Postul Adormirii Maicii Domnului 2024 a început în acest an cu o mică surpriză pentru credincioșii ortodocși din întreaga lume. Acest post, cunoscut pentru importanța sa spirituală, durează cu o zi mai mult decât în mod obișnuit.
Iată de ce și ce tradiții sunt asociate cu această perioadă.
A început postul Adormirii Maicii Domnului 2024
Postul Adormirii Maicii Domnului, care precede una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox – Adormirea Maicii Domnului, a început oficial pe 1 august 2024. În fiecare an, credincioșii se pregătesc pentru această perioadă de purificare spirituală prin post, rugăciune și abținere de la anumite alimente și obiceiuri.
În mod tradițional, postul durează două săptămâni, din 1 august până pe 14 august, însă anul acesta, postul a fost prelungit cu o zi, până pe 15 august, ceea ce i-a surprins pe mulți dintre credincioși.
De ce postim mai mult cu o zi în acest an
Explicația pentru care postul Adormirii Maicii Domnului 2024 durează mai mult cu o zi se datorează faptului că în acest an, ziua de 1 august cade într-o zi de joi. Conform tradiției ortodoxe, când începutul postului coincide cu o zi de miercuri sau vineri, durata postului se extinde cu o zi suplimentară. Această regulă nu este una nouă, dar este aplicată doar în anumite condiții calendaristice.
Prin urmare, postul se va încheia în seara zilei de 15 august, oferind credincioșilor o zi în plus pentru pregătirea spirituală înainte de marea sărbătoare.
Tradiții și obiceiuri în postul Adormirii Maicii Domnului
Postul Adormirii Maicii Domnului este cunoscut pentru rigorile sale, fiind considerat unul dintre cele mai stricte posturi din an, alături de postul Paștelui. În această perioadă, credincioșii sunt îndemnați să se abțină de la consumul de carne, lactate și ouă, iar în unele zile, chiar și de la pește și ulei. De asemenea, se recomandă o intensificare a rugăciunii și participarea la slujbele religioase.
Un obicei specific acestui post este cântarea Paraclisului Maicii Domnului, un imn special dedicat Fecioarei Maria, care se rostește în biserici aproape în fiecare zi a postului. De asemenea, mulți credincioși aleg să țină și un post al ochilor, evitând distracțiile și activitățile care i-ar putea distrage de la scopul spiritual al acestei perioade.
Postul Adormirii Maicii Domnului se încheie cu sărbătoarea propriu-zisă, marcată de slujbe solemne și pelerinaje la mănăstiri și biserici cu hramul Adormirii Maicii Domnului. Această zi este văzută ca o încununare a eforturilor de purificare și apropiere de divinitate, în care credincioșii primesc binecuvântarea și protecția Maicii Domnului.
Citiți și:
- Postul Adormirii Maicii Domnului 2024 începe astăzi. Cât durează și ce e bine să faci
- Când se ține post anul acesta, potrivit calendarului creștin-ortodox
Publicitate și alte recomandări video