Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Postul, folosit pentru cură de slăbire. Argumente pro şi contra

GALERIE
posta, slabit
  • posta, slabit
- +

Postul, folosit pentru "a te simţi mai bine în propriul corp", pentru "detoxifierea organismului" şi pentru a slăbi, reprezintă o metodă tot mai des folosită în Franţa, fără a fi însă pe gustul medicilor, care spun că această practică este "aberantă" şi, mai ales, "foarte periculoasă", potrivit AFP.

Tradiţie milenară în principalele religii din lume - creştină, musulmană, iudaică şi budistă -, postul cunoaşte o revenire în forţă în această perioadă, în versiunea sa laică, pe forumurile de internet.
"Ca în fiecare an, îmi voi face cura mea de post de 15 zile", a declarat, cu mândrie, o utilizatoare de internet. "Am postit singur, la mine acasă, timp de o săptămână şi totul a decurs fără probleme", a spus un alt utilizator, care a slăbit opt kilograme.
Unei femei care este deja foarte slabă şi care are îndoieli în privinţa postului, un internaut îi răspunde pentru a o linişti: "Corpul nostru este inteligent, iar el slăbeşte foarte puţin atunci când nu are de unde să slăbească". Alimentaţia persoanelor care ţin post se limitează adeseori la un simplu aport hidric (supă, suc de lămâie, ceaiuri), elementele solide fiind suprimate.
Unii postesc la ei acasă, alţii, în cadrul unor stagii specializate. S-a dezvoltat un veritabil turism al postului, cu sejururi la ţară şi la munte, incluzând plimbări pe jos, cu tarife de câteva sute de euro pe săptămână, sau în clinici şic private. Un site propune deja un sejur "Détox Jeûne" ("Detoxifierea prin post") în deşertul marocan.
Moda postului nu se limitează la Franţa. În Germania, foarte cocheta clinică Buchinger propune "posturi terapeutice" clienţilor VIP.
Raphaël Perez, medic farmacolog, oferă consultaţii la Lyon şi concepe stagii "în zone calme". El recomandă postul doar persoanelor care au o stare de sănătate bună.
"Dacă o persoană vrea cu adevărat să ţină cel mai sever post posibil, atunci ea consumă doar apă. În general, asta durează o săptămână. Când ţii post, corpul îşi accelerează ritmul de eliminare a toxinelor prin ficat, rinichi, piele (...) Întrucât nu mai mâncăm, corpul îşi foloseşte rezervele", a spus Raphaël Perez.
"Postul este un instrument de eliminare a toxinelor, care îţi permite să te simţi mai bine în propriul corp, să ai mai multă energie. Mulţi oameni au probleme la nivelul intestinelor, suferind de balonări, gaze, iritaţii, constipaţie, diaree (...) După ce ai ţinut post, te simţi mai bine", a spus el.
"Dar, dacă după post reîncepi să mănânci orice, problemele revin. Postul nu este o baghetă magică", a adăugat Raphaël Perez.
De fapt, postul este departe de a fi un remediu magic, spun anumiţi profesionişti din domeniul sănătăţii. În Franţa, medicii rămân rezervaţi în privinţa acestei metode.
"Nu există nici măcar un singur medic, astăzi, care poate să vă spună că postul este bun - doar dacă nu este un guru", spune nutriţionistul Pierre Azam. "Este o aberaţie (...) şi s-a banalizat, a devenit o obligaţie", a mai spus acesta.
"Nu are niciun sens", spune, la rândul său, nutriţionistul Jean-Michel Cohen. "Un post de 24 de ore, după o mahmureală, este ok (...) Dar postul, ca metodă detoxifiantă, nu detoxifică nimic. Din contră, vă veţi simţi mai slăbiţi", a explicat el.
Jean-Michel Cohen regretă faptul că "o acreditare medicală" a fost dată postului, atunci când un cercetător a făcut o asociere între post şi tratarea cancerului.
"Repetarea postului şi săptămânile întregi de postit fragilizează organismul", spune Pierre Azam, adăugând: "Se apelează la rezerve. Uneori, la acelea pe care nu le mai dorim, precum masa de grăsime, dar şi la acelea care sunt esenţiale pentru organism, care se referă la «masa slabă», proteinizată".
"Imaginaţi-vă că sunteţi cardiac - dacă ţineţi post, vă limitaţi aportul de potasiu şi de calciu şi riscaţi să suferiţi un stop cardiac", a explicat Jean-Michel Cohen. "Postul este foarte periculos", a adăugat el.
"Li s-a spus (persoanelor supraponderale, n.r.) că regimurile alimentare nu funcţionează. Astfel, postul, rapid şi radical, trece drept o soluţie", a deplâns Jean-Michel Cohen.
Un nou regim alimentar profită copios de pe urma acestor dezbateri, fără a ajunge însă până în sfera postului: regimul intermitent 5:2. Este vorba de a ţine două zile pe săptămână un regim foarte strict, cu o alimentaţie limitată la 500 de calorii pe zi pentru femei şi 600 calorii pe zi pentru bărbaţi. Acest regim a fost conceput în luna septembrie, în Franţa, şi are deja mare succes.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri