De Sănătate

Punem punctul pe știi

Potențial tratament pentru scleroza laterală amiotrofică?

miercuri, 12 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Potențial tratament pentru scleroza laterală amiotrofică?

Scleroza laterală amiotrofică (SLA), cunoscută și drept boala Charcot, după numele neurologului francez Jean-Martin Charcot (1825-1893), primul medic care a diagnosticat scleroza multiplă la un pacient, sau boala Lou Gehrig, după numele unui celebru jucător american de baseball care a suferit de această afecțiune, este o boală degenerativă a neuronilor motori care implică moartea treptată a acestor celule care controlează mușchii și mișcările. Până la ora actuală, nu este clar cum se declanșează SLA. Nu există niciun tratament eficient, iar această afecțiune care evoluează rapid este terminală. De aceea o descoperire revoluționară, făcută de o echipă de cercetători canadieni, aduce noi speranțe pentru un potențial tratament.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 10

Descoperirea, făcută de o echipă de cercetători de la Universitatea Western, condusă de dr. Michael Strongcare, ilustrează modul în care interacțiunile proteice pot păstra sau preveni moartea celulelor nervoase, o caracteristică în scleroza laterală amiotrofică.

„În calitate de medic, a fost atât de important pentru mine să pot sta de vorbă cu un pacient sau cu familia acestuia și să le spun: «încercăm să oprim această boală»”, a declarat dr. Michael Strong, cercetător clinic care și-a dedicat cariera găsirii unui tratament pentru SLA.

„Au fost 30 de ani de muncă pentru a ajunge aici; 30 de ani în care am avut grijă de familii și pacienți și de cei dragi lor, când tot ce aveam era speranța. Acest lucru ne dă motive să credem că am descoperit o cale spre tratament”, a precizat medicul canadian.

SLA este o afecțiune neurodegenerativă debilitantă care afectează progresiv celulele nervoase responsabile de controlul mușchilor, ceea ce duce la pierderea funcției acestora, paralizie și, în cele din urmă, la moarte.

Afecțiunea vizează celulele nervoase, în special neuronii motori, din creier și măduva spinării. Odată ce aceste celule mor, creierul este incapabil să transmită mesaje către mușchi, ceea ce duce la dificultăți în controlul mișcărilor musculare, iar în stadiile ulterioare ale bolii, duce la deteriorarea mușchilor și paralizie.

SLA poate afecta toți mușchii, inclusiv pe cei care ajută la respirație și la înghițire. Persoanele cu această afecțiune mor adesea, din cauza insuficienței respiratorii, în decurs de unul până la cinci ani de la debutul simptomelor.

Într-un studiu publicat în jurnalul Brain, laboratorul canadian a descoperit că, vizând o interacțiune între două proteine prezente în celulele nervoase afectate de SLA, poate opri sau inversa evoluția bolii. Echipa a identificat, de asemenea, un mecanism care face posibil acest lucru.

„Este important faptul că această interacțiune ar putea fi cheia pentru a debloca un tratament nu doar pentru SLA, ci și pentru alte afecțiuni neurologice conexe, cum ar fi demența frontotemporală”, a declarat Strong, care deține catedra Arthur J. Hudson în domeniul cercetării SLA la Facultatea de Medicină și Stomatologie Western’s Schulich.

La aproape toți pacienții cu SLA, o proteină numită TDP-43 este responsabilă pentru formarea de aglomerări anormale în interiorul celulelor, ceea ce provoacă moartea celulară.

În ultimii ani, echipa canadiană a descoperit o a doua proteină, numită RGNEF, cu funcții opuse lui TDP-43.

Cea mai recentă descoperire a echipei identifică un fragment specific al acelei proteine RGNEF, numit NF242, care poate atenua efectele toxice ale proteinei care cauzează SLA.

Cercetătorii au descoperit că, atunci când cele două proteine interacționează una cu cealaltă, toxicitatea proteinei care cauzează SLA este eliminată, reducând în mod semnificativ deteriorarea celulei nervoase și împiedicând moartea acesteia.

La muștele de fructe, abordarea a prelungit în mod semnificativ durata de viață, a îmbunătățit funcțiile motorii și a protejat celulele nervoase de degenerare.

În mod similar, la modelele de șoareci, abordarea a dus la creșterea duratei de viață și a mobilității, împreună cu o reducere a markerilor de neuroinflamare.

Acum, echipa și-au stabilit obiectivul de a aduce potențialul tratament la studii clinice pe oameni în următorii cinci ani, o misiune alimentată de o finanțare de 10 milioane de dolari din partea Fundației Temerty, pentru a impulsiona următorii pași și a aduce acest tratament pacienților cu SLA.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii