anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 31.03.2023

PORTRET: Rishi Sunak, cel mai tânăr premier britanic şi primul care nu este alb

GALERIE
rishi-sunak
 • rishi-sunak
- +

Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, un fost expert în domeniul finanţelor, urmează să fie următorul locatar de la numărul 10 pe Downing Street, succesorul efemerului premier Liz Truss, relatează AFP.

Căderea lui Liz Truss, care i-a fost adversară pe acelaşi post în vară, a fost unul dintre factori, iar abandonul lui Boris Johnson celălalt factor al acestui deznodământ.

Fostul premier britanic s-a declarat pregătit să reia frâiele ţării după ce a fost dat afară de către Partidul Conservator, în urmă cu aproximativ 50 de zile, pe fondul unor polemici şi nepopularităţii acestuia în regat. El a renunţat, duminică seara, să candideze în aceste noi alegeri interne.

”Nu poţi guverna eficient dacă nu ai un partid unit în Parlament”, a recunoscut fostul primar al Londrei, care a anunţat însă că deţine susţinerea necesară pentru a-şi face campanie.

Ultima opozantă a lui Rishi Sunak era Penny Mordaunt, un fost ministru al Comerţului şi liderul Partidului Conservator în Camera Comunelor în timpul lui Liz Truss.

Ea nu a reuşit, însă, să obţină susţinerea a 100 de membri ai Colegiului Electoral conservator, pentru a intra în alegerile interne în vederea ueni departajări de adversarul său.

”Vreau să ne redresez economia, să ne unesc partidul şi să acţionez pentru ţara noastră”, anunţa duminică noul premier, la anunţarea candidaturii sale în aceste alegeri, promiţând, cu o înţepătură la adresa lui Boris Johnson, ”integritate profesionalism şi responsabilitate”.

CEL MAI TÂNĂR PREMIER ŞI PRIMUL CARE NU ESTE ALB

Rishi Sunak, nepotul unor imigranţi de origine indiană, fiul unui medic în sănătate publică şi unei farmaciste, s-a născut în 1980 şi a urmat parcursul clasic al alitei britanmice, care l-a condus la Oxford şi Stanford.

El devine la începutul anilor 2010 un fost bancher extrem de bogat, a cărui avere personală, împreună cu cea a soţiei sale, se ridică la 730 de milioane de lire sterline - peste 840 de milioane de euro -, adică de două ori mai mare decât a cuplului regal actual.

El se pregăteşte în prezent să devină cel mai tânăr premier britanic de mai bine de 200 de ani, bătând recordul precedent al lui David Cameron, care a preluat funcţia la 43 de ani, în 2010.

El va deveni totodată prima persoană care nu este albă care să ocupe acest post.

Ales prima oară în 2015, la vârsta de 35 de ani, deputat într-o circumscripţie rurală din nordul Angliei, North Yorskshire, Sunak obţine în 2018 postul de subsecretar însărcinat cu Locuinţele, în Guvernul Theresei May. Era o modalitate de a-l recompensa în urma unei campanii active în favoarea Brexitului în 2016.

În 2019, Boris Johnson preia conducerea ţării, iar în urma împotmolirii predecesoarei sale în negocierile post-Brexit, el pofită şi-l transferă pe Rishi Sunak la conducerea conturilor publice, după care-l numeşte ”cancelar”, titlul britanmic al ministruloui Finanţelor şi Bugetului, în 2020.

Acest post strategic - al doilea în Guvern în ordinea protocolară - este lipsit însă de o parte a prerogativelor sale, într-un moment în care Downing Street vrea să preia în mod direct afacerile financiare, în cadrul negocierilor divorţului cu Uniunea Europeană (UE).

Acest lucru nu îl împiedică însă pe Rishi Sunak să câştige puţin câte puţin teren pe câmpul de acţiune. În timpul crizei sanitare covid-19, el refuză ca statul să investească masiv în susţinerea întreprinderilor şi propune o blocare a pensiilor.

În iulie, simţind că Boris Johnson nu mai deţine controlul asupra majorităţii parlamentare, după numeroase scandaluri, el este unul dintre primii miniştri care demsiionează în masă şi-i antrenează căderea de la putere.

Johnson deschide campania în vederea succesiunii sale, iar Sunak candidează.

Spre deosebire de Liz Truss, el îşi face campanie anunţând o creştere a impozitelor aplicate veniturilor mari, care să permită o reechilibrare a conturilor publice şi să finanţezse serviciile publice.

