Povestea fotografului român care, născut fără degete la mâini și crescut la casa de copii, a cunoscut succesul peste hotare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Povestea fotografului român care, născut fără degete la mâini și crescut la casa de copii, a cunoscut succesul peste hotare

GALERIE
Iulian Ovidiu Bohan
  • Iulian Ovidiu Bohan
- +

Un clujean este unul dintre cei mai apreciați fotografi români peste hotare. I-a surprins prin obiectivul său pe Obama, Biden, Trump și Putin. Iulian Ovidiu Bohan s-a născut fără degete, dar în ciuda condiției sale a reușit să devină un profesionit în fotografie.

Iulian Ovidiu Bohan: A fost un eveniment cu George Clooney când, în loc să se însoare în America, s-a însurat în Italia. Am fost peste 2000 de jurnaliști cu bărci. Dacă mă crezi ca fotograf, eu nu am mâini. Dar atât de stabil am fost, că un fotograf de lângă mine, nu știu de unde era, a picat în apă. 

Iulian are 42 de ani, s-a născut în Cluj-Napoca și este fotograf profesionist. Prin fața obiectivului său au trecut zeci de personalități.

Iulian Ovidiu Bohan: Am văzut că Obama se plimbă prin Europa și vine și ne vizitează Germania și am zis de ce să nu. Am strigat la el să se uite la mine. Și s-a uitat la mine. Cu Putin, cu Trump, în 2017, la G20. Și acolo m-am simțit destul de onorat când din aia 20 de jurnaliști, să mă bage și pe mine la acea mică sală. În Hamburg.

Dintre toți oamenii politici, Iulian o preferă pe Angela Merkel.

-Cum e Angela Merkel?

Iulian Ovidiu Bohan: Foarte simplă, e o femeie foarte simplă care nu mi-a venit să cred. S-a dus să facă cumpărături și am prins-o și i-am făcut poze.

Fotograful recunoaște că organizatorii multor evenimente au refuzat să-i dea acreditări, din cauza dizabilității sale.

Iulian Ovidiu Bohan: Mi s-a întâmplat chiar la cel mai tare eveniment din Europa, Belinera, mi-a luat-o pe loc acolo, au zis că nu-i place de mine, pur și simplu. 

Iulian a fost un luptător de când se ştie. Fotografia l-a scos dintr-o viaţă anostă şi l-a adus pe culmile succesului.

Iulian Ovidiu Bohan: Eu am venit de undeva, de la casa de copii. Au început după revoluție să vina foarte mulți străini și erau și jurnaliști. Acolo am văzut niște străini cum aruncau jucării și bomboane. Eu ca și copil trebuia să merg, nu eu m-am uitat la cameraman, la fotograf. Și am zis gata, vreau să fiu ca ei.

A absolvit facultatea de jurnalism, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Apoi și-a găsit de muncă în Germania.

Mai mult, pe digi24

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.