anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Povestea fotografiei în care Einstein scoate limba. Ce reacţie a avut fizicianul când a văzut-o publicată în presă

GALERIE
Albert Einstein
 • Albert Einstein
- +

În 1905, a scris câteva lucrări care au schimbat fizica, iar în 1921 a primit premiul Nobel pentru fizică, însă, pentru marele public, Albert Einstein este un savant nebun, cu părul vâlvoi, care se strâmbă la cameră atunci când e fotografiat. Imaginea comercială cu genialul profesor de fizică este cea în care acesta scoate limba, trebuie să recunoaştem cu toţii.

Fotografia în care Einstein scoate limba este adesea publicată doar cu el sau, alteori, împreună cu cei care-l însoţeau atunci în maşină. Ambele versiuni îl întruchipează pe marele fizician al secolului al XX-lea cu părul alb nearanjat şi cu limba scoasă către fotograful care a imortalizat momentul în care Albert mergea spre casă după o seară obositoare. Ce se întâmplase în acea zi şi care a fost reacţia omului de ştiinţă când a văzut, a doua zi, fotografia cu el în presă? 

Elev mediocru la şcoală

Dacă se năştea cu un deceniu mai devreme, e posibil ca nimeni să nu-i fi reţinut numele. Născut în Germania, în 1879, Einstein a făcut parte din generaţia liberă de evrei europeni, care-şi puteau alege propriul destin. Generaţia anterioară de evrei cu origine est-europeană au fost „închişi” în ghetto-uri în care nici măcar cei mai deştepţi copii nu puteau visa la ceva mai mult decât să devină rabini, nici vorbă de oameni de ştiinţă de renume mondial. În 1867, când nemţii au adoptat constituţia care le acorda şi evreilor drepturi civile, oamenii au ieşit în stradă ca să protesteze. Pentru Albert, născut un deceniu mai târziu, situaţia a fost diferită.

Einstein putea să facă şcoală, însă, spre surprinderea multora, nu se descurca strălucit. În primul rând, micuţul Albert a început să vorbească târziu, apoi, la şcoală, era un elev mediocru spre bun, care excela doar la matematică. De fapt, plănuia chiar să devină profesor de matematică. S-a ales praful de visul lui când mai multe universităţi au refuzat să-l aibă ca student. Pe la 1900, Einstein, care avea 21 de ani, a renunţat la cetăţenia germană şi s-a mutat în Elveţia, unde a lucrat la meditator de matematică, pe cont propriu. Reuşea astfel să-şi întreţină soţia şi, în timpul său liber, să muncească la lucrări ştiinţifice care au schimbat fizica pentru totdeauna.

Succes în lumea ştiinţifică

Lumea a început să audă de Albert Einstein în 1919, când fizicienii britanici au testat teoria relativităţii. Aproape peste noapte, lumea întreagă îl considera pe Einstein noul Isaac Newton, iar Albert şi soţia sa au fost invitaţi în Marea Britanie şi Statele Unite pentru ca marele fizician să ţină prelegeri.

Vremurile bune s-au încheiat în 1932, când partidul nazist a câştigat alegerile. În ianuarie 1933, Hitler a format noul guvern, iar, în martie, Eistein a demisionat din toate funcţiile avute în Germania şi a cerut azil în Statele Unite. Titlul ziarelor de a doua zi era: „Veşti bune din partea lui Einstein. Nu se mai întoarce!” Şi aşa a fost. Laureatul premiului Nobel în vârstă de 54 de ani nu s-a mai întors niciodată în Gemania natală.

Totuşi unde şi când a fost făcută fotografia cu Einstein scoţând limba?

Pe 14 martie 1951, când Albert împlinea 72 de ani, fotograful de la United Press, Arthur Sasse, încerca să-l convingă pe fizician să mai zâmbească o dată în faţa camerei de fotografiat, însă omul de ştiinţă, obosit de la atâta conversat cu oamenii şi zâmbit nonstop, a scos limba la el. Acea fotografie a fost una dintre cele mai memorabile imagini cu Albert Einstein şi a rămas în memoria colectivă şi-n ziua de astăzi.

Fizicianului i-a plăcut fotografia atât de mult, când a văzut-o a doua zi publicată în ziar, încât le-a cerut celor de la United Press să-i dea nouă copii numai pentru el. Dintre cele nouă copii una a fost semnată de fizician şi oferită unui reporter.

Pe 19 iunie 2009, fotografia originală, semnată de Einstein, a fost vândută la licitaţie cu 74.324 de dolari, un record absolut pentru o poză cu Albert Einstein.

Sursa: click.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.