Poștașul din Tomești a furat banii unor copii sărmani pentru fetele lui. Judecătorii s-au străduit să găsească cea mai blândă încadrare
Un poștaș a furat banii de pe cardurile sociale care trebuiau să ajungă la copii cu handicap sau aflați în plasament familial. A fost trimis în judecată pentru violarea secretului corespondenței, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos. Judecătorii s-au dat însă peste cap să justifice aplicarea unei pedepse cu suspendare. Poștașul era el însuși un caz social.
În iunie 2022, pe numele unei fetițe de trei ani, încadrată în grad mediu de handicap, a fost emis un card social în cadrul Programului Național Sprijin pentru România. Cardul urma să fie dus la domiciliul fetiței și înmânat reprezentanților săi legali de către V. R. În loc să-și îndeplinească atribuțiile, poștașul și-a însușit cardul și a semnat în fals confirmarea poștală de primire. În lunile august-octombrie, cardul a fost alimentat cu câte 250 de lei, bani de care ar fi trebuit să beneficieze fetița. În schimb, V.R. a cheltuit în folosul său 694 de lei, mai ales pentru cumpărături efectuate la Profi Tomești.
Părinții fetiței cu handicap s-au adresat poliției
Abia în noiembrie, poștașul a predat cardul mamei fetiței îndreptățite. Când aceasta a instalat pe telefonul său mobil aplicația aferentă, a constatat că cardul fusese emis din iunie, pe el intraseră bani în trei rânduri și că fuseseră făcute plăți de pe el în mod repetat. L-au sunat pe poștaș pentru lămuriri, iar acesta le-a răspuns că nu știe despre ce e este vorba. A pretins că primise cardul cu 2-3 zile înainte și li-l predase cum îl primise. Ulterior, a spus că se făcuse o eroare, iar cardul ar fi fost predat inițial altei persoane, care urmează să fie contactată pentru a restitui banii deja cheltuiți. Nu a fost crezut, iar părinții fetiței cu handicap s-au adresat poliției.
Un al doilea card fusese emis în favoarea unui băiat de 11 ani, aflat în plasament familial. V.R. a procedat de aceeași manieră. A păstrat cardul, l-a activat și l-a folosit pentru el, cheltuind 481 de lei, tot pentru cumpărături mărunte, din cei 500 de lei cu care cardul fusese alimentat în decurs de două luni.
Asistentul maternal care îl avea în grijă pe copil a aflat de la cunoștințe de programul prin care persoanele cu venituri mici sau cu dizabilități beneficiază de un card social de hrană și s-a interesat la poșta Tomești. Nu s-a lămurit, pentru că programul era gestionat direct de poșta Iași. Omul a venit la Iași, aflând în cele din urmă că primise chipurile cardul încă de la începutului lunii august. A contactat și firma emitentă a cardului, aflând că acesta fusese folosit în perioada august-octombrie.
În privința poștașului s-au desfășurat în paralel două anchete. Una internă, a Poștei, s-a soldat cu concedierea lui V.R. în februarie 2023. A doua, cea a poliției, s-a finalizat cu trimiterea în judecată a poștașului, în octombrie. În faza de urmărire penală, acesta nu a dat declarații, prevalându-se de dreptul la tăcere. În fața judecătorilor însă, și-a recunoscut faptele.
Părăsit de soție și lăsat cu două fetițe
El a explicat că fusese părăsit de soție, rămânând singurul întreținător al celor două fetițe, de 5 și 10 ani. Se afla în curs de divorț, iar soția sa nu contribuia cu nimic la creșterea copilelor. Situația financiară dificilă îl împinseseră la furtul celor două carduri. Îi era rușine de fapta sa. Din ancheta socială efectuată de angajații primăriei Tomești a rezultat că cele două fetițe sunt foarte bine îngrijite și își iubeau tatăl. Fostul poștaș era apreciat în comunitate și respectat ca o persoană cumsecade. După concedierea de la Poștă, lucra fără forme legale, ca muncitor necalificat, în construcții. Pe parcursul procesului, acesta a achitat prejudiciul provocat celor două familii, fapt ce avea să fie luat în considerare de magistrații Tribunalului la stabilirea pedepsei.
Judecătorii au luat în calcul și faptul că cei 1.175 de lei furați de la cei doi copii fuseseră cheltuiți de V.R. mai ales pentru cumpărarea de alimente și produse casnice. Acestea confirmau motivul invocat de fostul poștaș pentru furt și totodată îl prezentau ca pe un părinte implicat și responsabil. Ca urmare, deși V.R. a fost găsit vinovat de toate acuzațiile aduse de procurori, în favoarea sa au fost reținute circumstanțe atenuante. „Eforturile depuse pentru diminuarea consecințelor infracțiunii”, respectiv returnarea banilor furați, au dus la scăderea limitelor pedepselor cu o treime.
„Împrejurările care diminuează gravitatea infracțiunii sau periculozitatea infractorului”, respectiv faptul că V.R. însuși era un caz social, au dus la o nouă reducere de o treime.
Pentru cele cinci infracțiuni de care se făcea vinovat, V.R. a fost condamnat astfel la doar 2 ani și 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pronunțată vinerea trecută, sentința Tribunalului poate fi contestată cu apel.
Publicitate și alte recomandări video