Pot fi împărtășiți copiii chiar dacă au mâncat dimineața? O ieșeancă reclamă refuzul preotului pentru copilul de un an. Ce spun canoanele, ce spun alți preoți

marți, 10 iunie 2025, 03:45
4 MIN
 Pot fi împărtășiți copiii chiar dacă au mâncat dimineața? O ieșeancă reclamă refuzul preotului pentru copilul de un an. Ce spun canoanele, ce spun alți preoți

O ieșeancă a stârnit reacții puternice în mediul online după ce a postat, pe un grup public, un mesaj în care își exprimă nemulțumirea față de atitudinea unui preot care ar fi refuzat să-i împărtășească cei doi copii mici, pe motiv că mâncaseră înainte de slujbă. A procedat sau nu corect părintele acuzat?

Situația s-a petrecut, potrivit autorului în mesajul menționat, la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Iași, iar mesajul, încărcat de emoție și frustrare, a fost distribuit de mai mulți utilizatori. Potrivit relatării, preotul ar fi întrebat dacă cei mici, în vârstă de 1 an și 6 luni, respectiv 3 ani și 8 luni, au mâncat înainte de a fi aduși la Sfânta Împărtășanie.

„De dimineață, am mers cu copiii la biserică pentru a-i împărtăși – copiii au 1 an și 6 luni, respectiv 3 ani și 8 luni. Ajunși acolo, era deja un băiețel care era împărtășit de părinte. Am urmat noi. Preotul i-a întrebat cum se numesc, apoi m-a întrebat dacă au mâncat. Firește că au mâncat, este normal ca orice copil, mai ales la vârsta asta, să mănânce dimineața după ce se trezește. Mi-a spus să vin duminica viitoare și s-a întors în altar, fără alte explicații. Am rămas fără cuvinte și m-au năpădit toate stările posibile. Cu ce drept refuzi unui copil Sfânta Împărtășanie?!”, apare în postare.

 

„Să mergeți unde i-ați împărtășit până acum”

La răspunsul afirmativ al mamei, că i-a împărtățit tot acolo, acesta i-ar fi îndemnat pe părinți să revină duminica următoare, refuzând să continue ritualul. Revoltată, femeia a decis să ceară explicații după slujbă, dar a primit un răspuns scurt.

 „Am așteptat să se termine slujba. În cele din urmă, s-a încheiat, dar în biserică avea loc o prezentare PowerPoint despre lucrările realizate la noua biserică, unde se justifica fiecare leuț și euro folosit. Am așteptat și după această prezentare. La final, părintele, emoționat de contribuțiile enoriașilor, a început să plângă și a mulțumit și binecuvântat fiecare persoană care a ajutat la ridicarea bisericii. A venit din nou rândul meu și l-am rugat să-mi explice de ce nu a vrut să-mi împărtășească copiii.

Răspunsul lui a fost «Să mergeți unde i-ați împărtășit până acum»”, a precizat acesta.

Autoarea postării spune că va depune o sesizare oficială, însă nu are mari așteptări, declarând ironic „Corb la corb nu-și scoate ochii”. Tot ea subliniază că, deși crede cu tărie în Dumnezeu, încrederea în oameni, și mai ales în reprezentanții bisericii, i-a fost serios zdruncinată. „Și mai știu un lucru: Cred cu toată ființa mea în Dumnezeu. În oameni? Niciodată!”, a menționat aceasta.

Ce spune Biserica despre împărtășirea copiilor

Conform rânduielilor bisericești, copiii botezați pot fi împărtășiți regulat, chiar la fiecare Liturghie, indiferent de vârstă. În cazul celor foarte mici, regula postului nu se aplică la fel ca în cazul adulților, iar faptul că un copil a mâncat dimineața nu este, în mod tradițional, un motiv de excludere de la Taina Împărtășaniei.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Mai mulți teologi ortodocși subliniază că discernământul pastoral este esențial în astfel de situații. Deși unii preoți recomandă părinților să evite hrănirea copiilor înainte de împărtășanie, ca un mod de formare treptată a obiceiului postirii, refuzul categoric al unui copil nu este o regulă impusă de Biserică, ci mai degrabă o decizie personală a slujitorului respectiv.

Fără a prezenta cazul de mai sus, ci întrebând la modul general despre împărtășire, Pr. Dorel Burduja, de la Parohia Piciorul Lupului, Ciurea, amintește de exemplu că, la Cina cea de Taină, Apostolii au mâncat carne de miel înainte de a se împărtăși, ceea ce sugerează că nu este chiar interzis categoric să mănânci înainte.

„Să ne aducem aminte că, la Cina cea de Taină, sfinții Apostoli mâncaseră, și știm și ce: carne de miel. Este inadmisibil să ceri să nu mănânce, mai ales la niște copii mici. Eu îi împărtășesc pe cei mai mici fără să îi întreb dacă au mâncat. Celor mai mari le recomand să nu mănânce înainte de împărtășanie. În cazuri excepționale, îi împărtășesc și pe adulți, chiar dacă au mâncat”, a declarat parohul pentru „Ziarul de Iași”.

Și părintele Constantin Necula, într-un interviu anterior pentru presa centrală, spunea:

„Copiii mici se împărtășesc pentru că sunt curați, nu pentru că țin post. Ei sunt hrăniți cu Hristos din pruncie, iar gestul împărtășaniei trebuie să fie unul firesc și plin de blândețe.”

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii