Pot fi folosite imaginile camerelor de bord ca probe în anchetă? Opinii de la polițiști și avocați

sâmbătă, 11 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Pot fi folosite imaginile camerelor de bord ca probe în anchetă? Opinii de la polițiști și avocați

Traficul de coșmar din municipiul Iași i-a făcut pe mulți șoferi să își monteze camere de bord. Asta în condițiile în care în fiecare zi, în municipiul Iași au loc zeci de tamponări, iar mulți dintre cei care greșesc nu sunt identificați de către păgubiți. La multe dintre tamponări, camera de bord ar rezolva rapid litigiile. Dar sunt considerate acestea probe de către polițiști sau de către judecători în instanță? Iată ce spun avocații și poliția.

Sunt mai multe situații întâlnite, spun polițiștii. Cele mai frecvente sunt plângerile șoferilor care au camere de bord și sesizează la Poliția Rutieră diferite situații, trimițând imagini pe adresa de email a poliției județene.

”Dacă șoferul respectiv comite o contravenție gravă, este chemat la sediul poliției rutiere proprietarul autoturismului identificat pe imagini. Trebuie lămurit cine se afla la volan, mulți nu recunosc. Apoi este sancționat. Ei ne reproșează că este un abuz, că imaginile nu sunt considerate probe. Este și da și nu”, ne spune un polițist care se confruntă cu acest gen de fapte. Chiar dacă acestea pot fi contestate în instanță, ele se dovedesc deseori de mare ajutor în derularea anchetei și formularea concluziilor finale. Un alt polițist consideră că multe înregistrări reclamă situații minore și că dat fiind numărul mic de polițiști de la Rutieră, aceștia ar trebui să selecteze și să se ocupe de cazurile grave din trafic. ”Am avut două cazuri în care șoferi băuți în trafic au fost observați de către alți conducători auto. Au sunat la Rutieră, a fost trimis echipaj în locul indicat. Este o operațiune grea, în care trebuie să te grăbești și să te sincronizezi cu șoferul apelant. Acestea sunt cazuri mai grave care trebuie să aibe întâietate”, ne-a spus un alt polițist.

În municipiul Iași au loc zilnic câte patru s-au cinci accidente mai grave și zeci de tamponări, astfel că polițiștii sunt preocupați de cercetarea penală care consumă mult timp. Un avocat consultat de către jurnaliștii Ziarul de Iași este de părere că orice tip de imagini de bord care suprind situații în trafic, pot fi probe în instanță. ”În cazul unui șofer care are o filmare cu o situație din trafic – de exemplu un alt șofer care a trecut pe culoarea roșie a semaforului și a fost risc de accident – clipul video este considerat a fi probă. Atât la poliție cât și în instanță, orice ca să lămurească o situație juridică, se face o sesizare la politie, se face un proces verbal în acest caz. Șoferul care face plângere poate merge direct la poliție”, este de părere și avocatul Codrin Stupariu.

Sunt cazuri când chiar polițiștii caută imagini video cu situații în care au fost implicați șoferi, iar agenții caută orice fel de imagini, cum ar fi camere de bord sau cele de supraveghere de pe stâlpi. Un exemplu poate fi cazul studentului la Medicină palestinian care la sfârșitul lunii martie a fugit de un echipaj de poliție la volanul unui BMW iar pe strada Palat a lovit un alt autoturism și s-a înfipt într-un stâlp.

Chiar dacă a fost doar o tamponare, nefiind catalogat ca accident cu victime – considerat infracțiune, studentul a fugit de la locul evenimentului, el nefiind găsit apoi nici la adresa de domiciliu. Polițiștii i-au lăsat scris că trebuie să se prezinte la poliție, însă tânărul a fugit în străinătate a doua zi. Polițiștii l-au așteptat, răbdători să se întoarcă, căutând imagini video care să ateste identitatea celui aflat la volanul BMW-ului. După o săptămână, studentul s-a întors în Iași, nerecunoscând că el s-a aflat la volan, însă polițiștii i-au demonstrat prin probe video că el a comis tamponarea apoi a fugit printre blocuri. Apoi l-au condus la arest pentru 24 de ore.

Etichete: ancheta, bord, camera

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii