Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

GALERIE
gin
  • gin
- +

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

S-a scris de foarte multe ori despre ceea ce a însemnat Ionuţ Popa pentru fotbalul ieşean, despre dragostea ieşită din comun dovedită de acest ardelean sfătos şi mândru născut în Săvârşinul Aradului şi săvârşit dintre noi cu puţin timp în urmă de un destin nedrept şi nemilos. Şase ani necontenit la acelaşi club (2004-2010) nu este ceva de ici-colea în fotbalul nostru, mai ales că este vorba de cineva venit din capătul diametral opus al meleagului. Ionuţ Popa a schimbat decisiv un destin implacabil al fotbalului ieşean. Poli a revenit în Divizia A (cum se numea pe atunci) după opt ani. Antrenor era Vasile Simionaş, înlocuit apoi cu Ionuţ Popa. Au fost câţiva ani buni la număr în care Poli n-a avut nicio treabă cu evitarea retrogradării, deşi până atunci, ani şi ani acest obiectiv era înscris în codul genetic al echipei din Copou. Poate acest lucru l-a metamorfozat pe „profesorul Popică” în ochii microbiştilor ieşeni în imaginea unui Ştefan cel Mare sau Vodă Cuza. Că Iaşul l-a simţit fiu al oraşului, nu e de mirare. Şi alţi „venetici” au fost bine primiţi la Iaşi şi au rămas cu mica Romă în străfundurile inimii. Dar cu Ionuţ Popa era altceva, care l-a făcut să-şi lase de câteva ori familia din Arad: chimia cu primarul de atunci al Iaşului, Gheorghe Nichita, translată într-o prietenie trainică. Şi poate din această cauză derivă o amintire mai nebuloasă subsemnatului, care poate n-ar trebui evocată acum, la puţin timp după trecerea în nefiinţă a antrenorului. Campania electorală pentru Primăria Iaşi din 2012, când Ionuţ Popa a fost purtat de către candidatul principal, acelaşi Nichita, prin cartierele dulcelui târg. Acest eveniment a fost, pentru subsemnatul apogeul vasalităţii fotbalului faţă de politic. Majoritatea fanilor Politehnicii nu s-au arătat deranjaţi de pretinsa înjosire şi nu ne referim la galeria activă care, oricum, era compusă din agenţi electorali declaraţi ai lui Nichita. Primarul în funcţie era un iubitor înfocat (chiar excesiv) al fotbalului din urbe şi a avut rol covârşitor în renaşterea Politehnicii de la începutul mileniului, cu riscul menţinerii în subzistenţă a celorlalte discipline sportive de echipă. Cei puţini care criticau această stare de fapt (mă includ!) erau trimişi în deriziune de simbioza dintre primar, antrenor, echipă şi galerie. Acum, la aproape un deceniu distanţă, nodul gordian desfăcut parţial atunci a fost tăiat cu sabia de un micuţ Alexandru Macedon, iar mulţi dintre ultraşii deceniului trecut îl regretă şi pe Nichita, nu numai pe Ionuţ Popa. Tot atunci, ne amintim că antrenorul arădean declara că poate aduce un sponsor bun de prin Bihor la Politehnica, dar numai dacă Nichita iese primar. Ceea ce a fost o mostră de campanie electorală deloc mascată, chiar făţişă. Nu ştiu cât a contat fotbalul, galeria, Ionuţ Popa, dar Nichita şi-a zdrobit adversarii politici, Tudor Ciuhodaru şi Daniel Oajdea şi a redevenit primar şi a salvat echipa şi de faliment, cu ajutorul tovarăşilor de drum, Anghelache şi Ambrosie.

Anii au trecut iar Ionuţ Popa nu mai este. Autorul acestor rânduri nu vrea să întineze memoria acestui personaj fabulos din fotbalul ieşean, ci să atragă atenţia asupra unor fenomene care se pot repeta. Dacă s-a pus în slujba unui primar, Ionuţ Popa a considerat că aşa este mai bine să facă pentru fotbalul ieşean, încurajat de tăcerile celorlalţi candidaţi în privinţa sportului. Istoria este de multe ori ciclică şi există temeri care ne fac a readuce în memorie fapte poate uitate. Odată tăiate nodurile gordiene (baschet, rugby, handbal etc.), sabia micuţului Macedon se transformă în sabia lui Damocles iţindu-se asupra oazei Politehnica. Primarul de acum opt ani a ştiut să joace bine cartea Ionuţ Popa. Primarul de acum a adus două nume sonore la echipă, Ciprian Paraschiv şi Mircea Rednic, iar rolul apropiatelor alegeri asupra viitorului echipei nu pare neglijabil. Antrenorul de acum opt ani s-a simţit recunoscător pentru sprijinul acordat fotbalului şi a avut suportul fanilor în spate. Situaţia este acum diferită: fanii sunt din ce în ce mai sceptici, iar destinul lui Rednic, în ciuda faptelor sale caritabile, nu se arată legat de Iaşi. Speranţa stă, într-un fel, în Ciprian Paraschiv, ieşean cu suflet, care are însă şi el ingrata sarcină de a tăia un nod gordian. În aşa fel încât fotbalul să nu mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri