Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Povestea de război a marii Regine (III)

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

În alt loc, regina notează: „În inima mea trăieşte nevăzută iubirea, lumina pe care n-o poate întuneca nimic, nici dezamăgirea, nici deziluzia, nici măcar neîncrederea oamenilor şi greşitele lor tălmăciri”. Iubirea Reginei Maria este înainte de toate creştină. Însă personalitatea ei atât de complexă, structurată în tinereţe, într-un imperiu multi-etnic şi multi-religios, precum cel britanic, aflat la vârsta apogeului victorian, au pregătit-o pe prinţesă pentru un anume sincretism religios, ce răspundea înţelesurilor adânci ale vieţii şi ale divinului. Regina, botezată în religia familiei regale britanice, cea anglicană, a avut disponibilitatea - regală, desigur -, să integreze confesiunile creştine, inclusiv ortodoxia românească, dar fără a fi străină şi de altele, precum budismul ori bahaîi. Dar nici o oprelişte, nici o credinţă nu au putut-o împiedica pe regină să slujească generos. În budism ea va fi identificat o prefaţare a ideii creştine, anume că suveranul trebuie să fie generos, milostiv, capabil de sacrificiu, cinstit şi îndatoritor, simplu şi auster, răbdător şi tolerant, fără ură ori rea voinţă. Pentru că nimic din ceea ce e omenesc nu i-a fost străin reginei.

În toate împrejurările în care datoria a chemat-o - în cel de al Doilea Război Balcanic (1913), pe linia ori în spatele frontului din Moldova, în anul 1917, în vizitele din Transilvania, Banat, Bucovina şi Basarabia, în misiunile sale diplomatice -, Regina Maria este figura centrală. Prima referinţă pentru istoric este personalitatea ei proeminentă, caracterul vulcanic şi vocaţia de luptătoare înzestrată cu harul de a insufla curaj şi a aduce speranţă. În ecuaţia cuplului regal, regina este net avantajată de aceste trăsături ale personalităţii - uneori complementare, alteori contrastive în raport cu cele ale Regelui Ferdinand, cunoscut pentru timiditatea, agorafobia şi caracterul său uşor retractil. Cu deosebire în anii războiului, Regina Maria înţelege că insuflarea speranţei, a spiritului de sacrificiu şi a nobilului idealism, presupun prezenţa ei nemijlocită alături de răniţi, de soldaţi şi ofiţeri, de mame şi orfani, de poporul pribeag refugiat în Moldova, de membrii Guvernului, ai misiunilor diplomatice ori ai celor militare şi sanitare. Acest tip de conduită pare să iasă, la prima vedere, din cadrele consacrate ale regalităţii suverane, olimpiene, detaşată oarecum de zarva cotidiană. Cuplul regal precedent, Carol I - Elisabeta, consacrase o conduită detaşată şi solemnă, atent cultivată, pentru a nu se interfera excesiv cu lumea şi cu năravurile politicienilor ori a adulatorilor de circumstanţă. Cadrul rigid impus de Carol I cuplului princiar Ferdinand - Maria a nemulţumit-o pe tânăra prinţesă, fără a reuşi însă să-i cenzureze elanurile. Şi cine ar fi putut să o facă?

Războiul Reîntregirii şi noul statut al cuplului regal au facilitat înlăturarea constrângerilor şi limpezirea căii regale. Aceasta a devenit ora astrală a Reginei Maria, clipa aşteptată a descătuşării de formalismul oficial şi a descinderii în agora, alături de poporul vitregit. Această vocaţie populară a reginei tinere este atât expresia personalităţii ei tumultoase, cât şi a ethosului regalităţii. Ele i-au permis reginei să devină personajul central al Războiului Reîntregirii şi al diplomaţiei păcii. Această discretă substituire de roluri, prin trecerea în prim plan a reginei, fără a minimaliza cu nimic poziţia Regelui Ferdinand, dă mărturie asupra faptului că ea a înţeles exemplar faptul că personalitatea şi conduita ei se află în centrul orizontului de aşteptare al unui popor demoralizat de greutăţile fără margini ale războiului. În acei ani ai arcului încordat, ai prăbuşirii, ai speranţei şi ai izbăvirii, Regina Maria a dobândit o putere sui generis, necontradictorie, ci complementară în raport cu cea a Regelui Ferdinand, o putere dobândită nu prin consacrarea oficială, care îi rezerva un rol secundar în economia regalităţii, ci din sursa de iubire pe care a primit-o de la poporul său, pentru a o revărsa mai apoi generos asupra lui. Acesta este, în fapt, contractul de iubire dintre regină şi popor. Regina Maria a reuşit să se identifice cu poporul român, prin toate actele sale din anii războiului şi ai diplomaţiei păcii. Iar aceasta este cea mai profundă relaţie de putere din câte s-au imaginat, întrucât temeiul ei este iubirea îngemănată cu etica datoriei. Nicio constrângere nu împietează acestei legături consensuale. Prin intermediul ei, Regina Maria a reuşit să se identifice cu naţiunea, cu regalitatea şi teritoriul României întregi. Aceste trei realităţi au devenit identice în viziunea organicistă a reginei. La origine, identificarea regelui/reginei cu năzuinţele naţiunii şi cu teritoriul vine din tradiţia regalităţii ca axă a lumii. Ea ne dezvăluie că regatul este în centrul lumii, iar regele/regina sunt în centrul regatului, acolo pe unde trece axa cosmică. Întreaga tradiţie a regalităţii a consacrat acest tip de centralitate. Prestigiul uriaş al Reginei Maria, atât în Regat, cât şi în lume vine din asumarea splendorii regalităţii, pe care ea a înţeles-o mai pregnant decât oricine. Această subtilă filosofie a regalităţii, văzută ca axă a naţiunii, cu deosebire în clipa astrală a Reîntregirii, o consacră pe Regina Maria ca expresie a năzuinţelor majore ale naţiunii. Asimilarea de către regină a acestei filosofii poate fi lesne identificată în trama intimă a faptelor de care se leagă numele său. „Dacă un prinţ se înveseleşte de bucuria poporului - spune gânditorul confucianist Meng Zi -, poporul se înveseleşte la rândul său de bucuria sa. Iar dacă un print se mâhneşte de tristeţea poporului, şi poporul se mâhneşte de tristeţea sa.”

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri