarat el. "nu aveam niciun viitor în Slovacia", a adăugat Sandor.
Un lucru necunoscut este cât de mult va creşte populaţia de romi în Marea Britanie după anularea restricţiilor impuse imigranţilor bulgari şi români începând din ianuarie. Autorii raportului afirmă că există o "incertitudine" cu privire la impactul potenţial al acestei măsuri, dar notează că majoritatea reprezentanţilor autorităţilor locale consideră că "anularea anumitor restricţii asupra unor drepturi va conduce la o creştere a numărului celor care vor migra în Marea Britanie". (Mediafax)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.