Postolache, sătul de “bănicioi care nici prin gară la McDonalds nu o să mai treacă”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Postolache, sătul de “bănicioi care nici prin gară la McDonalds nu o să mai treacă”

GALERIE
postolache
  • postolache
- +

Consilierul Andrei Postolache a reacționat pe Facebook după alocările bugetare. Redăm postarea lui Andrei Postolache în variantă integrală:

"Descentralizare!

Ar fi o gravă eroare să credem că batjocura bugetară la adresa Iașului și a Moldovei (și) de anul ăsta e o consecință a PSD-ului, și doar de am avea niște oameni cinstiți pe acolo ar fi altfel. Cinstea, corectitudinea, lucrurile pentru care protestăm zilele astea, sunt una, dar boala defavorizăriii sistematice a Moldovei e alta, și anume centralismul scăpat de sub control.

Teleormanul primește investiții în infrastructură cât cele 6 județe din Nord-Est la un loc. Autostrada Iași - Tg Mureș nu e pe nicăieri. 4% din bani pentru o regiune care are 20% din populația țării. Apropo, foarte mult primește și Timișul. Ce coincidențe.

Moldova nu are aproape pe nimeni în guvern. Iașul chiar pe nimeni. Parlamentarii de Moldova nu votează cu Moldova, votează cu ce le zice șeful de partid, pentru că avem un sistem electoral în care 95% din ceea ce te face parlamentar e pixul șefului de partid care te pune destul de sus pe listă, pentru că lumea votează sigle și liste, nu oameni, că așa e sistemul. Rezultatul e simplu: ești motivat să nu dai nici două cepe degerate pe județul care te-a votat, ci să-ți pese doar de șeful de partid care te va pune pe listă din nou în 2020.

Eu vreau să distrug centrul corupt al puterii prin ridicarea indivizilor liberi și a inițiativelor locale, aproape de comunitățile lor. Nu mai vreau să ajung niciodată să trăiesc în țara guvernelor formare în jurul unui jupân, adunați toți mai toți de pe o rază de 3 județe de pe unde o fi ăla.

Vreau ca orașul meu să se dezvolte și să își privească viitorul uitându-se direct la partenerii săi, naționali și internaționali, uitându-se în față, nu în sus către ministerul unei Servile Shhaideh sau a cui o fi la punga cu bani într-un moment oarecare, dând și noi din coate și sperând că poate pică ceva.

Vreau să nu mai trecem niciodată prin umilința de a ne bucura că avem un Fenechiu pe undeva pe la București, pentru că o cale mai demnă, mai clară și mai transparentă de a avea acces la resurse nu avem decât să ne punem speranța într-un penal că va aduce ceva și încoace.

Vreau să ne cheltuim banii cum ne trebuie nouă, nu să tot așteptăm ca niște indivizi care vin o dată pe an aici, pe 24 Ianuarie ca să ne mângâie pe creștet și să ne mulțumească pentru sacrificiile trecutului, să ajungă cumva, eu știu cum, magic probabil, să le pese de noi.

Centrul, atunci când a adunat prea mult, e incapabil să privească restul altfel decât “provincia” sau “teritoriul”, chiar și atunci e condus de oameni decenți. Cioloș nu a înțeles dezvoltarea regională a Moldovei, ne-a făcut rău prin legea strămutării forței de muncă.

Nu e o problemă doar de oameni, e o problemă de sistem, de 150 de ani de reflexe decizionale în circuit închis, între 2-3 palate, la câteva crâșme, între câțiva oameni.

Și dacă tot veni vorba, dacă mai aud pe cineva zicând “provincie” când se referă la țară, o sa-l pălmuiesc cu un hering ud.

M-am săturat să fim puși să alegem parlamentari parașutați pe liste asupra cărora nu avem niciun cuvânt de spus, bănicioi care nici prin gară la McDonalds nu o sa mai treacă pe aici și nu o să dea două cepe degerate pe soarta Iașului.

M-am săturat de aroganță, m-am săturat de birocrație, m-am săturat de “tre să vină decizia de la București”.

Doresc un Parlament care-și reprezintă oamenii și locurile de unde vin, nu găști care se duc acolo ca să-și apere șefii, anonomi care se ocupă cu ieșitul pe hol când le vorbește președintele.

Vreau ca taxele să rămână unde-s colectate. Nu mă interesează să se adune banii la Ministerul Dezvoltării care în “înțelepciunea” sa să-i distribuie an de an după cum o cânta Dragnea-ul zilei.

Vreau să împrăștii ministerele prin țară, și dacă o să zică cineva “da e greu de lucrat când nu-s toți aici lângă tine” o să-i zic “bine ai venit în lumea mea, unde totul e departe de noi”.

Asta vreau".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.