anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Populaţia lumii se va apropia de 10 miliarde în 2050

GALERIE
populatie
 • populatie
- +

Populaţia lumii se va apropia de 10 miliarde de locuitori în 2050, comparativ cu 7,3 miliarde la cât se cifrează în 2015, potrivit unui studiu al Institutului francez pentru studii demografice (Ined) realizat o dată la doi ani, publicat ieri.

Numărul de locuitori a crescut de şapte ori în ultimele două secole şi ar urma să continue să crească "până ce ar putea ajunge la 11 miliarde la sfârşitul secolului al XXI-lea", potrivit estimărilor Ined, care îşi realizează studiile în paralel cu cele ale Naţiunilor Unite, ale Băncii Mondiale sau altor mari instituţii naţionale.
Cu toate acestea, creşterea demografică este în declin. După un vârf de peste 2% pe an în urmă cu 50 de ani, ea a scăzut de atunci la jumătate (1,2% în 2015) şi ar continua să scadă, într-un secol, până aproape de stabilizarea populaţiei mondiale. Această descreştere are legătură cu diminuarea fertilităţii: 2,5 copii în medie pe femeie astăzi în lume, comparativ cu dublul (5 copii) cât era în 1950. Însă, aici se înregistrează mari disparităţi în funcţie de regiune şi ţară. Fertilitatea cea mai scăzută se înregistrează în Portugalia şi Coreea de Sud (1,2 copii pe femeie), iar cea mai ridicată în Niger (7,6 copii).


Printre regiunile unde aceasta rămâne mai mare de trei copii se numără aproape toată Africa, câteva ţări din Orientul Mijlociu, regiuni care includ Afganistanul, nordul Indiei şi Pakistanul. Tocmai aici s-ar afla grosul creşterii demografice la nivel mondial în viitoarele decenii, precizează Ined.


Va exista, de asemenea, o "formidabilă creştere" a populaţiei Africii, care ar putea deveni de patru ori mai numeroasă până la sfârşitul secolului, trecând de la 1,2 miliarde de locuitori în 2015 la 4,4 miliarde în 2100, în pofida faptului că mulţi africani mor din cauza flagelului numit SIDA, subliniază institutul francez. O persoană din şase trăieşte astăzi în Africa, iar în decurs de un secol se va ajunge, probabil, la una din trei. În sudul Saharei, populaţia ar putea trece de la puţin peste 950 de milioane de locuitori în 2015 la aproape 4 miliarde în 2100.
China este astăzi ţara cea mai populată din lume, cu 1,4 miliarde de locuitori, însă India (1,3 miliarde) ar urma să treacă în faţă, probabil înainte de 2030, datorită fertilităţii mai crescute (2,3 copii pe femeie în medie în India, comparativ cu 1,7 în China).
Grupul celor 7 cele mai populate ţări din lume (China, India, SUA, Indonezia, Brazilia, Pakistan şi Nigeria) totalizează în prezent 3,85 de miliarde de locuitori, adică mai mult de jumătate din populaţia mondială. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.