Portretul suveranistului agresiv din online, schițat de cel mai bun ilustrator istoric din România: Au obținut „banii”, dar nu și „blazonul”

miercuri, 07 mai 2025, 21:12
5 MIN
 Portretul suveranistului agresiv din online, schițat de cel mai bun ilustrator istoric din România: Au obținut „banii”, dar nu și „blazonul”

Artistul Radu Oltean, considerat în breaslă ca fiind cel mai bun ilustrator istoric din România, a publicat un portret dur, dar nuanțat al votanților suveraniști care se manifestă agresiv și zgomotos în spațiul online.

„Majoritatea fac parte dintr-o clasă medie sau sub-medie, care nu trăiește în sărăcie, dar este profund frustrată că nu-și poate depăși condiția”, observă, printre altele, Radu Oltean, care a și schițat chipurile virtuale ale acestor fanatici care otrăvesc spațiul online.

Postarea lui Radu Oltean, publicată miercuri pe Facebook:

„În ultimele cinci luni am colectat, cu acribia unui naturalist, „portretele” virtuale a circa 500 de votanți suveraniști – în special adepți ai lui Călin Georgescu și AUR. Am analizat profilurile reale de Facebook, cu istoric autentic, eliminând boții și conturile fără activitate sau identitate verificabilă. M-am concentrat exclusiv pe persoane cu opinii radicale: indivizi fanatizați, care se comportă agresiv în mod repetat pe rețelele sociale, lansează amenințări sau propagă ură la un nivel inacceptabil. Am încercat să îi înțeleg. Iată ce am constatat:

Majoritatea fac parte dintr-o clasă medie sau sub-medie, care nu trăiește în sărăcie, dar este profund frustrată că nu-și poate depăși condiția. Sunt oameni care au atins un standard decent de viață – au case, mașini, își permit călătorii în străinătate (mai mult de jumătate!) – însă rămân agresiv anti-elitiști, anti-știință și ostili oricărei opinii mainstream. Frustrarea lor pare să se îndrepte împotriva elitei urbane, pe care au ajuns s-o egaleze sau chiar să o depășească material, dar o urăsc din complexe de inferioritate culturală și socială. Altfel spus, au obținut „banii lor”, dar nu și „blazonul”.

Acest portret – bazat exclusiv pe observarea utilizatorilor agresivi de pe social media – contrazice clișeul votantului suveranist: nu este vorba despre omul simplu și sărac, manipulat de frică sau lipsuri, ci despre o pătură parvenită, adesea cu studii superioare (mai mult de o treime), venită din rural sau din orașele mici, care nu a reușit să dobândească și prestigiul asociat cu elitele intelectuale.

Ei NU  sunt interesați de soluții reale la problemele României – corupția, inegalitățile sau educația –, ci de o răzbunare simbolică. Majoritatea par foști votanți PSD dezamăgiți, rareori foști simpatizanți PNL sau USR (cca 10%). Nu își asumă propriile alegeri politice din ultimele decenii – loialitatea față de sistemul corupt postcomunist – ci caută țapi ispășitori: „globaliștii”, Bruxelles-ul, „elitele soroșiste”. Le asociază cu clasa de mijloc urbană, purtătoare a valorilor moderne, europene.

Radicalizarea lor nu este ideologică, ci afectivă. Suveranismul devine o mască pentru o furie acumulată împotriva unei lumi în care nu se mai regăsesc. Vor prosperitate, dar le este frică de modernitate. Ar vrea să acceadă mai sus, dar nu mai vor nici ei PSD.

Un rol central îl joacă femeile între 45 și 65 de ani – foarte active și virulente online. Două tipologii ies în evidență:

– „Bunica fesenistă”, care nu are nici o legătură cu vreo băbuță blajină cu basma. Sunt femei 50 +, relativ cochete, casă nouă și mare, gospodării și grădini îngrijite, concentrate exclusiv pe familie (nepoți) și Facebook.

– „Contabila de provincie”, foarte veninoase în online, machiate strident, cu o imagine forțată de „grande-dame” de oraș , afișând un moralism agresiv. Acest tipar uman e cel mai agresiv și în diaspora.

Ambele profile sunt unite de un naționalism religios, conspiraționism, dispreț pentru modernitate și o obsesie pentru ordine morală. Bărbații din categoria lor  – pe care i-am denumit „Directorul ceaușist” sau „Milițianul pensionar” – sunt bărbați cu aspect autoritar, mustață (mai mult de o treime), purtători ai unei masculinități rigide, adesea exprimate prin cravată, ochelari subțiri și o atitudine superioară.

Am mai identificat categoria numită de mine ”Conspiraționistul propagandist” cu vârste între 30-45 ani. Aceștia sunt aproape la fel de toxici în limbaj ca și „Contabila de provincie”. Sunt cei de la care poți primi cel mai des amenințări oribile.

La tineri, se remarcă adeziunea unor tipologii care ar prospera într-o anarhie controlat-autoritară: cocalari, culturiști, indivizi din zona interlopă. La marginea acestui peisaj – și într-un număr mic – apar și persoane din zona religioasă: studenți ortodocși, simpatizanți ai BOR, pocăiți (doar vreo 2). Nu că ar fi puțini în realitate, dar ăștia nu înjură!

Oameni necăjiți la modul autentic, oameni buni și muncitori, radicalizați din motive sociale reale, abia am găsit…. 7 oameni. Din 500!!!

Repet: este vorba exclusiv de persone agresive și violente verbal pe online. Care au fost agresive în mai multe situații, nu doar o dată.

Mulți propagandiști profesioniști! De unde provin ei? Este vorba, în esență, de o nouă burghezie evoluată din rural și urbanul mic cu un nivel de trai mediu spre decent, dar profund frustrată și furioasă, care nu s-a integrat în ordinea democratică post-2007, care vor mai multă validare socială și care nu visează la ordine, ci la răzbunare.

Și la o societată în care să simtă că se pot integra mai ușor. Fără să conștientizeze, ei visează la o dictatură sau măcar la un regim autoritar, dar anarhist, pe care îl percep ca o soluție la frustrările lor.

Acești oameni nu vor o răzbunare îndreptată împotriva „Sistemului” corupt, ci împotriva vectorilor de modernitate, pluralism și democrație, o lume în care nu se simt incluși și în care NU VOR să fie incluși. De aici vine fascinația pentru autoritarism, pentru forța brută, pentru figura „salvatorului” justițiar – fie că poartă sacou sau tricou negru.

Am ales să desenez câteva chipuri la întâmplare, aleși mai curând în funcție de condiție socială și nu antropologic.  Nu am căutat vreo tipologie anume. Dacă veți găsi, acestea sunt pur întâmlătoare. Vă las pe dvs să indentificați categoriile.

PS – Atenție!! Repet! Această analiză nu se poate aplica întregului spectru suveranist. E vorba strict de o minoritate, activă pe social-media, foarte agresivă, foarte radicală. Această analiză se referă strict la ei.

Etichete: portret, suveranisti

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii