Portret de olimpic: biologul care va reprezenta Iaşul şi România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Portret de olimpic: biologul care va reprezenta Iaşul şi România

GALERIE
Alex Adam 1Alex Adam 2Alex Adam
 • Alex Adam 1
 • Alex Adam 2
 • Alex Adam
- +

Alexandru Adam, elev la Colegiul „Racoviţă“, s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Biologie. Marea pasiune a vieţii i-a fost trezită de o întâmplare banală. Ce spune Alexandru despre el şi despre performanţa sa?

Alexandru Adam ştie exact ce vrea să facă pe viitor, iar bacalaureatul îi pare mai mult o joacă. Are emoţii, însă după ce a trecut deja prin stresul unei olimpiane naţionale, şi după ce s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Biologie, care urmează să se desfăşoare în Marea Britanie, testele naţionale nu mai par atât de înfricoşătoare. La prima vedere este un băiat timid, iar despre el vorbeşte cu greutate, simplu, fără prea multe înflorituri. Abia când vine vorba despre pasiunea sa, privirea i se schimbă, iar în ochi i se aprinde o flacără vie.

Primul contact, în clasa a III-a

Este elev în clasa a XII-a la Colegiu Naţional „Emil Racoviţă“ şi, sub îndrumarea profesorului Ioana Ieremie, a reuşit să se pregătească temeinic anul acesta pentru Olimpiada Naţională de Biologie. Aceasta îi acordă însă tot meritul lui Alexandru şi puterii sale de concentrare. „Lucrurile pe care nu le ştie nu-l sperie, ci îl determină să afle, să caute. «Dar de ce este aşa»; «Vai, ce interesant este asta»... Şi în felul acesta reuşeşte să înveţe şi lucrurile mai dificile“, povesteşte Ioana Ieremie. Pasiunea pentru Biologie Alexandru a căpătat-o în clasa a III-a. Răspunde aproape pe nerăsuflate şi sigur pe asta. „Este un proiect, Mici Sanitari, iar studenţii de la medicină fac cursuri cu elevii din ciclul primar. Au venit şi la noi în clasă şi ne-au prezentat câteva lucruri despre anatomia umană, iar de atunci a apărut pasiunea“. mărturiseşte Alexandru. Din toamnă va fi şi el student la medicină, admis în mod automat pe locurile destinate olimpicilor. Poate de aceea nu este îngrijorat foarte tare de bacalaureat. A învăţat însă şi pentru celelalte obiecte, şi nu-şi face griji că acestea ar putea fi un obstacol pentru el. Mai mult, are susţinerea colegilor săi, şi mărturiseşte că a fost impresionat de mesajele pe care le-a primit după aflarea rezultatelor. „Am primit mesaje cu felicitări, iar unii poate au exagerat un pic cu felicitările“, spune în glumă elevul.

Pregătirea, la Cluj

Priveşte natural performanţa pe care a realizat-o, ca pe un răspuns la munca pe care a depus-o până acum, fără a fi vreun pic copleşit. E un elev normal, care şi-a găsit însă drumul şi ştie exact ce vrea să facă pe viitor. Nu l-a influenţat nici locul al III-lea la etapa Naţională a Olimpiadei, nici faptul că, din lotul lărgit de 18 elevi, doar el şi încă un elev s-au calificat la etapa internaţională.

Acum îşi pregăteşte deja actele necesare, chiar dacă s-a întors în Iaşi doar de câteva zile, după perioda de pregătire de la Cluj-Napoca împreună cu lotul. Cât despre pregătirea materiei, nu se arată foarte îngrijorat, pentru că în mare parte a parcurs-o deja. Se pregăteşte însă pentru tipurile de exerciţii, diferite faţă de cele de la fazele naţionale, atât ca formulare, dar şi ca dificultate. Iar susţinerea de care se bucură din partea părinţilor îi dă toată încrederea şi motivaţia să arate că un loc fruntaş la Olimpiada Internaţională de Biologie nu este atât de greu de cucerit. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.