Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor

GALERIE
pod-alexandru-iasi
  • pod-alexandru-iasi
- +

Primăria Iaşi va împărţi, în prima parte a anului, aproape 200 milioane de lei. Aceasta este suma totală a contractelor care fac obiectul unor licitaţii în desfăşurare. Trei dintre acestea vizează lucrări de impact pentru oraş: reabilitarea a două pasaje (Alexandru cel Bun şi Socola) şi modernizarea unor reţele de termoficare. 

Celelalte vizează operaţiuni de dezinsecţie, achiziţia de module termice (pentru racordarea de noi consumatori la sistemul de termoficare), întocmirea unor planuri urbanistice pentru zone istorice şi, nu în ultimul rând, proiectarea lucrărilor de modernizare a mai multor străzi.

În schimb, Primăria are restanţe majore din 2022: Sala Polivalentă, pasajul subteran Panu şi consolidarea versantului Ţicău – Sărărie, licitaţii care au fost anulate şi nu au mai fost relansate aşa cum s-a susţinut public.

Termene amânate în cazul pasajelor

Lucrările de reabilitare a celor două pasaje au stârnit un interes major din partea constructorilor, având în vedere şi valoarea estimată a contractului: 70 milioane lei în cazul pasajului ACB (foto) şi 35 milioane lei pentru lucrările de la pasajul Socola.

„Vă solicităm să aveţi bunăvoinţa acordării unui termen suplimentar de 20 zile lucrătoare pentru depunerea ofertelor, având în vedere complexitatea procedurii care implică un volum mare de muncă privind elaborarea ofertelor tehnice şi financiare, astfel încât să asiguraţi pentru cât mai mulţi operatori să intre în competiţie”, este una dintre solicitările operatorilor interesaţi, în cazul ambelor licitaţii, cereri similare fiind făcute şi de alţi constructori.

Astfel, în cazul pasajului ACB, Primăria a amânat termenul de depunere a ofertelor cu 20 de zile (noul termen este 24 martie), iar în cazul Socola cu 14 zile (noul termen este 17 februarie). Amintim că ambele pasaje au nevoie de lucrări de reparaţii capitale, atât la nivelul infrastructurii, cât şi suprastructurii.

Pasajul ACB are o lungime de peste 500 metri, iar partea carosabilă are o suprafaţă de 8.500 mp. Pasajul ACB a fost construit în perioada 1977 – 1980, iar un studiu tehnic întocmit în 2019 a relevat faptul că se impun lucrări de reabilitare a obiectivului.

În cazul pasajului din Socola, amintim că, pe lângă reabilitare, acest obiectiv va fi şi supralărgit cu o nouă bandă pe sensul Centru – Socola (banda I), care va fi destinată circulaţiei spre bld. Poitiers. Astfel, banda II va fi dedicată exclusiv circulaţiei pe direcţia Socola, iar banda III va fi destinată atât direcţiei înainte, cât şi continuării drumului pe str. Trei Fântâni.

Un singur ofertant la un contract de 56 mil. lei

Altă licitaţie majoră care este în desfăşurare prevede lucrări la reţelele termice, respectiv refacerea a circa 14 km de conducte termice primare (principalele zone unde vor fi executate lucrări sunt Păcurari, Canta şi Metalurgie) şi a circuitului de termoficare din CET I (Tudor Vladimirescu), respectiv circa 1,8 km de conducte.

Contractul are o valoare estimată la peste 56 milioane lei, iar, în această perioadă ar putea fi anunţat câştigătorul: la licitaţie participă doar Conest, în asociere cu IPCT Instalaţii, Instal Construct şi Hidroterm. Proiectul este finanţat cu fonduri UE. Lucrările trebuie finalizate până în decembrie 2023, astfel că este de aşteptat semnarea contractului în următoarele săptămâni.

Tot în relaţie cu sistemul de termoficare, o achiziţie a Primăriei vizează module termice pentru racordarea de noi consumatori, cu un contract a cărui valoare a fost estimată la peste 1,3 milioane lei.

În acest caz, câştigătorul a fost desemnat la finalul anului trecut, la licitaţie participând două firme: Danfoss SRL şi Eco Therm Services SRL. Primăria nu a anunţat încă cu care dintre aceste două companii a semnat contractul.

Stârpirea ţânţarilor şi a căpuşelor costă peste 28 mil. lei

O altă licitaţie cu o valoare a contractului mare vizează încheierea unui acord-cadru pentru 4 ani în vederea servicii de dezinsecţie, larvicidare şi tratamente împotriva căpuşelor şi ţânţarilor, iar costurile estimate se ridică la peste 28 milioane lei.

