Populatia nu se va confrunta cu o criza a produselor alimentare in iarna acestui an, afirma ministrul Agriculturii si Alimentatiei
Dinu Gavrilescu, ministrul Agriculturii si Alimentatiei, a asigurat Guvernul, in sedinta de simbata, ca populatia nu se va confrunta cu o criza a produselor alimentare in iarna 1997-1998.
Aprovizionarea unitatilor alimentare cu ulei comestibil, lapte, produse lactate, zahar, carne, oua, orez, faina, cartofi, conserve de legume si fructe va fi asigurata fara dificultati.
Conform datelor prezentate de Kovacs Adorian, secretar de stat in cadrul MAA, productia de floarea soarelui asigura o cantitate de ulei mai mare decit cea necesara consumului. Pentru trimestrul al patrulea al anului 1997, stocul de ulei este de 40.000 de hl, iar pentru prima parte a anului 1998 este de 45.000 de hl.
De asemenea, alimentarea cu produse de carne va putea fi asigurata, Kovacs dezmintind afirmatiile privind scaderea numarului de animale. Din magazine nu vor lipsi conservele de legume si fruncte, estimindu-se o cantitate de 15.000 tone pentru legume si 5.000 tone/semestru pentru fructe.
Productia de cartofi este suficienta, fiind disponibile, pina la noua recolta, 240 de mii tone de cartofi, a spus Kovacs. Complexele de crestere a pasarilor si gospodariile pun la dispozitia populatiei 600 milioane bucati de oua.
Productia de sfecla de zahar asigura o cantitate de 5000 tone de zahar pe luna. Pentru trimestrul al patrulea este asigurata o cantitate de 20.000 tone de faina de griu, iar pentru prima parte a anului 1998 sint asigurate 15.000 tone de griu.
Aprovizionarea populatiei cu orez si lapte ar putea intimpina anumite dificultati. Cantitatea de orez disponibila este estimata la 5000 tone/trimestru fata de un necesar de 15.000 tone. Kovacs a precizat ca diferenta de 10.000 tone va fi asigurata prin import.
Industria laptelui se confrunta cu anumite probleme, ca urmare a faptului ca producatorii manifesta rezerve in predarea laptelui la intreprinderile din ramura, care nu pot achita la timp costurile. Pentru a rezolva aceasta problema, MAA va prezenta Executivului, pina la data de 5 noiembrie a.c., un program pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii particulare, a unitatilor si producatorilor, astfel incit sa fie mentinuta productia de lapte fara a fi afectat pretul laptelui si al produselor lactate.
Publicitate și alte recomandări video