anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Deputații USR ajută părinții să beneficieze de stimulentul de reinserție

Poți petrece mai mult timp cu bebelușul tău! Am dublat perioada de timp de la care poți primi 1.500 lei pentru întoarcerea la muncă (P)

GALERIE
Dep. Monica Berescu 2
 • Dep. Monica Berescu 2
- +

Deputații USR din Comisia pentru Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților au depus amendamente la proiectul de lege 201/2021 prin care părinții care rămân alături de bebelușii lor în primul an de viață pot solicita acordarea stimulentului de reinserție profesională, în valoare de 1.500 de lei, acordat părinților care se întorc  mai devreme de 12 luni în câmpul muncii.

,,Am votat pentru dublarea perioadei în care un părinte se poate bucura de timpul petrecut împreună cu bebelușul său, fără să sufere din punct de vedere financiar. Mă bucur că acum părinții pot petrece primul an de viață alături de cei mici, iar apoi, când se întorc la muncă, înainte ca bebelușul să împlinească 12 luni, să primească cei 1.500 de lei oferiți ca stimulent pentru reinserție profesională”, afirmă Monica Berescu, deputată USR PLUS.

Camera Deputaților a votat miercuri, 3 noiembrie, pentru adoptarea amendamentului aprobat în Comisia pentru muncă și protecție socială, prezidată de Oana Țoiu, deputată USR PLUS. Modificarea legislativă răspunde unei nevoi reale a părinților, oferindu-le posibilitatea să petreacă mai mult timp cu bebelușul în primul an de viață, fără să își piardă drepturile financiare. Statisticile arată că doar unul din zece părinți au ales să revină la muncă după primele șase luni de la nașterea copilului, ceea ce demonstrează necesitatea acestei modificări. 

,,Am votat acest amendament atât de necesar pentru părinții cu nou născuți, pentru a sprijini relația socio-emoțională dintre părinți și bebelușii lor. Nașterea unui copil este una dintre cele mai mari bucurii ale vieții și este esențial ca un părinte să poată alege perioada în care se întoarce la muncă, în primul an de viață al copilului. De exemplu, la nivel județului Iași datele arată că sunt 7.436 de părinți care se află în concediu de creștere a copilului, iar dintre aceștia doar 149 de părinți (echivalentul a 2%) s-au întors la muncă înainte de a împlini copilul vârsta de șase luni, ceea ce arată din nou necesitatea acestei modificări”, completează Monica Berescu.

La nivel procedural Plx 201/2021 este proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.26/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor (PL-x 201/2021). Aceasta a primit votul pozitiv în plenul Camerei Deputaților și va intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial. Legea nu se aplică retroactiv, ci se va aplica pentru viitorii părinți, după intrarea în vigoare a legii. Celelalte prevederi ale legii rămân neschimbate, inclusiv accesul la stimulentul standard de 650 de ron, dacă întoarcerea în câmpul muncii are loc între lunile 13-23 ale copilului.

Monica Berescu, deputată USR PLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.