Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Povestea celei mai mari capturi de cocaină din România

GALERIE
cocaina
  • cocaina
- +

Sase luni de anchetă, şase investigatori sub acoperire şi şase arestări, este povestea pe scurt a capturii record din Portul Constanţa.

Şase investigatori sub acoperire au fost infiltraţi în reţeaua de traficanţi şi au oferit informaţii care au dus la captura de 2,5 tone de cocaină din Portul Constanţa, se arată în referatul DIICOT. Primele informaţii despre planul transportului de cocaină au fost furnizate de un ofiţer antidrog încă de la începutul anului, sesizarea din oficiu fiind făcută de Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate în luna aprilie. După sesizare, şase investigatori sub acoperire şi colaboratori au fost inflitraţi în reţea şi folosiţi pentru a obţine probe. Pentru a nu atrage atenţia şi a disimula cât mai bine, s-au făcut în total zece transporturi cu mii de tone de banane. Anchetatorii susţin că în realitate cantităţile de banane erau de trei sau ori mai mari decât cele declarate în documente. Iniţial, înainte de primul transport din Columbia, membrii reţelei au încercat să găsească o firmă din România care să accepte să facă comanda de banane. Această firmă urma să primească 40.000 de dolari pe care mai apoi să-I trimită către societatea din Columbia, de unde veneau fructele.

“Din aceleaşi investigaţii a mai reieşit că, pentru realizarea în această modalitate a transportului de droguri, membrii grupării infracţionale vor trimite în România suma de 40.000 dolari SUA pentru a fi utilizaţi de către firma care va realiza importul de banane la plata către furnizorul din Columbia a contravalorii bananelor ce vor constitui marfa de acoperire pentru disimularea cocainei”, arată DIICOT.

Un rus la Gara de Nord

Potrivit referatului, pentru ca drogurile să ajungă în portul Constanţa şi apoi să fie extrase şi încărcate în camioane, membrilor li s-a propus plata cu 5.400 de dolari de persoană. Cele 2,5 tone de cocaină au ajuns în România cu două transporturi. Cu 11 zile înainte de primul transport, unul dintre investigatorii sub acoperire s-a întâlnit, la cererea membrilor, cu un cetăţean rus, în faţa unui hotel din zona Gării de Nord. Rusul i-a oferit informaţii despre ustensilele necesare pentru ca drogurile să fie extrase din containere, fără a fi afectate.

“În aceleaşi împrejurări, respectivul individ i-a solicitat investigatorului să procure, în perioada imediat următoare, anumite materiale (şi anume, două aparate tip autogen, două aparate de sudură în argon, la care se va folosi sârmă cu diametrul de 1,2 mm., spumă/lichid cu proprietăţi de izolare termică pentru a umple un volum de 42x0,05 m2 pentru fiecare container, 60 stâlpi metalici reglabili pe înălţime, o scară dublă) şi a precizat că sunt necesare pentru extragerea drogurilor care sunt disimulate în structura metalică a celor două containere”, se mai arată în referat.

"Rocky" din Malaga

Extragere cocainei din containere a avut loc la un depozit închiriat în staţiunea Eforie Sud. Într-o primă etapă au fost scoase, din pereţii şi podelele containerelor, 505 pachete învelite în folie de aluminiu, indigo şi bandă adezivă transprentă, de aproximativ un kilogram fiecare. După extragere, cei cinci membri au “efectuat activităţi de reparare a containerului”. “104 din cele 505 pachete erau inscripţionate cu logoul «ROLEX», iar celelalte 401 pachete erau inscripţionate cu logoul ,«GUCCI», notează procurorii DIICOT.


La o a doua extragere au scos 577 de pachete, la fel învelite pentru a nu fi depistate la scaner. Flagrantul a fost făcut de oamenii legii pe 29 iunie la depozitul din Eforie Sud. Procurorii DIICOT notează că “pentru plata către furnizorul din Columbia, traficanţii de droguri au pus la dispoziţia investigatorilor sub acoperire şi a colaboratorilor autorizaţi, suma totală de aproximativ 700.000 dolari S.U.A., remisă eşalonat, banii fiind ulterior viraţi, la solicitarea aceloraşi traficanţi ”.
Cel care ar fi gândit întregul transport este Mimoun Kaabouni zis „Rocky”, prins în Spania în aceeaşi zi în care s-a făcut flagrantul la Constanţa.
“Colaboratorul cu identitate protejată a declarat că la începutul anului 2016 numitul Mimoun Kaabouni zis «Rocky» s-a arătat interesat să găsească o modalitate nouă de a introduce cocaina provenită din Columbia, în Europa, în condiţiile în care nu mai erau operaţionale rutele vechi pe care le utilizase înainte, respectiv a menţionat că au fost mai multe situaţii în care anumite cantităţi din drogurile sale au fost capturate de autorităţi, precizând că folosise anterior, ca puncte de introducere a cocainei în Europa, porturile din Rotterdam, Amsterdam şi Antwerp”, se notează în dosar.
Pe 29 iunie, în ziua flagrantului, Mimoun Kaabouni a încercat să părăsească teritoriul Spaniei, cumpărându-şi bilet de avion doar dus.


“În acest context, inculpatul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” a fost reţinut de către autorităţile spaniole pe aeroportul din Malaga în cadrul unei proceduri administrative, informând totodată despre aceste aspecte în timp real procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T.”, notează anchetatorii.
O cantitate record de 2,5 tone de cocaină a fost găsită de poliţiştii şi procurorii DIICOT, adusă cu vaporul din America de Sud, România fiind ţară de tranzit. Potrivit anchetatorilor, cocaina urma să fie scoasă din ţară cu camioane trimise din Olanda. inci persoane, cetăţeni străini dintre care patru lituanieni şi un columbian, au fost reţinute şi arestate în România.
Cocaină capturată are o puritate de peste 90% şi valorează peste 625 de milioane de euro pe piaţa neagră.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri