Pot firmele să-şi oblige angajaţii să se vaccineze împotriva Covid-19?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pot firmele să-şi oblige angajaţii să se vaccineze împotriva Covid-19?

GALERIE
vaccin1
  • vaccin1
- +

Pe măsură ce vaccinurile Covid-19 devin disponibile, mulţi angajatori se întreabă dacă pot solicita salariaţilor să se vaccineze şi ce pot face dacă angajaţii refuză. Pentru a accelera revenirea la normal, unele companii îşi stimulează personalul să se vaccineze, însă forţarea lor prezintă riscuri juridice. Probleme pentru angajatori pot apărea şi dacă decid să concedieze un angajat pe motiv că nu doreşte să facă vaccinul anti-coronavirus. De asemenea, legislaţia în vigoare nu prevede vaccinarea drept o condiţie ce trebuie luată în considerare la recrutarea candidaţilor.  

Alin Popescu, fondatorul Avocatnet.ro, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că, în acest moment, la cum arată legislaţia, este foarte greu, aproape imposibil pentru un angajator să identifice argumente valide care să îi permită să întrebe salariaţii dacă s-au vaccinat, ori să le condiţioneze de vaccinare diferite drepturi sau chiar continuarea contractului de muncă.

„Chiar şi atunci când angajatorul crede că a identificat astfel de argumente, este foarte important să verifice de mai multe ori în ce măsură ele rămân valide prin prisma prevederilor referitoare la discriminarea salariaţilor, ori la hărţuirea acestora, sau în ce măsură sunt ele afectate de obligaţiile pe care angajatorul le are în calitate de operator angajat într-un proces de prelucrare a datelor personale ale salariaţilor săi. Mare atenţie, deci, la verificarea legislaţiei privind munca, precum şi la verificarea legislaţiei privind protecţia datelor atunci când consideraţi că aveţi dreptul, ca angajator, să impuneţi sau să solicitaţi propriilor salariaţi diverse acţiuni ce au legătură cu vaccinarea”, atrage atenţia Alin Popescu. El subliniază faptul că nu se poate restricţiona accesul salariaţilor nevaccinaţi la locul de muncă. Şi totuşi, ce este de făcut cu angajaţii care s-au vaccinat şi cei care nu vor să se vaccineze, din cadrul aceleiaşi companii? Printre alternative ar fi telemunca şi munca în ture, arată Alin Popescu.

In opinia omului de afaceri Gabriel Mardarasevici, administratorul companiei ieşene de IT Focality, faptul că vaccinarea este voluntară reprezintă cea mai bună soluţie în condiţiile date. „În organizaţiile pe care le coordonez sunt aproximativ 150 de persoane şi, având în vedere obiectul nostru de activitate, ni s-a potrivit mănuşă lucrul de la distanţă, pe care l-am adoptat imediat. Aşadar, pentru noi, expunerea la virus la locul de muncă este marginală. Însă asta nu înseamnă că nu ne-a preocupat din prima clipă starea de sănătate a colegilor şi de aceea, imediat cum a fost disponibilă posibilitatea testării în privat, am asigurat-o gratuit tuturor. În privinţa vaccinării, nu avem nici acum şi nu vom avea nici în viitor vreo politică specială, care să limiteze opţiunile angajaţilor sau ale potenţialilor angajaţi. Desigur, ne preocupă criza sanitară şi implicaţiile ei în afaceri şi, evident, încercăm să asigurăm un cadru cât mai sigur în companie în puţinele momente când angajaţii chiar trebuie să ajungă la sediu. Totodată, recomandăm izolarea imediată de ceilalţi colegi la apariţia simptomelor şi testarea de urgenţă, dar vaccinarea este o opţiune individuală, bazată pe o informare corectă. În ceea ce ne priveşte, probabil că lucrul intensiv remote, pe proiecte, va rămâne o lecţie ce o vom folosi şi pe viitor. Pe de altă parte, cel puţin pentru a păstra sentimentul apartenenţei la organizaţie sau pentru procesele de instruire şi Coaching vom dori să ne vedem şi în forma fizică, nu doar în video call. În industriile unde prezenţa fizică este obligatorie pentru desfăşurarea activităţii va exista o remanenţă a restricţiilor şi o preocupare pentru protecţie mulţi ani şi după «stingerea» pandemiei”, a menţionat Gabriel Mardarasevici. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.