Poştaşii ameninţă cu greva generală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Poştaşii ameninţă cu greva generală

GALERIE
protest sindicatului lucratorilor din posta 32
  • protest sindicatului lucratorilor din posta 32
- +

Ei susţin că sunt plătiţi prost în comparaţie cu munca pe care sunt obligaţi să o depună.

 

Sindicaliştii poştali din Iaşi ameninţă conducerea Companiei Naţionale Poşta Română cu grevă generală dacă nu le sunt ascultate şi rezolvate problemele cu care se confruntă. Principala nemulţumire ţine de cuantumul salariilor pe care le primesc agenţii şi factorii poştali comparativ cu „experţii” angajaţi la structura centrală de la Bucureşti. De asemenea, lidera de sindicat de la Oficiul Judeţean de Poştă Iaşi acuză faptul că nu se dă liber la angajări, oficiul funcţionând în prezent cu un deficit de 62 de posturi.

„Din cauza acestui deficit, sunt agenţi poştali care nu şi-au luat concediu de odihnă anul trecut. Vă dau nişte cifre: la Oficiul Zonal Poştal, adică în judeţ, anul trecut au existat 71 de agenţi poştali care nu au efectuat 1540 zile de concediu de odihnă şi 38 de factori rurali cu 940 de zile neefectuate, în timp ce în mediul urban există 72 de factori poştali cu 1.689 de zile de concediu de odihnă neefectuate pe anul 2015. Solicităm să fie angajate persoane, deoarece situaţia lucrătorilor poştali s-a acutizat în ultimii ani în loc să se rezolve. Compania zice că e pe profit, dar de fapt doar au redus din cheltuieli prin neocuparea locurilor vacante, dar cu sănătatea lucrătorilor poştali cum rămâne? Suntem hotărâţi să intrăm în grevă dacă nu se iau măsuri”, a declarat, ieri, Elena Bârlescu, lidera de sindicat.

Bârlescu a menţionat că, în prezent, un factor poştal parcurge zilnic, în medie, circa 20 de kilometri zilnic, deşi primesc un salariu care, în timp, ar putea fi sub salariul minim pe economie. „Salariul tot a scăzut, media e de 1100 lei în mediul rural şi 1300 lei în mediul urban, în condiţiile în care există 400 de aşa zişi «experţi» la Bucureşti care primesc în jur de 6000 lei/lunar. Nu aceia fac veniturile CNPR, ci lucrătorii poştali de pe teren”, a continuat Bârlescu. Prezent la conferinţa de presă, un reprezentant al factorilor poştali a precizat că lucrătorii poştali ar trebui să facă parte dintr-o categorie specială şi să fie pensionaţi mai devreme.

„Îl rog pe domnul prim ministru Dacian Cioloş, dacă vrea să intre în inima miilor de lucrători poştali din toată ţara, să treacă lucrătorii poştali pe lista salariaţilor cu condiţii deosebite de muncă, pentru ca aceştia să iasă mai repede la pensie. Să fie o reparaţie morală pentru acei lucrători care nu au mai apucat pensie. Vârsta medie în Poştă este de 48 de ani, factorilor li s-au bătătorit umerii de atâtea genţi cărate. În afară de nişte bocanci primiţi în acest an, factorii nu au mai primit un echipament de 4-5 ani. Trebuie îmbunătăţite condiţiile şi reangajaţi oameni, pentru că acum nici nu prezintă interes locurile de muncă din Poştă. Recent s-a angajat un lucrător poştal la Valea Adâncă şi în două săptămâni şi-a dat demisia, e volum mare de muncă în comparaţie cu remuneraţia”, a spus Constantin Iftime.

Problemele salariaţilor din cadrul OJP Iaşi au fost expuse şi în cadrul ultimei şedinţe a Comisiei de Dialog Social desfăşurată la Prefectura Iaşi. În urma acestei şedinte, prefectul judeţului, Marian Grigoraş, a transmis Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice materialele prezentate de sindicat şi minuta şedinţei, cerând pozibile rezolvări ale problemelor.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.