Poți petrece mai mult timp cu bebelușul tău! Am dublat perioada de timp de la care poți primi 1.500 lei pentru întoarcerea la muncă (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Deputații USR ajută părinții să beneficieze de stimulentul de reinserție

Poți petrece mai mult timp cu bebelușul tău! Am dublat perioada de timp de la care poți primi 1.500 lei pentru întoarcerea la muncă (P)

GALERIE
Dep. Monica Berescu 2
 • Dep. Monica Berescu 2
- +

Deputații USR din Comisia pentru Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților au depus amendamente la proiectul de lege 201/2021 prin care părinții care rămân alături de bebelușii lor în primul an de viață pot solicita acordarea stimulentului de reinserție profesională, în valoare de 1.500 de lei, acordat părinților care se întorc  mai devreme de 12 luni în câmpul muncii.

,,Am votat pentru dublarea perioadei în care un părinte se poate bucura de timpul petrecut împreună cu bebelușul său, fără să sufere din punct de vedere financiar. Mă bucur că acum părinții pot petrece primul an de viață alături de cei mici, iar apoi, când se întorc la muncă, înainte ca bebelușul să împlinească 12 luni, să primească cei 1.500 de lei oferiți ca stimulent pentru reinserție profesională”, afirmă Monica Berescu, deputată USR PLUS.

Camera Deputaților a votat miercuri, 3 noiembrie, pentru adoptarea amendamentului aprobat în Comisia pentru muncă și protecție socială, prezidată de Oana Țoiu, deputată USR PLUS. Modificarea legislativă răspunde unei nevoi reale a părinților, oferindu-le posibilitatea să petreacă mai mult timp cu bebelușul în primul an de viață, fără să își piardă drepturile financiare. Statisticile arată că doar unul din zece părinți au ales să revină la muncă după primele șase luni de la nașterea copilului, ceea ce demonstrează necesitatea acestei modificări. 

,,Am votat acest amendament atât de necesar pentru părinții cu nou născuți, pentru a sprijini relația socio-emoțională dintre părinți și bebelușii lor. Nașterea unui copil este una dintre cele mai mari bucurii ale vieții și este esențial ca un părinte să poată alege perioada în care se întoarce la muncă, în primul an de viață al copilului. De exemplu, la nivel județului Iași datele arată că sunt 7.436 de părinți care se află în concediu de creștere a copilului, iar dintre aceștia doar 149 de părinți (echivalentul a 2%) s-au întors la muncă înainte de a împlini copilul vârsta de șase luni, ceea ce arată din nou necesitatea acestei modificări”, completează Monica Berescu.

La nivel procedural Plx 201/2021 este proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.26/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor (PL-x 201/2021). Aceasta a primit votul pozitiv în plenul Camerei Deputaților și va intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial. Legea nu se aplică retroactiv, ci se va aplica pentru viitorii părinți, după intrarea în vigoare a legii. Celelalte prevederi ale legii rămân neschimbate, inclusiv accesul la stimulentul standard de 650 de ron, dacă întoarcerea în câmpul muncii are loc între lunile 13-23 ale copilului.

Monica Berescu, deputată USR PLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X