
Pot fi consumate produsele după data lor de expirare? Dar dacă le congelăm sau le folosim în preparate gătite? Interviu cu dr. Adina Rusu, nutriționist dietetician

„Ziarul de Sănătate” a luat legătura cu dr. Adina Rusu, nutriționist dietetician, pentru a lămuri una dintre controversele curente din gospodăriile din toată țara: trebuie să aruncăm toate alimentele a doua zi după expirarea termenului de valabilitate? Specialistul a explicat că situațiile variază destul de mult. Pe de o parte, alimentele pe care scrie „expiră la data de”, trebuie consumate până atunci și, mai mult, este obligatoriu să fie depozitate în condiții optime. Pe de altă parte, există alimente care pot fi consumate și la câteva luni după termenul de expirare, atâta timp cât sunt păstrate corespunzător și nu-și modifică vizibil aspectul. Nici „șmecheria” cu gătirea alimentelor sau folosirea lor în preparate în ultima zi de valabilitate nu funcționează – ele trebuie consumate cât mai repede. Dr. Adina Rusu lămurește și situația produselor congelate, explicând că diferite tipuri de carne rezistă perioade mai îndelungate congelării.
Ce este și cum se stabilește perioada de valabilitate a unui aliment?
Perioada de valabilitate a unui aliment reprezintă intervalul de timp în care respectivul produs își menține siguranța microbiologică și caracteristicile sale fizice și chimice adecvate, la temperatura și condițiile de depozitare și de manipulare specificate de producător. La sfârșitul perioadei de valabilitate, se consideră că produsele alimentare încep să dezvolte caracteristici inacceptabile, care ne pot pune în pericol sănătatea, sau pot dezvolta proprietăți nedorite care, chiar dacă nu reprezintă un risc pentru sănătate, pot face alimentul respectiv mai puțin plăcut din punctul de vedere al texturii, al culorii sau al mirosului.
Este important de știut faptul că aceste termene de valabilitate nu sunt arbitrare, ci se stabilesc prin metode științifice riguroase. Pentru fiecare produs alimentar în parte, înainte de a fi introdus pe piață, procesatorul trebuie sa identifice factorii care pot determina degradarea alimentului sau care îl pot face să devină nesigur pentru consum, să studieze și să determine perioada de valabilitate și, ulterior, după ce produsul este pe piață, să continue să monitorizeze durata de conservare și perioada de valabilitate. Astfel, perioadele de valabilitate sunt determinate ținând cont de potențialele evoluții microbiene, de degradarea nutrienților, de modificările senzoriale, de controlul temperaturii și de tipul de ambalaj utilizat.

dr. Adina Rusu
Carnea crudă, mezelurile, ouăle și produse lactate se consumă până la data de expirare
Mai pot fi consumate alimentele după data de expirare sau aceasta reprezintă doar o recomandare pentru data de consum?
Există o categorie de alimente perisabile care nu mai pot fi consumate după data menționată pe ambalaj. Este vorba despre acele produse care au menționată pe etichetă expresia „expiră la data de…” sau „a se consuma înainte de…”. Acestea sunt, în cea mai mare parte, alimente de origine animală, cu un risc microbiologic mărit, care au o valabilitate clară și care nu trebuie să fie consumate după termenul menționat întrucât sunt susceptibile a dezvolta anumiți patogeni, chiar și Salmonella sau E-coli.
În această categorie intră atât produsele din carne crudă și mezelurile, cât și ouăle și produsele lactate. Consumul acestora după termenul menționat pe ambalaj poate duce la toxiinfecții alimentare, afecțiuni care pot avea un impact semnificativ, în special în cazul persoanelor vulnerabile, cum sunt copiii, femeile însărcinate, vârstnicii și bolnavii cronici. Prin urmare, un astfel de produs nu trebuie consumat după data de expirare, chiar dacă este păstrat în frigider, cu ambalajul nedesfăcut.
Există alimente care pot fi totuși consumate după data menționată pe ambalaj? Cum procedăm: aruncăm din prima zi făina care a expirat cu o zi înainte? Ciocolata? Sarea și piperul?
Există o categorie de alimente care au menționată pe etichetă expresia „a se consuma de preferință înainte de…”. Aceste produse pot fi consumate după depășirea datei menționate, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fie respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat, dar gustul și textura lor ar putea începe să se altereze. Astfel, această mențiune definește, din punct de vedere legal, data durabilității minimale, fiind un avertisment mai permisiv atunci când vine vorba de consumarea alimentelor ambalate, precum paste, ciocolată, grisine, chips-uri, sticks-uri sau popcorn. Acest avertisment nu este lipsit de riscuri și, în cazul acestor produse, trebuie să ne orientăm după proprietăţile organoleptice astfel că, dacă sesizăm modificări ale mirosului sau gustului, să evităm să mai consumăm alimentul respectiv.
Vara, produsele lactate uitate mai mult de o oră în afara frigiderului devin improprii consumului uman
Să încercăm, doamna doctor, să explicăm și fenomenul simplu, dar poate neînțeles de mulți, că mâncarea ținută în condiții improprii s-ar putea să expire înaintea termenului de pe etichetă, dacă nu a fost ținută la rece, dacă a fost devidată, desigilată etc.
