anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Porumbeii şi planeta

GALERIE
michael astner
 • michael astner
- +

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

Alte poze! Dar până mi-am scos Lumixul, fotografiile mai spectaculoase deja se zburătăciseră: stolul aterizase aproape în totalitate. Iniţial, mi s-a părut că femeia le-a aruncat ceva grăunţe (am văzut tot mai des, în ultima vreme, grâu-grâu aruncat la porumbei - semn de bunăstare, nu?), acasă, după descărcarea pozei, parcă se putea vedea că nu era decât pâine mărunţită. A trebuit să mă mulţumesc cu o singură poză, deci, apoi mi-am văzut de drum, cu aparatul încă în mână. Când am ajuns în dreptul femeii, nu mă-ntrebaţi de ce (n-am obiceiul de-a intra în vorbă cu străini din proprie iniţiativă), mi-a venit să-i spun două vorbe, peste gardul viu dintre trotuar şi fâşia virană (încă neamenajată), cum că nu e tocmai bine ce face - nu ştiu cum e la Iaşi, dar în multe oraşe mari din Europa e interzisă hrănirea porumbeilor, pentru că un surplus de hrană negreşit duce la înmulţirea lor, porumbeii devenind realmente o plagă urbană publică (nu mai intru în detalii):

- Doamnă, dacă le daţi de mâncare, se-nmulţesc şi mai mult...

Se-ntoarce femeia spre mine şi a început cu o voce deja niţel iritată un mic discurs care m-a cam lăsat fără vorbe:

- Lasă-i să se-nmulţească! Şi oamenii se-nmulţesc! După o scurtă pauză, de-acum chiar răstit - pesemne realizase între timp că o criticasem, chiar dacă voalat, indirect:

- Omul a distrus planeta, nu animalele! Apoi, după altă mică pauză, în ciuda faptului că-mi „închisese” gura (n-am avut replică şi nici nu vedeam rostul vreuneia: ce să-i mai spui cuiva care crede că hrănind porumbeii salvează planeta?)

- Dumneata mănânci? Parcă a mai continuat cu un „Mănânci în fiecare zi?”, dar nu sunt chiar sigur.

- Da, mănânc, am îngăimat, înfrânt de „logica” doamnei Pidgeon din Galata, şi mi-am văzut de drum. M-am dus până la Penny, apoi la Lidl, iar pe urmă mi-am zis să aplic iar una din cele mai faine ultime replici dintr-un film, anume cea rostită de personajul jucat de Andy Garcia în filmul At Middleton (2013, alături de Vera Farmiga - o comedie oarecum romantică şi faină, chiar dacă cei de la Rotten Tomatoes l-au cam ciufulit): Let’s take the long way home! Hai să mergem spre casă pe drumul mai lung! Fac şi eu asta de ceva vreme, ori de câte ori am timp, pur şi simplu ca să lungesc plimbarea de dimineaţă.

Ei bine, ajungând până-n dreptul râului Nicolina înainte să se verse-n Bahlui, pregătindu-mă să cobor nişte trepte pe lângă containerele de gunoi din zonă, după ce-am tras în poză câteva ciori bătrâne (mai toate aşa par) şi o stâncuţă tânără (aş zice), ce văd? Altă femeie mai în vârstă, pesemne tot o pensionară, care deşartă o pungă cu tot felul de produse de panificaţie - o bucată de colac, o chiflă-ntreagă, resturi de pâine - în dreptul containerelor. Într-o clipită, s-au adunat cam toţi porumbeii din zona asta: mai puţini (decât pe Pan Halipa), dar tot mai mulţi şi aici.

Umblând des pe jos prin oraş (aproape exclusiv doar pe jos), vă pot spune că am văzut stoluri de proumbei ce-au crescut pe an ce trecea: în Podul de Piatră, în spatele Pieţei Nicolina, unde în septembrie anul trecut am făcut câteva fotografii cu, să zicem, doamna Pidgeon din Nicolina, care, din ce-am văzut eu, nu i-a hrănit în data respectivă, ci le-a turnat nişte apă într-un vas de plastic aşezat în mijlocul unui rond măricel, plin ochi de porumbei! Până şi pe Cerna, în Mircea, s-a format un mic stol, iar stratul de găinaţ de sub firele electrice de pe marginea trotuarului creşte binişor, dacă nu plouă o vreme...

Aştept ziua în care se vor găsi oameni care cred că hrănind şobolanii salvează planeta.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.