Deputații USR ajută părinții să beneficieze de stimulentul de reinserție

Poți petrece mai mult timp cu bebelușul tău! Am dublat perioada de timp de la care poți primi 1.500 lei pentru întoarcerea la muncă (P)

sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 02:50
3 MIN
 Poți petrece mai mult timp cu bebelușul tău! Am dublat perioada de timp de la care poți primi 1.500 lei pentru întoarcerea la muncă (P)

Deputații USR din Comisia pentru Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților au depus amendamente la proiectul de lege 201/2021 prin care părinții care rămân alături de bebelușii lor în primul an de viață pot solicita acordarea stimulentului de reinserție profesională, în valoare de 1.500 de lei, acordat părinților care se întorc  mai devreme de 12 luni în câmpul muncii.

,,Am votat pentru dublarea perioadei în care un părinte se poate bucura de timpul petrecut împreună cu bebelușul său, fără să sufere din punct de vedere financiar. Mă bucur că acum părinții pot petrece primul an de viață alături de cei mici, iar apoi, când se întorc la muncă, înainte ca bebelușul să împlinească 12 luni, să primească cei 1.500 de lei oferiți ca stimulent pentru reinserție profesională”, afirmă Monica Berescu, deputată USR PLUS.

Camera Deputaților a votat miercuri, 3 noiembrie, pentru adoptarea amendamentului aprobat în Comisia pentru muncă și protecție socială, prezidată de Oana Țoiu, deputată USR PLUS. Modificarea legislativă răspunde unei nevoi reale a părinților, oferindu-le posibilitatea să petreacă mai mult timp cu bebelușul în primul an de viață, fără să își piardă drepturile financiare. Statisticile arată că doar unul din zece părinți au ales să revină la muncă după primele șase luni de la nașterea copilului, ceea ce demonstrează necesitatea acestei modificări. 

,,Am votat acest amendament atât de necesar pentru părinții cu nou născuți, pentru a sprijini relația socio-emoțională dintre părinți și bebelușii lor. Nașterea unui copil este una dintre cele mai mari bucurii ale vieții și este esențial ca un părinte să poată alege perioada în care se întoarce la muncă, în primul an de viață al copilului. De exemplu, la nivel județului Iași datele arată că sunt 7.436 de părinți care se află în concediu de creștere a copilului, iar dintre aceștia doar 149 de părinți (echivalentul a 2%) s-au întors la muncă înainte de a împlini copilul vârsta de șase luni, ceea ce arată din nou necesitatea acestei modificări”, completează Monica Berescu.

La nivel procedural Plx 201/2021 este proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.26/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor (PL-x 201/2021). Aceasta a primit votul pozitiv în plenul Camerei Deputaților și va intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial. Legea nu se aplică retroactiv, ci se va aplica pentru viitorii părinți, după intrarea în vigoare a legii. Celelalte prevederi ale legii rămân neschimbate, inclusiv accesul la stimulentul standard de 650 de ron, dacă întoarcerea în câmpul muncii are loc între lunile 13-23 ale copilului.

Monica Berescu, deputată USR PLUS

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii