Postul Sfintei Marii este unul dintre cele patru posturi majore din calendarul creștin-ortodox.
Acest post are originile în secolul V, când a fost fondat cultul Maicii Domnului. În acele vremuri, durata postului varia: o zi în Antiohia și opt zile în Ierusalim.
Ulterior, în secolul al XIII-lea, la sinodul local din Constantinopol, s-a hotărât ca postul dedicat Sfintei Marii să înceapă pe 1 august și să se încheie pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Postul reprezintă o perioadă dedicată pregătirii spirituale, îndurării și comuniunii prin rugăciune. Credincioșii evită anumite alimente, însă se abțin în special de la anumite acțiuni considerate neadecvate pentru credința lor.
- CITEȘTE ȘI: 17 zile de post, începând de azi: Am intrat în Postul Sfinților Petru și Pavel
Prin urmare, fiecare persoană își pregătește corpul și mintea înainte de un eveniment important.
În timpul perioadei de post, credincioșii se abțin de la consumul de carne, ouă, pește și produse lactate.
Pe 1 august începe postul Adormirii Maicii Domnului 2024
Sărbătoarea Sfintei Mării comemorează viața Fecioarei Maria și trecerea ei din această lume. Gândindu-se la modul în care trăiește ea, credincioșii pot să-și îmbunătățească propriul mod de viață. Acest post are o durată precisă, de două săptămâni.
Pe data de 31 iulie se lasă sec. Dacă sărbătoarea cade într-o zi de miercuri sau de vineri, când este obișnuit să se țină post, este sărbătorită pe 30 iulie.
Sărbătoarea Mariei începe în data de 1 august.
Postul înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se termină la data de 15 august.
Ce e bine să faci în postul Adormirii Maicii Domnului
În postul Sfintei Marii, credincioșii sunt îndemnați să rostească rugăciuni. De asemenea, tradiţia spune că de Sfânta Maria se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac. Femeile duc la biserică fructe pe care preoţii le slujesc şi apoi sunt date de pomană pentru sufletul adormiţilor. În plus, în post oamenii trebuie să facă pace unii cu ceilalți, ca să le meargă bine.
Obiceiuri interzise în postul Sfintei Mării
În Postul Sfintei Marii nu se fac nunți, botezuri și cumetrii, nu trebuie să cântă si să danseze, și nici să bea alcool sau să fumeze. De asemenea, relațiile intime sunt interzise.
Tradițiile populare mai spun că în post oamenii evită să doarmă pe prispa casei și să se scalde în râuri, aceste locuri fiind ,,spurcate de cerbi”. Mai mult, pentru a evita incendiile nu este recomandat să se aprindă focul cu două zile înainte de marea sărbătoare.
Publicitate și alte recomandări video