anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.07.2020

Povestea elevei cu cea mai mare notă la bac-ul din toamnă

GALERIE
rezultate
  • rezultate
- +

Rezultatele de la cea de-a doua sesiune de bacalaureat sunt dezamăgitoare pentru 80% dintre absolvenţii care au susţinut examenul. Sunt însă şi excepţii: elevi care au luat examenul cu note foarte mari. Este cazul Ioanei-Violeta Dragu, o elevă din oraşul Buzău, care a obţinut cea mai mare medie pe ţară - 9,85. Ioana a luat nota 10 la română, 9.75 la istorie şi 9.80 la geografie.

Ea a început liceul la Colegiul Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, unde a intrat cu media 9.58 la profilul de Ştiinţele Naturii. Din clasa a X-a,  Ioana a plecat la studii în Scoaţia, la Montrose Academy. Nu pentru că îşi dorea să studieze în străinătate, ci pentru că părinţii ei lucrează acolo de 10 ani, mama ca asistentă medicală, iar tatăl ca mecanic într-un service de maşini.

„De la început de când am mers acolo, am simţit că nu mă atrage lumea aceea. Contează şi vârsta la care pleci într-un fel. Eu am plecat după clasa a IX-a. Fratele meu, care are 14 ani acum, şi a plecat mai de mic nu are nicio problemă, îi place şi s-a adaptat perfect. Eu nu m-am putut acomoda. Mi-am dorit tot timpul să vin acasă. Am fost întotdeauna legată de rude, de bunica”, a spus Ioana. Atunci când i se făcea dor de România îşi suna bunica şi afla tot ce se întâmplă.

Cu toate că trei ani de liceu i-a făcut în limba engleză şi într-un sistem total diferit faţă de sistemul de educaţie din România în care îşi începuse studiile, Ioana a considerat examenul de bacalaureat o provocare.

Toată vara a învăţat şi a citit toată materia pentru cele trei discipline la care a dat examenul: limba română, istorie şi geografie. „Mie tot timpul mi-a plăcut să învăţ. Şi în Scoţia am învăţat, aveam note de A şi B, cum e la ei,  la toate disciplinele. La liceu am intrat printre primii cu media 9.58, în şcoala generală am avut media 10. Şi acum am stat şi am învăţat la toate cele trei materii şi am avut încredere că voi lua examenul. Într-o lună şi jumătate am învăţat toată tematica pentru cele trei materii de la bacalaureat”, spune Ioana.

În Scoţia, elevii îşi aleg materiile de studiu de la începutul liceului, în funcţie de ce vor să urmeze mai departe. Ioana voia să urmeze medicina, aşa că alesese chimia, matematica, biologia şi fizica. „Mai aveam sport, desen. Acolo toate notele erau date prin teste. La finalul fiecărui an dădeam evaluare. Nu pot spune că nu mi-a plăcut la şcoală, dar mie îmi era gândul acasă. Plecatul nu e pentru toată lumea. Eu mi-am dorit să mă întorc. Este altceva dacă mergi ca turist, şi cu totul altceva dacă mergi să stai zi de zi acolo. Când aveam vacanţe şi veneam în România eram cea mai fericită. După ce am terminat le-am spus părinţilor mei că vreau să mă întorc. La început au fost puţin sceptici, dar apoi au înţeles şi m-au lăsat. Şi sunt foarte fericită că m-au lăsat”, spune Ioana.

În ciuda acestor rezultate bune, Ioana mărturiseşte că simţea că există nişte diferenţe între ea şi colegii ei din Scoţia. „Socializam, aveam prieteni, dar erau nişte diferenţe şi de educaţie, şi culturale. M-am întors acasă pentru că nu mai voiam să stau acolo”, povesteşte Ioana. După ce  a trecut de bacalaureat, Ioana vrea să urmeze facultatea la Bucureşti.


 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Paparazzi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.