Povestea comic-tragică, cu hoți și proști, a celui mai vechi parc din Galați. Mâna lui Eminescu, sudată pe piept
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Povestea comic-tragică, cu hoți și proști, a celui mai vechi parc din Galați. Mâna lui Eminescu, sudată pe piept

GALERIE
eminecu parc galati
  • eminecu parc galati
- +

Parcul istoric al Galațiului, inaugurat în 1883, a scăpat în cele din urmă de vandalii care distrugeau în fiecare an statuia lui Mihai Eminescu, dar tot nu este ceea ce ar fi trebuit să fie: în loc de istorie, gălățenii trebuie să se mulțumească cu un ghiveci cu accente maneliste, în care piesa de rezistență este un sexy-club, construit în tulburii ani '90, pe fostul WC public, scrie hotnews.ro

Am trecut zilele trecute prin Parcul Mihai Eminescu ca să văd cum arată acum, după ce Primăria a investit peste 4 milioane de lei în renovarea acestuia. Mi-am dorit foarte mult ca acest loc, atât de important pentru gălățeni, să-și recapete farmecul de pe vremuri. Probabil că zeci de mii de gălățeni, printre care și subsemnatul, s-au pozat la haine festive în Parcul Mihai Eminescu.

Motivul este simplu: ani la rând, în vecinătatea parcului a funcționat Starea Civilă, așa că imediat după ce ieșeau de la ceremonia de semnare a actelor de căsătorie, mirii făceau o ședință foto în fața statuii marelui poet. Invariabil, Eminescu a intrat și el în aproape toate pozele de nuntă ale celor care s-au căsătorit în Galați.

Actualul Parc Eminescu a fost inaugurat în anul 1883 pe locul unde fusese groapa de gunoi a orașului. Inițial, el s-a numit Parcul Municipal. În 1911, aici a fost adusă prima statuie din România a poetului Mihai Eminescu, realizată de sculptorul Frederic Storck.

După 1990, statuia poetului nepereche a început să fie vandalizată. Nu se știe din ce motive, în fiecare an, cu câteva zile înainte de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului, statuia rămânea fără mâna în care muza ținea făclia și care face parte din opera de artă a sculptorului Storck. Au fost ani când hoții furau mâna cu făclie și în alte perioade ale anului, nu doar cu ocazia sărbătoririi poetului. La adăpostul nopții, unul sau mai mulți indivizi rupeau cu totul bucata de statuie și dispăreau în noapte.

Artistul plastic gălățean Gheorghe Andreescu mi-a povestit anul trecut că a făcut cel puțin 30 de replici ale mâinii furate pe care le-a dat autorităților pentru a reface statuia.

Nici faptul că Parcul Eminescu a fost dotat cu camere de supraveghere nu i-a descurajat pe hoți, care parcă își făcuseră un ritual ciudat din a vandaliza statuia poetului. În decembrie 2017, hoții au fost filmați, înregistrările au ajuns la Poliția Galați, însă autorii nu au fost identificați nici în ziua de azi. Din fericire, în decembrie 2017 a fost ultima dată când a dispărut mâna muzei.

Sunt aproape doi ani de atunci, timp în care autoritățile au răsuflat ușurate. Cel mai probabil, hoții au fost descurajați să acționeze și pentru că statuia a fost împrejmuită cu un gard înalt de aproape doi metri. Dar este posibil ca hoții să fi părăsit și ei Galațiul, mânați de sărăcie și deznădejde, așa cum au procedat foarte mulți gălățeni.

Acum, chiar dacă ar vrea să fure din nou mâna cu făclie a muzei lui Eminescu, hoții nu ar avea șanse mari de reușită. Și asta pentru că autoritățile locale au „sudat” făclia de corpul lui Eminescu, astfel încât ea să nu mai poată fi desprinsă. Priveliștea este amuzantă acum pentru că pare că flacăra îi arde pieptul poetului.

Ideea cu făclia prinsă de pieptul poetului le-a venit autorităților locale, anul trecut, când a început proiectul de modernizare a Parcului Mihai Eminescu. Parcul arăta jalnic, cu aleile ciuruite de nepăsarea în care locul a fost abandonat, din 1990 încoace.

Textul integral, pe  hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.