anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Populaţia lumii nu va mai creşte după 2050

GALERIE
populatie
 • populatie
- +

Creşterea accelerată a populaţiei planetei în a doua parte a secolului 20, odată cu reducerea numărului de războaie, a criminalităţii şi îmbunătăţirea serviciilor medicale, datorită noilor invenţii şi tehnologii, i-a îngrijorat pe mulţi cercetători. Potrivit unor estimări, resursele de hrană ale planetei se pot regenera dacă pe aceasta trăiesc maxim nouă miliarde de persoane. În acest moment, Terra are o populaţie de circa şapte miliarde de oameni.

Potrivit unui nou studiu al Universităţii Autonome din Madrid (UAM), creşterea populaţiei lumii va stagna până în 2050, iar după aceea se va înregistra un declin susţinut. Cercetarea seamănă cu una din proiecţiile făcute de ONU.

Potrivit ONU, în 2100 vor trăi pe planetă 15,8 miliarde de oameni - în cazul în care rata de fertilitate este ridicată -, şi 6,2 miliarde de persoane - în cazul în care rata de fertilitate scade până la un nivel considerat minim.

Modelul matematic dezvoltat de UAM arată că în 2100 vor trăi pe Terra 6,2 miliarde de oameni. Asta indică faptul că a doua variantă a proiecţiei ONU este mai probabilă decât prima. Potrivit cercetătorilor, în ciuda creşterilor de populaţie înregistrate în state precum China şi India, rata fertilităţii a scăzut la nivel global cu 40% din 1950 până astăzi.

gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.