Povestea curierilor de la Amazon concediați de roboți. „M-a dat afară o mașinărie”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Povestea curierilor de la Amazon concediați de roboți. „M-a dat afară o mașinărie”

GALERIE
amazon
  • amazon
- +

La Amazon, un algoritm automat angajează, evaluează și concediază milioane de oameni fără a fi nevoie de implicarea unei minți umane în proces. Roboții au ajuns să decidă viața oamenilor.

Stephen Normandin a cutreierat aproape patru ani străzile metropolei Phoenix, livrând colete pentru Amazon. Într-o zi a primit un e-mail generat automat. Algoritmii care urmăreau fiecare colet livrat au decis că nu-și face treaba suficient de bine. „Tocmai m-a dat afară o mașinărie”, și-a spus uimit Normandin. Ajuns la 63 de ani, nu a luat ușor vestea concedierii, pentru că spune că niciodată în viață nu a fugit de muncă grea. Algoritmul l-a concediat pentru că nu a reușit să livreze anumite colete, deși susține că de fiecare dată a existat un motiv obiectiv. Dar nu a avut cui să-i spună că poarta de la intrarea într-un complex de apartamente era încuiată. La celălalt capăt al mesageriei electronice se afla doar un robot.

Povestea concedierii sale nu este despre cum roboții au ajuns să fure joburile oamenilor, ci despre cum algoritmii automați iau acum decizii în locul nostru. La Amazon, roboții sunt factori de decizie. Ei angajează, evaluează și concediază milioane de oameni. Fără ca aceast proces să fie supravegheat de mințiile umane. În ultimii ani, compania a început să se bazeze pe algoritmi nu doar pentru a gestiona programul de lucru și pauze al muncitorilor din depozite, dar și pentru a supraveghea munca curierilor, inclusiv a celor care lucrează în calitate de contractori independenți. Până și performanța angajaților de la birou e evaluată de roboți.

Atunci când șoferii ajung să conteste evaluările proaste, nici măcar nu știu dacă vorbesc cu un robot sau cu o persoană reală.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.