
Populația Terrei este cu câteva miliarde mai mare decât se știe – studiu publicat în prestigioasa revistă Nature

Este foarte posibil ca populația totală a Pământului să fie cu câteva miliarde de locuitori mai mare decât se crede în prezent, potrivit unui nou studiu publicat de prestigioasa revistă Nature, citată de Hotnews.ro
Studiul Nature susține că datele privind populația rurală la nivel mondial ar putea fi subestimate în mod semnificativ, relatează The Independent, citat de HotNews.ro.
În prezent, ONU estimează că populația mondială este de aproximativ 8,2 miliarde de persoane, iar aceasta este prognozată să atingă un vârf de peste 10 miliarde până la mijlocul anilor 2080. Totuși, o cercetare publicată marți în revista Nature Communications a descoperit că populațiile rurale din aceste estimări ar putea fi numărate greșit cu un procent cuprins între 53% și 84%, în perioada dintre 1975 și 2010. „Acest lucru este remarcabil deoarece nenumărate studii au folosit aceste seturi de date fără a le pune la îndoială acuratețea în zona rurală”, au scris oamenii de știință în noua lucrare.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Ei avertizează că există „limitări fundamentale” în cazul recensămintelor naționale, mai ales atunci când vine vorba de estimarea populațiilor rurale. „Comunitățile din locuri izolate sau afectate de conflicte și violență sunt dificil de accesat, iar recenzorii se confruntă adesea cu bariere lingvistice și refuzul de a participa”, mai scriu oamenii de știință în noua lucrare.
- Citește și: Populația după domiciliu: Iașul, foarte aproape de borna de 1.000.000. Creștere pe zona metropolitană
Ca exemplu, ei menționează că recensământul desfășurat de Paraguay în 2012 „ar fi putut omite un sfert din populație”. „Pentru prima dată, studiul nostru oferă dovezi că o proporție semnificativă a populației rurale ar putea lipsi din seturile globale de date privind populația”, a declarat Josias Láng-Ritter, coautor al studiului de la Universitatea Aalto din Finlanda.
Cercetătorii s-au concentrat în special pe seturile de date din perioada 1975–2010 fiindcă le-au considerat cele mai fiabile în condițiile în care multe proiecte anunțate ulterior încă sunt în curs de derulare. Conform studiului pe care l-au publicat în revista Nature Communications, seturile de date din anul 2010 au prezentat cel mai mic grad de eroare, dar chiar și acestea omiteau între o treime și trei sferturi din populația rurală, în funcție de zona de referință.
Articolul integral pe HotNews.ro
Publicitate și alte recomandări video