Dan Şova este cercetat într-un nou dosar de procurorii DNA n fostul ministru al Transporturilor ar fi încasat 100.000 de euro mită pentru a intermedia un contract între o casă de avocatură şi o companie de stat. Intr-un alt dosar, în care este anchetat alături de Victor Ponta, Şova a scăpat de arest după ce parlamentarii au refuzat să dea aviz pentru măsura preventivă.
Dan Şova este acuzat de DNA într-un nou dosar penal că a luat mită 100.000 de euro pentru a-l influenţa pe directorul CET Govora Mihai Bălan să încheie un contract de asistenţă juridică cu o anumită firmă de avocatură. Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
Concret, Şova i-a spus persoanei denunţătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună, spun anchetatorii. În schimbul acestui serviciu, Şova ar fi pretins de la persoana denunţătoare suma de 5.000 de euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică. În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună.
Contractul s-a încheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora, precizează DNA. În aceeaşi perioadă, Şova ar fi încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora, spun procurorii.
Prejudiciu de peste 1.3 milioane lei
În cursul lunii mai 2013, între CET Govora şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora, mai spun procurorii. Ei îl acuză pe Şova că şi în timpul derulării acestui contract a încasat un comision de 40.000 euro.
Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.
Mihai Bălan a fost reţinut ieri şi va fi prezentat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Dan Şova a fost audiat ieri de procurorii anticorupţie dar a fost lăsat în libertate. Aseară, procurorii DNA au sesizat Parchetul instanţei supreme pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului.
Prejudiciul cauzat CET Govora în acest dosar este evaluat la 1.301.410 lei.
Dan Şova este în prezent trimis în judecată de DNA, în dosarul Turceni-Rovinari, alături de fostul premier Victor Ponta. Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta", Ponta a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.