După ce a fost înfrânt în alegerile interne, el nu reintră în Guvern, ceea ce îi permite să critice ”mini-bugetul” lui Truss şi să nu dea socoteală pentru bilanţul acesteia.

RIGOARE BUGETARĂ

Rishi Sunak - cunoscut drept un adept al ortodoxiei bugetare - este perceput de pieţe ca un insider care nu-şi asumă riscuri, ci vrea să ofere o stabilitate financiară regatului Unit, zguduit de instabilitatea politică.

Obiectivul său pe termen scurt este o reapreciere a lirei sterline şi redeschiderea din nou a perspectivelor marilor grupuri financiare.

Rishi Sunak este văzut totodată de către o mare parte a taberei sale ca cel care va fi capabil să readucă pacea socială în ţară.

Regatul Unit, care se află în suferinţă după Brexit, este afectat de o inflaţie de peste 10% în decurs de un şi de o ”explozie” a preului energiei care a condus la mişcări de protest radicale.

Opoziţia laburistă, care se află în forţă în sondaje de opinie, şi-a reiterat îndemnul la alegeri anticipate.

Cei din ”Tories (Partidul Conservator) sunt pe punctul de a-i da lui Rishi Sunak cheile ţării, fără ca el să fi spus un cuvânt despre felul în care vrea să guverneze”, trage un semnal de alarmă şefa adjunctă a Labour (Partidul Laburist) Angela Rayner.

”Nimeni nu a votat asta”, subliniază ea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ne aşteaptă vremuri urâte

Pavel LUCESCU

Ne aşteaptă vremuri urâte

Trei din patru români cred că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită. E un procent imens care apare în sondaje la un nivel similar doar în perioadele de criză extremă. Pare totuşi vag, ce înseamnă de fapt „direcţie greşită”.  

opinii

Greve şi mişcări sociale

Alexandru CĂLINESCU

Greve şi mişcări sociale

Un mare savant german, eminent filolog şi critic literar, Ernst-Robert Curtius (1886-1956), a publicat în 1930 o carte admirabilă intitulată Eseu despre Franţa, o carte în care autoul îşi exprima iubirea pentru Franţa, pentru civilizaţia, cultura şi literatura franceză. Îmi place să scot această carte din bibliotecă şi să recitesc fragmente din ea, de fiecare dată când ţara de care sunt şi eu foarte ataşat trece prin încercări dificile sau dă semne de slăbiciune ori de derută. Eseu despre Franţa este o lectură reconfortantă deoarece Curtius pune în evidenţă valorile inalterabile ale Franţei, insistând asupra ideii că în centrul conceptului francez de civilizaţie se află literatura. Pagini vibrante sunt consacrate Parisului, văzut ca un oraş compus dintr-o infinitate de aspecte diferite şi care îi conferă un farmec inconfundabil. Oarecum neaşteptată este afirmaţia că Franţa ar fi o ţară conservatoare şi unde revoluţiile izbucnesc ca reacţie, cu atât mai violentă cu cât conservatorismul este mai puternic.

Când onestitatea întâlneşte discernământul

pr. Constantin STURZU

Când onestitatea întâlneşte discernământul

Multe sunt lucrurile pe care le putem învăţa din viaţa Sfintei Maria Egipteanca (recomand spre lectură varianta extinsă, nu vreun rezumat). M-aş opri în mod special la două aspecte, ambele dătătoare de mari nădejdi.

Centrul Cultural European de la Iaşi

George PLEȘU

Centrul Cultural European de la Iaşi

Într-un cadru festiv, în prezenţa ambasadorilor Franţei şi Germaniei, a directorilor Institutului Goethe şi Institutului francez din Bucureşti, precum şi a numeroşi reprezentanţi ai unor instituţii ieşene, pe 23 martie a fost inaugurat Centrul Cultural European de la Iaşi, primul din ţară cu o astfel de titulatură. Gândit să găzduiască şi Centrul Cultural Italian, precum şi spaţii expoziţionale pentru UAP Iaşi şi Universitatea Naţională de Artă George Enescu, la Palatul Braunstein s-au mutat momentan Centrul Cultural German (etajul 3) şi Institutul Francez (etajul 1), care îşi păstrează însă şi sediul din Casa Racoviţă din Copou.

pulspulspuls

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

Se tot vehiculează de mai multă vreme faptul că acele cafeneluţe negre pe roţi, amplasate numai în locuri strategice şi cu mare vad, ar umple anumite buzunăraşe din zona unor şefi din subordinea lui Mihăiţă, dragi consumatori.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.