Poveste cu trei răposaţi: un ziarist, un actor şi un partid
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Poveste cu trei răposaţi: un ziarist, un actor şi un partid

GALERIE
Ovidiu Scutelnicu
  • Ovidiu Scutelnicu
- +

Avea Ovidiu un fel de a se ţine de farse, de făcea să tremure carnea pe cel care o încasa. Pe la începutul anilor 2000, în vâltoarea unor alegeri locale, Ovidiu vede la tv, la o dezbatere aprinsă între candidati, un fost prieten la cataramă şi coleg din studenţie. Nu prea mai ţinuseră legătura. Amicul terminase Hidrotehnica şi devenise între timp actor. Acum râvnea să devină primarul Iaşilor, din partea unui partid care era agăţat de o televiziune ca scaiul de coada oii. Cei doi stătuseră împreună la cămin în „Tudor Vladimirescu“ unde făcuseră multe năzbîtii.

Una din păţanii era legată de întoarcerea de la o petrecere prelungită. Pe vremea studenţiei din cenuşia perioadă comunistă, într-o dimineaţă pe la ora 5, pe cînd se întorcea de la petrecere, viito­rul actor a văzut în faţa „Alimen­tarei“ din Tudor Vladimirescu stiva cu lăzi de iaurt şi lapte, ce erau lăsate pe trotuar de către camionul care făcea aprovizio­narea. Pe străzi nu era ţipenie de om. Lăzile stăteau pe trotuar până se deschidea magazinul.

Colegul lui Ovidiu avea o sete de zile mari. A şterpelit cîteva sticle de „Sana“, să se răcorească, dar a dat nas în nas cu sectoristul. A urmat o invitaţie la sediul miliţiei din complexul studenţesc, o declaraţie, precum şi o muştruluială condimentată cu ceva ameninţări, după obişnuinţele vremii.

La dezbaterea televizată, văzînd aplombul şi morga cu care combătea catindatul, Ovidiu a zis „la’s că-ţi arăt eu ţie!“. La cîteva ore de la terminarea emisiunii, calculând cam cât i-ar trebui amicului să stea la o bere până să ajungă acasă, Ovidiu a pus mâna pe telefon şi, cu vocea schimbată, i-a spus fostului prieten pe un ton grav: „ştiţi, domnule candidat, avem informaţii că în trecut aţi săvârşit un furt în Tudor Vladimirescu“.

Actorul a început să se bâlbâie. După ce şi-a revenit a răspuns sentenţios: „Mă aşteptam la atacuri murdare din partea contracandidaţilor, dar asta depăşeşte orice măsură!“

Ovidiu a continuat pe un ton serios, spunând că sunt depoziţii, că a fost găsit şi fostul miliţian (care era celebru în campus), l-a şi numit, apoi a enumerat numele câtorva foşti colegi, printre care şi Ovidiu Scutelnicu, care au fost martori. La celălalt capăt al firului s-a aşternut liniştea. După câ­teva secunde, cu o voce tremu­rândă, aspirantul la primărie a continuat să protesteze, cum că e un complot, o maşinaţiune împotriva dumisale, şi că alegătorii nu se vor lăsa induşi în eroare. Era pierdut.

Ovidiu l-a lăsat minute bune să fiarbă în suc propriu, după care i-a retezat tînguiala: „gata, mă boule! Stai liniştit, că nu complotează nimeni!“. Dar nu, actorul credea ca e o nouă înscenare, că manipularea trece într-un alt registru şi a continuat să protesteze.

La câtva timp după alegeri (unde, evident nu a facut nici o brânză), hidrotehnistul devenit actor s-a stins. Valul timpului a înghiţit şi partidul-scai. Ovidiu, Dumnezeu să-l ierte!, se va întâlni din nou cu prietenul său, acolo unde candidaturile şi partidele nu au ce căuta. Drum bun, dragă prietene! Dumnezeu să te odihnească la loc cu verdeaţă, cu munţi, brazi, pajişti şi pâraie cu păstrăvi!

Ovidiu Scutelnicu (în fotografie) a decedat la Sibiu, la vârsta de 51 de ani. A fost înmormântat ieri, la Botoşani. A fost un reporter emblematic al Monitorului de Iaşi (actualul Ziarul de Iaşi), apoi redactor-şef la Monitorul de Sibiu, Obiectiv de Sibiu, Sibianul, Mesagerul de Sibiu.

Vasile Cojocariu a fost şef de secţie la Monitorul de Iaşi şi editor coordonator la Monitorul de Bacău

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.