Transportul și depozitarea alimentelor după achiziționare pot influența semnificativ calitatea acestora indiferent de termenul de valabilitate menționat pe ambalaj. Astfel, este important să transportăm alimentele de la magazin până acasă într-un timp cât mai scurt și în condiții optime, să nu le expunem acțiunii razelor de soare deoarece, în special cele perisabile, își pot schimba calitatea.
De asemenea, depozitarea alimentelor în condiții improprii crește riscul biologic, adică proliferarea în alimente a microorganismelor care pot provoca toxiinfecții alimentare. Astfel, pentru o mai bună organizare, putem grupa alimentele achiziționate în mod uzual în trei mari categorii: neperisabile, perisabile și congelate. Alimente congelate trebuie să fie depozitate în congelator până în momentul în care sunt consumate. Alimente perisabile (carne crudă, ouă, produse lactate) trebuie conservate în frigider. Dacă rămân la temperatura camerei mai mult de două ore, alimentele perisabile devin improprii consumului uman, acest interval de timp fiind redus la o oră în cazul în care temperatura mediului depășește 32 grade Celsius. Și mâncarea gătită trebuie depozitată imediat în frigider, pentru a evita contaminarea.
Pe de altă parte, alimentele neperisabile (paste, pâine, leguminoase, conserve) pot fi păstrate la temperatura camerei, dar trebuie să fie depozitate în spații reci, întunecate, lipsite de căldură și umiditate. Unele dintre aceste produse trebuie depozitate în frigider după deschiderea ambalajului. În cazul acestora, trebuie citite mențiunile de pe etichetă.
Introducerea alimentelor expirate în alte preparate care au fost gătite / preparate termic, le „prelungește” astfel durata de viață?
Alimentele perisabile, care au mențiunea clară „a se consuma până la” sau „expiră la” nu pot fi consumate, chiar dacă sunt utilizate în mâncăruri preparate termic. Mai mult de atât, alimentele expirate trebuie să fie aruncate rapid deoarece depozitarea lor alături de alte alimente poate duce la creșterea riscului de contaminare al celorlalte produse.
Carnea trebuie consumată în cel mult 12 luni de la congelare
Cum tratăm alimentele congelate? Este o modă și aș spune chiar o boală la români să luăm cantități foarte mari, să congelăm și apoi să mâncăm chiar și la un an distanță. Cum rezistă alimentele testului congelatorului, dacă nu se rupe lanțul de frig? Carnea, lactatele, legumele pot fi consumate la 6 luni – 1 an de după depozitarea în congelator?
Congelarea lentă, utilizată de obicei acasă, ce constă în scăderea temperaturii la câteva grade sub zero, nu distruge microorganismele, ci doar încetinește activitatea și proliferarea lor. Din acest motiv, este indicat să nu recongelăm alimentele după decongelare, ci să le gătim și să le consumăm în 24 de ore. De asemenea, ca toate produsele alimentare, alimentele congelate au dată de expirare. Durata de valabilitate a alimentelor congelate depinde de tipul alimentelor, de compoziția lor (în special de cantitatea de apă și grăsimi) și de temperatura pe care o poate atinge congelatorul.
De exemplu, perioada de valabilitate a cărnii congelate poate varia de la 6-12 luni, pentru carnea roșie, cum ar fi carnea de vită, de miel sau de porc, la 6-9 luni, pentru carnea de pui, la doar 2-3 luni pentru somon și maximum 6 luni pentru alte tipuri de pește cu un conținut mai scăzut de grăsimi. Carnea tocată are o perioadă de valabilitate mai scurtă fiind indicat să fie consumată în termen de 3-4 luni de la congelare.
Pe de altă parte, mazărea, porumbul, fasolea verde, morcovul, broccoli, conopida se pot păstra în congelator timp de aproximativ 12 luni, în timp ce perioada de păstrare a fructelor la congelator variază de la 2-3 luni, pentru banane, la 8-12 luni pentru fructele de pădure.
Pentru evitarea risipei alimentare, ar fi recomandat ca românii să nu arunce imediat mâncarea expirată? În contextul în care ați văzut că acum a fost introdusă legea care obligă magazinele să scoată la oferte speciale produsele care mai au puțin și expiră?
Este foarte important să depozităm corect cumpărăturile și să avem o evidență clară a alimentelor achiziționate. Există chiar și aplicații în care putem introduce alimentele cumpărate și termenul de valabilitate al acestora, astfel încât să nu ajungem să aruncăm mâncarea. De asemenea, atunci când depozităm alimentele în frigider, trebuie să le așezăm la vedere pe cele care au perioadă mai scurtă de valabilitate, astfel încât să le consumăm primele. Înainte de a merge la cumpărături, este indicat să facem un inventar al alimentelor pe care le avem deja acasă, în frigider sau cămară, astfel încât să nu riscăm să achiziționăm din nou aceleași produse.
Publicitate și alte recomandări video