anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Portret de olimpic: biologul care va reprezenta Iaşul şi România

GALERIE
Alex Adam 1Alex Adam 2Alex Adam
 • Alex Adam 1
 • Alex Adam 2
 • Alex Adam
- +

Alexandru Adam, elev la Colegiul „Racoviţă“, s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Biologie. Marea pasiune a vieţii i-a fost trezită de o întâmplare banală. Ce spune Alexandru despre el şi despre performanţa sa?

Alexandru Adam ştie exact ce vrea să facă pe viitor, iar bacalaureatul îi pare mai mult o joacă. Are emoţii, însă după ce a trecut deja prin stresul unei olimpiane naţionale, şi după ce s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Biologie, care urmează să se desfăşoare în Marea Britanie, testele naţionale nu mai par atât de înfricoşătoare. La prima vedere este un băiat timid, iar despre el vorbeşte cu greutate, simplu, fără prea multe înflorituri. Abia când vine vorba despre pasiunea sa, privirea i se schimbă, iar în ochi i se aprinde o flacără vie.

Primul contact, în clasa a III-a

Este elev în clasa a XII-a la Colegiu Naţional „Emil Racoviţă“ şi, sub îndrumarea profesorului Ioana Ieremie, a reuşit să se pregătească temeinic anul acesta pentru Olimpiada Naţională de Biologie. Aceasta îi acordă însă tot meritul lui Alexandru şi puterii sale de concentrare. „Lucrurile pe care nu le ştie nu-l sperie, ci îl determină să afle, să caute. «Dar de ce este aşa»; «Vai, ce interesant este asta»... Şi în felul acesta reuşeşte să înveţe şi lucrurile mai dificile“, povesteşte Ioana Ieremie. Pasiunea pentru Biologie Alexandru a căpătat-o în clasa a III-a. Răspunde aproape pe nerăsuflate şi sigur pe asta. „Este un proiect, Mici Sanitari, iar studenţii de la medicină fac cursuri cu elevii din ciclul primar. Au venit şi la noi în clasă şi ne-au prezentat câteva lucruri despre anatomia umană, iar de atunci a apărut pasiunea“. mărturiseşte Alexandru. Din toamnă va fi şi el student la medicină, admis în mod automat pe locurile destinate olimpicilor. Poate de aceea nu este îngrijorat foarte tare de bacalaureat. A învăţat însă şi pentru celelalte obiecte, şi nu-şi face griji că acestea ar putea fi un obstacol pentru el. Mai mult, are susţinerea colegilor săi, şi mărturiseşte că a fost impresionat de mesajele pe care le-a primit după aflarea rezultatelor. „Am primit mesaje cu felicitări, iar unii poate au exagerat un pic cu felicitările“, spune în glumă elevul.

Pregătirea, la Cluj

Priveşte natural performanţa pe care a realizat-o, ca pe un răspuns la munca pe care a depus-o până acum, fără a fi vreun pic copleşit. E un elev normal, care şi-a găsit însă drumul şi ştie exact ce vrea să facă pe viitor. Nu l-a influenţat nici locul al III-lea la etapa Naţională a Olimpiadei, nici faptul că, din lotul lărgit de 18 elevi, doar el şi încă un elev s-au calificat la etapa internaţională.

Acum îşi pregăteşte deja actele necesare, chiar dacă s-a întors în Iaşi doar de câteva zile, după perioda de pregătire de la Cluj-Napoca împreună cu lotul. Cât despre pregătirea materiei, nu se arată foarte îngrijorat, pentru că în mare parte a parcurs-o deja. Se pregăteşte însă pentru tipurile de exerciţii, diferite faţă de cele de la fazele naţionale, atât ca formulare, dar şi ca dificultate. Iar susţinerea de care se bucură din partea părinţilor îi dă toată încrederea şi motivaţia să arate că un loc fruntaş la Olimpiada Internaţională de Biologie nu este atât de greu de cucerit. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.