Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Porumbeii şi planeta

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

Alte poze! Dar până mi-am scos Lumixul, fotografiile mai spectaculoase deja se zburătăciseră: stolul aterizase aproape în totalitate. Iniţial, mi s-a părut că femeia le-a aruncat ceva grăunţe (am văzut tot mai des, în ultima vreme, grâu-grâu aruncat la porumbei - semn de bunăstare, nu?), acasă, după descărcarea pozei, parcă se putea vedea că nu era decât pâine mărunţită. A trebuit să mă mulţumesc cu o singură poză, deci, apoi mi-am văzut de drum, cu aparatul încă în mână. Când am ajuns în dreptul femeii, nu mă-ntrebaţi de ce (n-am obiceiul de-a intra în vorbă cu străini din proprie iniţiativă), mi-a venit să-i spun două vorbe, peste gardul viu dintre trotuar şi fâşia virană (încă neamenajată), cum că nu e tocmai bine ce face - nu ştiu cum e la Iaşi, dar în multe oraşe mari din Europa e interzisă hrănirea porumbeilor, pentru că un surplus de hrană negreşit duce la înmulţirea lor, porumbeii devenind realmente o plagă urbană publică (nu mai intru în detalii):

- Doamnă, dacă le daţi de mâncare, se-nmulţesc şi mai mult...

Se-ntoarce femeia spre mine şi a început cu o voce deja niţel iritată un mic discurs care m-a cam lăsat fără vorbe:

- Lasă-i să se-nmulţească! Şi oamenii se-nmulţesc! După o scurtă pauză, de-acum chiar răstit - pesemne realizase între timp că o criticasem, chiar dacă voalat, indirect:

- Omul a distrus planeta, nu animalele! Apoi, după altă mică pauză, în ciuda faptului că-mi „închisese” gura (n-am avut replică şi nici nu vedeam rostul vreuneia: ce să-i mai spui cuiva care crede că hrănind porumbeii salvează planeta?)

- Dumneata mănânci? Parcă a mai continuat cu un „Mănânci în fiecare zi?”, dar nu sunt chiar sigur.

- Da, mănânc, am îngăimat, înfrânt de „logica” doamnei Pidgeon din Galata, şi mi-am văzut de drum. M-am dus până la Penny, apoi la Lidl, iar pe urmă mi-am zis să aplic iar una din cele mai faine ultime replici dintr-un film, anume cea rostită de personajul jucat de Andy Garcia în filmul At Middleton (2013, alături de Vera Farmiga - o comedie oarecum romantică şi faină, chiar dacă cei de la Rotten Tomatoes l-au cam ciufulit): Let’s take the long way home! Hai să mergem spre casă pe drumul mai lung! Fac şi eu asta de ceva vreme, ori de câte ori am timp, pur şi simplu ca să lungesc plimbarea de dimineaţă.

Ei bine, ajungând până-n dreptul râului Nicolina înainte să se verse-n Bahlui, pregătindu-mă să cobor nişte trepte pe lângă containerele de gunoi din zonă, după ce-am tras în poză câteva ciori bătrâne (mai toate aşa par) şi o stâncuţă tânără (aş zice), ce văd? Altă femeie mai în vârstă, pesemne tot o pensionară, care deşartă o pungă cu tot felul de produse de panificaţie - o bucată de colac, o chiflă-ntreagă, resturi de pâine - în dreptul containerelor. Într-o clipită, s-au adunat cam toţi porumbeii din zona asta: mai puţini (decât pe Pan Halipa), dar tot mai mulţi şi aici.

Umblând des pe jos prin oraş (aproape exclusiv doar pe jos), vă pot spune că am văzut stoluri de proumbei ce-au crescut pe an ce trecea: în Podul de Piatră, în spatele Pieţei Nicolina, unde în septembrie anul trecut am făcut câteva fotografii cu, să zicem, doamna Pidgeon din Nicolina, care, din ce-am văzut eu, nu i-a hrănit în data respectivă, ci le-a turnat nişte apă într-un vas de plastic aşezat în mijlocul unui rond măricel, plin ochi de porumbei! Până şi pe Cerna, în Mircea, s-a format un mic stol, iar stratul de găinaţ de sub firele electrice de pe marginea trotuarului creşte binişor, dacă nu plouă o vreme...

Aştept ziua în care se vor găsi oameni care cred că hrănind şobolanii salvează planeta.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri