
Populația Iașului a scăzut cu 16.000 de locuitori. Ce va însemna asta în plan administrativ? 30 de propuneri de hotărâre în plenul CL de mâine

Ziarul de Iași a relatat deja despre scumpirea gigacaloriei cu aproximativ 45 la sută pentru populație, respectiv de la 206 la 299 de lei (fără TVA). Potrivit unui comunicat al Primăriei difuzat în noiembrie trecut, un apartament are un consum mediu anual de 6,88 Gcal. Prin urmare, creșterea facturii pentru furnizarea de agent termic într-o locuință racordată la sistemul comunitar de termoficare va fi de circa 600 de lei de-a lungul unui an.
Consilierii vor aproba apoi schimbarea denumirii Asociației de Management a Destinației Iași și a Regiunii Moldova. Dacă nu ați auzit până acum de ea, probabil veți auzi de Organizația de Management al Destinației Turistice Județene Iași, cum se va numi de mâine încolo. Motivul este acreditarea ei de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Rămâne de văzut dacă modificarea denumirii e de natură să ușureze accesul turiștilor spre „Destinația Iași”.
Alternativa către Aeroport mai are de trecut câteva obstacole de ordin birocratic
Cât privește accesul facil dinspre și către Aeroportul Iași, de exemplu, mai sunt probleme birocratice de rezolvat. Astfel, un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri continuă foiletonul schimbului de terenuri pentru construirea drumului de acces la aerogara ieșeană dinspre cartierul Tătărași. De data asta, consilierii locali vor solicita consilierilor județeni transferul de la CJ către Municipiul Iași a două parcele totalizând 6.141 mp.
Potrivit proiectului de hotărâre, urmează ca și consilierii județeni să-și dea acordul într-o ședință a CJ, apoi să se facă predarea-primirea propriu-zisă printr-un protocol ce se va încheia în termen de 60 de zile. Abia apoi vor putea începe demersurile pentru faza de proiectare a noului drum pentru mașini de mare tonaj, schițat de altfel încă de la începutul anului 2017 în Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Zonei Metropolitane.
Populația municipiului a scăzut într-un an cu 16 mii de locuitori
O altă asociație va ieși mai câștigată din ședința de miercuri a Consiliului Local. Cotizația anuală a municipiului Iași la Asociația Metropolitană de Transport Public se dublează la un leu/locuitor. Aflăm astfel câți locuitori sunt în municipiul Iași în iulie 2024: exact 376.180, aceasta fiind suma pe care administrația orașului o va plăti AMTP. Cu un an în urmă, potrivit unei informări a Direcției Județene de Statistică pentru Consiliul Județean, municipiul avea 392,6 mii de locuitori.
Actualizări și prelungiri
Tot în ședința ordinară de miercuri, aleșii vor actualiza două seturi de indicatori tehnico-economici, pentru modernizarea fostului cinema Dacia și a Depoului din capătul cartierului cu același nume. Propunerea face trimitere la anexa unei hotărâri adoptată în 2020, care însă nu e atașată hotărârii respective.
Un alt proiect de hotărâre consfințește un parteneriat al Ateneului cu Filarmonica Moldova, în care această din urmă instituție va putea să folosească fostul cinematograf Trianon (Republica) din centrul Iașului pentru depozitare și repetiții pe durata lucrărilor la clădirile din Cuza Vodă. Restaurarea sediului Filarmonicii a început astă-primăvară și ar trebui să se încheie până la sfârșitul anului viitor.
Pe ordinea de zi se află și câteva propuneri de prelungire a valabilității unor planuri urbanistice zonale adoptate încă din 2017.
Du-mă-n Dancu, măi tramvai, dar un pic mai scump
În fine, prelungirea cu 400 de metri dincolo de limita municipiului a liniei de tramvai 3 în Dancu (Holboca) îi costă pe ieșeni mai mult decât s-a estimat. Lucrările de modernizare a căii de rulare au ajuns la aproape 16,5 milioane de lei (cu TVA). Contractul a fost încheiat pe 10 martie 2022 cu asocierea Mari-Vila Com – Conest pentru 11,58 milioane de lei (fără TVA), după ce Consiliul Local aprobase o alocare de 13,27 milioane de lei. În proiectul de hotărâre pus acum în discuție, cei de la primărie modifică totalul la 13,87 milioane, spun că creșterea este de 607 mii lei, însă nu explică clar diferența. Cea mai mare parte se regăsește în „alte cheltuieli”, 1,3 milioane de lei, iar 900 de mii s-au dus pe „cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului”. Șantierul a fost finalizat în aprilie anul acesta.
Citiți și:
- Viitorul drum alternativă din Iaşi spre Aeroport: un important pas înainte. Schimb de 8,3 ha teren, ca drumul să devină mai drept
- Încep lucrările la Filarmonică, după o aşteptare de peste 15 ani. Ordinul a fost dat. Vor dura aproape 2 ani
Publicitate și alte recomandări video