În fiecare an, pe parcursul acordului-cadru, Primăria va încheia un contract subsecvent, iar firma câştigătoare va acţiona în perioada şi zonele nominalizate de către municipalitate în acest sens. Această procedură are ca termen 14 februarie, iar licitaţia – asteptată cu mare interes - are parcursul firesc, fără întârzieri.

„Curierul de Iaşi” nu a apărut de la începutul anului

În luna ianuarie, buletinul Primăriei nu a mai fost tipărit întrucât municipalitatea nu are încă un contract valid în desfăşurare. În toamna anului trecut, instituţia a lansat o licitaţie pentru un contract pe o perioadă de 20 luni, cu o valoare estimată la peste un milion de lei, dar nicio firmă nu a fost interesată.

Ulterior, Primăria a lansat abia pe 3 ianuarie o nouă procedură, dar pentru o perioadă mai scurtă, de 6 luni, cu un contract de circa 350.000 lei. Pe 18 ianuarie au fost depuse două oferte: Tipografia Prod Com din Târgu Jiu şi Tipoart Idea Studio (firmă din Bucureşti cu tipografie la Iaşi).

Termenul de evaluare este mai 2023, dar este de aşteptat ca semnarea contractului să aibă loc mult mai devreme astfel încât perioada de întrerupere a tipăririi „Curierului de Iaşi” să fie cât mai mică. În context, amintim că „ziarul” Primăriei nu are variantă online, propaganda fiind făcută în prezent în special pe reţele sociale.

Planuri urbanistice pentru zone istorice ale oraşului

În desfăşurare mai sunt şi două licitaţii importante în contextul actualizării Planului Urbanistic General (PUG). Cu o valoare totală de circa 7,3 milioane lei, contractele vizează întocmirea de planuri urbanistice pentru următoarele zone: Centru, Sărărie şi în jurul a patru mănăstiri (Trei Ierarhi, Galata, Frumoasa şi Cetăţuia).

O asociere condusă de firma ieşeană Arc Design SRL a licitat pentru toate contractele şi are concurenţi în cazul zonei Sărărie (celălalt competitor este Total Business Land SRL Alba Iulia) şi a trei mănăstiri (Arie Urbană SRL din Bucureşti este celălalt competitor, fără ca firma să fi licitat şi pentru Trei Ierarhi).

Toate documentaţiile care vor fi întocmite vor face parte din noul PUG al Iaşului. Nu în ultimul rând, Primăria va atribui în curând şi un contract pentru proiectarea lucrărilor de modernizare a şase străzi: Camil Ressu, Podişului (parţial), Văleni, Viorelelor şi Trecătoarea Fântânilor. Două firme (Simpa Consult şi Trust AVB) „luptă” pentru contractul în valoare estimată de circa 570.000 lei.

Marile restanţe ale Primăriei din 2022

Anul trecut nu a fost un an prielnic pentru Primărie în ceea ce priveşte licitaţiile majore. Cele mai importante proceduri au fost anulate: construirea Sălii Polivalente (212 mil. lei, deviz revizuit între timp la peste 330 mil. lei, iar în continuare finanţarea este incertă), realizarea pasajului subteran rutier şi tramvai pe str. Anastasie Panu (24 mil. lei) şi consolidarea versantului Ţicău – Sărărie (143 mil. lei).

Oficialii instituţiei (inclusiv primarul) au spus, în mai multe rânduri, că licitaţiile vor fi reluate, dar acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

În schimb, Primăria a semnat anul trecut contracte noi de peste 190 milioane lei, iar printre cele mai importante s-au numărat reabilitarea infrastructurii (străzi, alei, trotuare), transportul cărbunelui necesar CET pe cale ferată (Constanţa – Iaşi), refacerea căii de rulare spre Dancu (sectorul de la limita mun. Iaşi până la rond Dancu), diverse proiecte de investiţii în sistemul de învăţământ (reabilitarea de grădiniţe, construirea de săli de sport la şcoli şi bazine de înot în sistemul preşcolar) şi achiziţia de autobuze second-hand pentru transport metropolitan.

În suma amintită sunt incluse contracte încheiate în urma licitaţiilor derulate prin intermediul SEAP (sistemul naţional de achiziţii publice) şi nu cuprinde procedura netransparentă prin care Primăria Iaşi a cumpărat 140.000 tone de cărbune de la Vitol SA Geneva la un preţ record de aproape 300 milioane lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri