Porumboiu pofteşte la terenul statului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Porumboiu pofteşte la terenul statului

Omul de afaceri Adrian Porumboiu i-a cerut ministrului Agriculturii să vândă cele 350.000 de hectare de teren agricol ale statului.

GALERIE
porumboiu1
  • porumboiu1
- +

Omul de afaceri Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari agricultori români, i-a cerut ieri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să scoată la vânzare cele 350.000 de hectare de teren agricol deţinute de stat şi concesionate fermierilor, iar banii obţinuţi să fie investiţi în agricultură.

“Cei care primesc sume impresionante de la stat pentru irigaţii sunt firme care au contracte de concesiune cu statul. Cât plătesc redevenţe acele firme care au concesiune cu statul este foarte uşor de aflat. Doi-trei bănuţi acolo, într-un derizoriu exagerat. Şi acele firme primesc mai departe subvenţie pentru irigaţii”, a spus Porumboiu. El a spus că din 9 milioane de hectare de teren arabil la nivel naţional a mai rămas “o oază de bucurii şi de satisfacţii depline” pentru unii agricultori, care însumează 350.000 de hectare. “Vă rog, domnule ministru, scoateţi la vânzare acele 350.000 de hectare, să nu mai invoce nimeni niciun fel de contracte, că sunt făcute. Toate sunt contracte care nu au iz penal, depăşesc sfera penalului. Vindeţi-le şi cu banii obţinuţi veţi sprijini producătorii care au două sau trei hectare să-şi facă sere. Se va face infrastructură încât să aibă drum şi pod în zona respectivă”, a mai spus Adrian Porumboiu. Omul de afaceri a mai spus că  România nu are o agricultură reală, care să asigure necesarul de consum intern, şi a ajuns să importe cireşe din Africa de Sud şi fasole din Etiopia. “La ora actuală importăm legume, importăm fructe, flori într-o cantitate impresionantă, şi banii aceştia pleacă şi au destinaţii în alte zări. Noi vom putea vorbi despre o agricultură reală, care să asigure atât necesarul de consum pentru români, dar şi pentru export, doar atunci când vom reuşi să facem acele ferme mici, de 2-5 hectare”, a spus Porumboiu. El a afirmat că cei care vor dezvolta ferme de mici dimensiuni nu vor putea face cultură mare, de grâu sau rapiţă.  “E scandalos de ruşinos să ne gândim că vine primăvara şi importăm arde iuţi din Turcia. Importăm mere de unde vreţi, de unde nu vreţi. Importăm cireşe din Africa de Sud. Vin cu chartere şi aduc în România. Fasolea se importă din Etiopia”, a adăugat Porumboiu. El a mai spus că România ar putea face din agricultură pistonul de bază al economiei, pentru că oricum alte lucruri “nu au mai rămas”.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.