Porumboiu pofteşte la terenul statului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Porumboiu pofteşte la terenul statului

Omul de afaceri Adrian Porumboiu i-a cerut ministrului Agriculturii să vândă cele 350.000 de hectare de teren agricol ale statului.

GALERIE
porumboiu1
  • porumboiu1
- +

Omul de afaceri Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari agricultori români, i-a cerut ieri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să scoată la vânzare cele 350.000 de hectare de teren agricol deţinute de stat şi concesionate fermierilor, iar banii obţinuţi să fie investiţi în agricultură.

“Cei care primesc sume impresionante de la stat pentru irigaţii sunt firme care au contracte de concesiune cu statul. Cât plătesc redevenţe acele firme care au concesiune cu statul este foarte uşor de aflat. Doi-trei bănuţi acolo, într-un derizoriu exagerat. Şi acele firme primesc mai departe subvenţie pentru irigaţii”, a spus Porumboiu. El a spus că din 9 milioane de hectare de teren arabil la nivel naţional a mai rămas “o oază de bucurii şi de satisfacţii depline” pentru unii agricultori, care însumează 350.000 de hectare. “Vă rog, domnule ministru, scoateţi la vânzare acele 350.000 de hectare, să nu mai invoce nimeni niciun fel de contracte, că sunt făcute. Toate sunt contracte care nu au iz penal, depăşesc sfera penalului. Vindeţi-le şi cu banii obţinuţi veţi sprijini producătorii care au două sau trei hectare să-şi facă sere. Se va face infrastructură încât să aibă drum şi pod în zona respectivă”, a mai spus Adrian Porumboiu. Omul de afaceri a mai spus că  România nu are o agricultură reală, care să asigure necesarul de consum intern, şi a ajuns să importe cireşe din Africa de Sud şi fasole din Etiopia. “La ora actuală importăm legume, importăm fructe, flori într-o cantitate impresionantă, şi banii aceştia pleacă şi au destinaţii în alte zări. Noi vom putea vorbi despre o agricultură reală, care să asigure atât necesarul de consum pentru români, dar şi pentru export, doar atunci când vom reuşi să facem acele ferme mici, de 2-5 hectare”, a spus Porumboiu. El a afirmat că cei care vor dezvolta ferme de mici dimensiuni nu vor putea face cultură mare, de grâu sau rapiţă.  “E scandalos de ruşinos să ne gândim că vine primăvara şi importăm arde iuţi din Turcia. Importăm mere de unde vreţi, de unde nu vreţi. Importăm cireşe din Africa de Sud. Vin cu chartere şi aduc în România. Fasolea se importă din Etiopia”, a adăugat Porumboiu. El a mai spus că România ar putea face din agricultură pistonul de bază al economiei, pentru că oricum alte lucruri “nu au mai rămas”.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.