Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Povestea emoţionantă a unui atlet de 13 ani lovit de o boală nemiloasă

GALERIE
Stefan Puiu1
  • Stefan Puiu1
- +

Ştefan Andrei Puiu este un adolescent carismatic, elev în clasa a VII-a la Liceul cu Program Sportiv din Iaşi, unde practică de doi ani de zile atletismul. Programul lui zilnic includeau ore de curs, antrenamente, ieşiri cu prietenii sau activităţi în aer liber. Multe din aceste lucruri au fost însă înlocuite cu patul de spital, acolo unde Ştefan îşi petrece cea mai mare parte a timpului acum.

Tânărul sportiv a fost diagnosticat în urmă cu o lună de zile cu o formă severă de leucemie, mai rar întâlnită în rândul copiilor. Iar primele semne de boală au apărut în luna octombrie a anului trecut. „Totul a început în urma unui antrenament, după care am acuzat nişte dureri de spate timp de o săptămână. Am venit atunci la spital, am făcut o radiografie, unde mi s-a detectat o scolioză dorsolombară, şi am făcut de asemenea nişte analize, care apoi au fost verificate. Atunci, medicii mi-au spus că am o anemie şi că trebuie să am un regim de viaţă normal. Mi-au zis mie şi mamei să venim în aprilie 2015 din nou pentru control“, povesteşte cu calm Ştefan.

Mama copilului, pentru a mai scapa de griji, a repetat analizele de sânge în luna februarie a acestui an, „unde au ieşit modificate globulele albe, şi medicul de familie ne-a trimis la Secţia de Oncologie a Spitalului de Copii. Pe 27 februarie am fost deja internaţi şi tot atunci i s-a făcut o puncţie băiatului, şi a fost pus diagnosticul“, îşi aminteşte îndurerată mama, Daniela Costea.

Ţine minte că a fost un diagnostic dur, mai ales că această boală este mai rar întâlnită la copii. „Copilul Puiu Adrian în vârstă de 13 ani prezintă din păcate o afecţiune nemiloasă, şi anume leucemie acută mieloblastică, care este o formă mult mai agresivă şi care răspunde mai greu la tratament decât leucemia limfoblastică. Rata de supravieţuire fără transplant este estimată cam la 50% la cinci ani, fiind desigur sub tratament corect“, a explicat dr. Lucian Cernahoschi, medic primar pediatru.

Salvatoarea are 5 ani

Andrei a început în cel mai scurt timp curele de chimioterapie, ce constau în injecţii administrate zi şi noapte, vreme de şapte zile, pentru a distruge celulele canceroase. Doar că efectele tratamentului s-au văzut în scurt timp. Acum, corpul băiatului este slăbit, „i-a căzut părul, lucru care a fost destul de greu de suportat pentru el. Nu a plâns de când ne-am internat în spital, nu l-a afectat nimic cum a fost căderea părului. A fost un şoc, pentru că ţinea foarte mult la felul cum arată“, spune mama, în timp ce îi aranjează copilului căciula. Medicii au recomandat până la cinci cure de chimioterapie, făcute la intervale de 21 de zile, însă totul a fost pentru moment încetat.

Imunitatea lui Ştefan este scăzută, iar până corpul nu se reface tratamentul nu poate fi continuat. Însă adevărata salvare a lui Ştefan nu e chimioterapia, ci un transplant medular ce poate fi realizat la Timişoara, iar donatoare poate fi chiar sora lui mai mică, Alexia, în vârstă de cinci ani. „El se află deja în evidenţa Centrului de Transplant Medular de la Timişoara şi se vor trimite cât de curând două probe biologice de sânge, ale băiatului şi ale surorii sale, pentru a se determina compatibilitatea acestora. Desigur, dacă vor fi compatibili, se trece mai departe cu programarea pentru transplant şi realizarea efectiva a acestuia“, a precizat dr. Cernahoschi.

Şansele ca cei doi fraţi să fie compatibi spun specialiştii sunt de 90%, însă restul procentelor rămase dau motive de îngrijorare familiei. Dacă analizele vor ieşi negative, atunci Ştefan va fi trecut pe o listă de aşteptare pentru donator extern. Doar că băiatul nu are luni să aştepte, iar mama va fi nevoită să plece în Italia, la Torino, să ceară ajutor. Aici însă transplantul medular ajunge la 100.000 de euro. Bani pe care familia nu şi i-ar putea permite. „De profesie sunt inginer, iar câştigurile salariale nu mi-ar permite să achit o asemenea sumă. Pentru noi, o zi înseamnă o viaţă. Putem să pierdem viaţa în câteva ore. Deci în niciun caz nu putem aştepta luni de zile pe lista de aşteptare, pentru că o să ne omoare. Lista de aşteptare este pentru noi o condamnare la moarte. Sună greu şi urât, dar ăsta e adevărul. Am învăţat acum să nu ne mai facem planuri. De o lună de zile am învăţat să mă bucur de ora aceasta şi să nu mă gândesc ce voi face peste două ore. Sper doar că Dumnezeu ne va ajuta să găsim soluţia cea mai bună. Atunci când eşti acasă, la TV, şi vezi astfel de cazuri, zici că nu ţi se poate întâmpla. Dar aşa am păţit noi“, adaugă Daniela Costea.

„Bărbatul familiei“

La şcoală, profesorii au cuvinte numai de laudă când vine vorba de Ştefan. Elev premiant, a terminat mereu anul şcolar cu medii generale peste 9.50 şi a fost mereu deschis spre cunoaştere. „Este un elev deosebit, în sensul că înregistrează foarte uşor informaţiile primite de la şcoală. A luat premiul I şi în clasa a V-a şi în clasa a VI-a, acum în clasa a VII-a primul semestru l-a terminat cu 9.40 şi, pentru că se resimţea şi cu analizele care a trebuit să le facă, a lipsit de la şcoală şi nu a mai putut să recupereze“, a precizat Geanina Onofrei, diriginta băiatului.

Profesorii au înţeles situaţia şi îl vor ajuta pe Ştefan să ducă la bun sfârşit anul şcolar în curs. Colegii de clasă vin zilnic la spital să vadă ce face şi îl ţin la curent cu tot ce se predă nou la clasă. „Am fost şi eu odată să îi arăt ce au învăţat colegii lui, iar Ştefan a înţeles foarte uşor. Apoi l-am verificat în exerciţiu dat şi nu a întâmpinat probleme“, a adăugat diriginta.

Cum putem ajuta

Cu toate astea, Ştefan îşi păstrează zâmbetul pe buze. Are familia alături şi ştie că, dacă continuă să alerge în cursa pornită, va ajunge cu bine la final. Pentru el, o zi înseamnă o luptă, şi va face ca fiecare zi să conteze. El este, aşa cum spune bunica, „bărbatul familiei“.
Cei care vor să îl ajute pe Ştefan o pot face donând în contul bancar deschis pe numele mamei, Costea Lenuţa Daniela, la BCR: RO84RNCB0318033476630001.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri