Cât de mult va contribui autostrada A7 la dezvoltarea Moldovei? O analiză care pune toate argumentele pe masă
Periodic, într-un fel de jurnal de santier, ni se arata, filmate cu drone, atacarea „&ic (...)
citeste totduminica, 05.02.2023
Crăciunul va fi anul acesta unul marcat de achiziții chibzuite. Este opinia unor specialişti din Iaşi care iau zilnic pulsul pieţei, dintr-o companie care desfăşoară o afacere mai puţin cunoscută în Europa de Est – destocajul.
După ce taifunul cumpărăturilor de Black Friday va fi trecut, vor rămâne în urmă, în depozitele magazinelor, vrafuri de produse cu defecte sau din mărimi extreme, greu de vândut, aparatură electronică, dulciuri, decoraţiuni. Urmează însă Crăciunul, iar magazinele se grăbesc să-şi umple rafturile cu noi produse. Pentru ca, în noul an, şi acestea să ia calea spre depozite. Ce se întâmplă însă cu marfa nevândută?
“Noi cumpărăm orice tip de produs, mai puţin mărfuri perisabile. În rest, de la îmbrăcăminte, decoraţiuni, la electrice, şampanie, birotică, alimente neperisabile, cosmetice, jucării. E un business în care nu te plictiseşti, un business de oportunitate. Dar dincolo de asta există şi acea latură care se referă la consum responsabil. Pentru că dacă această soluţie nu ar fi gestionată de către noi, produsele ar expira. Asta înseamnă costuri pentru distrugere, înseamnă produse care sunt risipite”, a explicat Raluca Gheorghiu, manager HR şi Comunicare, VEO Iaşi.
Veo este o companie de destocaj. Adică e specializată în cumpărarea stocurilor de marfă la un preţ mic şi repunerea lor în circuit. Lansată în Bucureşti în urmă cu 16 ani, VEO are în prezent 900 de angajaţi în şapte ţări. În România are şase centre, iar cel mai mare centru din ţară este cel de la Iaşi, cu 250 de angajaţi.
“În Iaşi suntem de 14 ani. Ca şi volum vă pot spune că VEO cumpără stocuri de 150 de milioane de euro pe an. E un business plecat din Bucureşti, iar celelalte sedii au apărut în strânsă legătură cu potenţialul lingvistic al zonei, pentru că asta recrutăm noi, vorbitori de limbi străine. Iar Veo a venit la Iaşi pentru tot ce înseamnă vorbitori de spaniolă, engleză, italiană, rusă. Pentru că ei negociază la nivel internaţional. În Braşov avem centru pentru germanofoni, pentru vorbitori de maghiară. În Constanţa avem sediu pentru turcă, greacă, portugheză. La Iaşi există resursă umană vorbitoare de limbi străine, există o competiţie diferită în Iaşi faţă de Bucureşti”, a nuanţat Raluca Gheorghiu.
Practic, se poate spune că prin birourile VEO trec săptămânal tone de marfă, dintr-un colţ al Europei în celălalt. Asta chiar dacă, fizic, produsele respective nu ajung niciodată în România, pentru că toate platformele de depozitare sunt răspândite pe teritoriul Franţei. În funcţie de sezon sau de context, specialiştii VEO ies la cumpărături de milioane de lei şi uneori de milioane de euro. O fac prin intermediul telefoanelor, al emailurilor sau în timpul călătoriilor de afaceri, la târguri şi expoziţii. Acolo unde producătorii îşi prezintă marfa, sunt prezenţi şi cumpărătorii de stocuri, care îi asigură că îi vor scăpa de produsele nevândute. Pentru că stocurile înseamnă costuri suplimentare pentru depozitare, mai puţin spaţiu pentru produsele noi, costuri pentru distrugerea produselor rămase şi pentru transport. VEO, “sanitarul” companiilor, cumpără stocurile de marfă rămase la preţ mic şi le revinde apoi, prin intermediul magazinelor partenere sau prin intermediul altor comercianţi.
Raluca Gheorghiu oferă un exemplu: „Cana pe care o aveţi acum în mână poate să coste 30 de lei. Vânzătorul aplică reduceri, pentru că nu o mai poate vinde, face promoţii, face să coste cana 15 lei, dar tot rămâne cu ea pe stoc. Eu, ca să pot face o ofertă, iau în calcul toate salariile mele, transportul, desfacerea şi îmi deduc toate costurile, astfel încât s-ar putea ca preţul meu de ofertă pentru cană să fie 3 lei. Într-adevăr, e o diferenţă faţă de cei 30 de lei pe care i-aţi avut iniţial, numai că noi trebuie să ne gândim şi la un preţ care să permită revânzarea şi să ne acopere costurile. Preţul poate varia. Discountul nu înseamnă neapărat produs ieftin. Am avut şi loturi de milioane de euro”.
De la haine, la conserve şi ciocolată, şi până la yachturi, maşini sau avioane, compania de destocaj e interesată de orice poate reprezenta un interes pentru alţi cumpărători, din altă parte a Europei. Dar cele mai valoroase achiziţii sunt considerate mărfurile de brand. "Avem parcuri auto cumpărate de la companii în lichidare(...) Depinde foarte mult de volum, de tipul de produs, de nevoia pe care o are furnizorul. Noi oferim o soluţie de destocaj acolo unde nu mai e nicio altă soluţie. Şi câteodată preţul poate să conteze pentru furnizor, câteodată altceva poate să conteze, cum ar fi să-ţi eliberezi spaţiul, ca să poţi să-ţi aduci noi produse”, a mai spus Raluca Gheorghiu.
“În Iaşi, baza noastră de lucru este formată din ţările scandinave, plus Austria şi Elveţia. Dar am dezvoltat foarte mult pe Europa de est, blocul Ţărilor Baltice, România – o echipă întreagă, Italia şi foarte puţin Spania şi UK. În mare parte cumpărăm foarte multe haine, de orice fel, textile, de la haine sport, până la produse care expiră uşor, ciocolată, biscuiţi, sau vinurile din Suedia sau Norvegia. Pentru că ei au monopol şi nu au voie să le revândă la ei în ţară atunci când nu funcţionează un vin sau are o perioadă de expirare. Vineri, de exemplu, un coleg a trecut pe tot ce înseamnă decoraţiuni şi a cumpărat undeva la 37 de camioane de decoraţiuni”, a relatat Ramona Caba, director Platou Comercial la Veo Iaşi.
Specialiştii în cumpărături sunt printre primii din piaţă care observă trendurile, modificările de comportament ale cumpărătorilor şi influenţa pe care o au evenimentele majore din lume, din regiune sau din ţară asupra portofelului nostru.
“În funcţie de stocuri, comparând situaţia de acum cu cea de anul trecut, putem spune că pentru noi va fi un Crăciun bogat. Pentru noi, da! Dar, de obicei, pentru noi e un pic invers faţă de piaţă. Dacă văd un Crăciun atât de bogat pentru noi în textile, mă întreb dacă nu cumva se simte deja un pic de recesiune pe partea de textile în marile ţări, acolo unde oamenii nu mai cumpără la fel de mult diversitatea de haine. Şi cam asta se întâmplă acum. Ştiu de la mulţi că încep oamenii să nu-şi mai cumpere culori, să nu-şi mai cumpere produse care nu pot fi folosite de mai multe ori. Şi atunci partea de fast fashion este în cădere”, susţine Ramona Caba.
La produsele de bază stocurile sunt mici, semn că oamenii cumpără mult mai chibzuit acum sau fac economii, continuă Ramona Caba, care îşi aminteşte că “ Primul meu semnal de alertă nu a fost legat de business, a fost legat de faptul că lucrez cu cele mai scumpe ţări din Europa şi cu veniturile cele mai mari, cu oameni care acolo, fiind directori de export sau proprietari de business, câştigă nişte bani, şi toţi au zis “Nu mai mergem în concediu”. A fost o perioadă anul trecut, după boom-ul de după lockdown, când oamenii s-au întors în magazine. Dar, crescând foarte mult inflaţia, noi aveam foarte multe stocuri de dulciuri. Pentru că cei cărora le scade puterea de cumpărare în magazin nu mai consideră dulciurile o prioritate”.
Pandemia şi evenimentele recente ulterioare au influenţat în mod cu totul neaşteptat economia la nivel regional, iar cumpărătorii de stocuri de marfă de la Iaşi au fost printre primii care au observat aceste schimbări. Raluca Gheorghiu completează: „Dar, ca un fapt, pentru noi a fost un trend pozitiv în perioada pandemiei şi în criză, pentru că am reprezentat o soluţie şi pentru unii, şi pentru alţii. În perioada pandemiei, dacă vă amintiţi, toate magazinele care nu erau de strictă necesitate au fost închise. Toate stocurile acelea au fost blocate. Noi am fost o soluţie pentru antreprenori de a restarta businessurile şi de a găsi un alt canal pentru a vinde produsele respective. Au fost multe businessuri care s-au închis în perioada respectivă şi atunci mulţi au căutat să capitalizeze cât s-a putut din business. Deci e o soluţie care, în perioade de criză, creşte”. În pandemie s-a modificat comportamentul cumpărătorilor din magazine, spun specialiştii în stocuri de marfă. A reînceput să se pună accent pe produse durabile şi de calitate superioară, coşul de consum s-a diminuat ca volum, cumpărăturile au scăzut ca frecvenţă, consumatorii sunt mai atenţi la campaniile promoţionale, la reducerile de preţ: “Dar vedem modificări de comportament şi în ceea ce priveşte producţia. Criza pieselor auto, criza auto, criza materiilor prime, pe toate acestea noi le vedem sub forma unei producţii mai responsabile, prin preţuri”. Războiul din Ucraina a influenţat încă în şi mai multe feluri activitatea de destocaj de la Iaşi. Au fost companii care nu au mai vândut stocurile, pentru că le-au donat. La conservele de peşte, de exemplu s-a dublat preţul, au explodat vânzările.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Netflix va folosi în programele sale vehicule electrice ale General Motors şi ale altor producători
Gigantul Nestle va continua să mărească preţurile produselor sale alimentare
Contrabandist ucrainean de 19 ani, oprit cu focuri de armă. Un Audi Q7 era plin de ţigări
Bibilotecile din Marea Britanie devin refugii pentru victimele crizei economice
Guvernul japonez va începe să restricţioneze exporturile în China de echipamente avansate
Mii de oameni au ieşit în stradă la Tel Aviv şi au manifestat împotriva lui Netanyahu
Fostul preşedinte Jair Bolsonaro s-a mutat în SUA: De la palatul prezidenţial la KFC
A murit Pervez Musharraf. Fostul preşedinte al Pakistanului avea 79 de ani
Trei copii din Ţibana, la un pas de moarte din cauza unei sobe montată greşit
Incendiile de vegetaţie au mistuit vieţile a 23 de persoane în ultima perioadă
Cea mai importantă grupare de traficanţi a fost destructurată. Drogurile ajungeau în ţară din Olanda
FOTO - Casă din Valea Adâncă, cuprinsă de un incendiu devastator
La multi ani Gheorghe Hagi! "Regele fotbalului românesc" împlineşte astăzi 58 de ani
Armata SUA a doborât balonul chinezesc care a survolat teritoriul ţării
VIDEO: Festivalul zăpezii din Sapporo, Japonia, revine cu sculpturi uriaşe în gheaţă şi zăpadă
Monica Niculescu a ratat calificarea în finala de dublu de la Lyon
Actorul Armie Hammer vorbeşte pentru prima dată despre acuzaţiile de viol
O profesoară a conceput un sistem elaborat pentru a ajuta şase elevi să trişeze la examene
Summit Ucraina - UE la Kiev, sub ameninţarea MIG-urilor ruseşti
(FOTO) Adolescent de 14 ani mort după ce un copac a căzut peste maşina în care se afla
Românul care a bătut clienţii unui bar cu o bară de fier regretă faptele
Freddy Versluys, miliardar belgian, vrea să trimită sute de tancuri în Ucraina
Roger Federer ar putea debuta în postura de consultant al BBC cu ocazia turneului de la Wimbledon
Radu Mihăiţă, un cunoscut luptător MMA, autorul mai multor jafuri în capitală
Un bărbat a supravieţuit miraculos după ce nu i s-a deschis paraşuta în timpul unui salt
Şofer prins la volan cu o alcoolemie uriaşă: 4.02 mg/l alcool pur în aerul expirat
Derby-ul de la Cluj, dintre CFR şi FCSB, va fi arbitrat de către Sebastian Colţescu
Daea: Vaca trece prin mari greutăţi, a devenit duşmanul planetei
Impact fatal între un autoturism condus de un bărbat de 74 de ani şi unul de o femeie de 44 de ani
Rafila: Eu nu înţeleg neapărat dorinţa sau ambiţia de a absolvi un doctorat
90 de secunde până la Apocalipsă și totuși nu ducem lipsă de vești bune!
Ministrul Sănătăţii îi critică pe medicii care primesc “atenţii” de la pacienţi: “E inacceptabil”
Primul caz confirmat de “Flurona” la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sfânta Maria
Pasagerii decedaţi din autocarul răsturnat în Slovenia nu erau din Iaşi
Secretar de stat: “Chirica trebuie să plătească 300 000 de euro!”
Un bărbat din Singapore a dat în judecată o femeie care voia să fie doar prieteni, nu iubită
Lovitură de teatru în cazul şoferului testat de poliţiştii de la Rutieră ca fiind drogat
Filmul "Gladiator 2", de Ridley Scott, va fi lansat la finalul lui 2024
Bărbat ademenit cu servicii sexuale, scos din ghearele prădătorilor de jandarmi
O învăţătoare apreciată a murit după ce maşina pe care o conducea a fost zdrobită de un TIR
Nicolae GRECUStupida lex, sed lex!Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi. |
Eugen MUNTEANUGh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI) |
arh. Ionel OANCEABlocul, pacoste sau nevoie? |
Radu POPESCUCa piatra-n lac |
Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.