Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Povestea înduioşătoare a ieşencei care a intrat în finala „Românii au talent“

GALERIE
Gabriela Artene in semifinala Romanii au talent 2Gabriela Artene in semifinala Romanii au talent 3Gabriela Artene in semifinala Romanii au talent 4Gabriela Artene in semifinala Romanii au talent1Gabriela Artene, romanii au talent 1690
  • Gabriela Artene in semifinala Romanii au talent 2
  • Gabriela Artene in semifinala Romanii au talent 3
  • Gabriela Artene in semifinala Romanii au talent 4
  • Gabriela Artene in semifinala Romanii au talent1
  • Gabriela Artene, romanii au talent 1690
- +

Femeia a primit cele mai multe voturi în semifinală. Asistenta medicală a avut doar câteva zile ca să se pregătească pentru a cânta aria „Corul Robilor” din opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi. Toată viaţa şi-a dorit să îmbrăţişeze o carieră artistică, dar la îndemnul mamei s-a îndreptat către medicină.

O ieşeancă în vârstă de 58 de ani, care de 27 de ani e asistentă medicală şi de alţi 9 oferă consultanţă în domeniul asigurărilor, a avut curajul să dezvăluie ţării întregi talentul ascuns cu care este înzestrată. Gabriela Artene va evolua în finala din 10 mai a show-ului Pro TV „Românii au talent”, cu un număr muzical de operă. Soprana autodidactă din Iaşi a intrat în cursa pentru marele premiu în valoare de 120.000 de euro după ce, vinerea trecută, la prima semifinală, fost desemnată favorita telespectatorilor. Asistenta medicală de la Spitalul de Neurochirurgie a interpretat cu emoţie aria „Corul Robilor” din opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi.
 
S-a pregătit numai 4 zile
 
Pentru pregătirea acestui moment care a câştigat inimile telespectatorilor, dar şi pe cele ale juraţilor, Gabriela Artene a avut la dispoziţie doar 4 zile. Pe scenă însă, când a încheiat prima semifinală a concursului, s-a simţit, în ciuda emoţiilor, ca la propriul concert. „Am fost în mod plăcut surprinsă de faptul că am obţinut cele mai multe voturi din partea telespectatorilor. Nu mă aşteptam să fie atât de multă lume iubitoare de muzică de operă pentru că, în general, e un gen de muzică mai puţin gustat, mai ales de către tineri. Am rămas foarte plăcut impresionată şi a fost un şoc pentru mine, tocmai din cauza asta, că eu credeam că nu prea am şanse cu muzica de operă”, a mărturisit ieşeanca. Atât la preselecţii, cât şi în semifinală, unde nu era convinsă că o să ajungă, Gabrielei Artene i-a fost teamă cel mai mult de reacţia juratului Mihai Petre. „Am fost, bineînţeles, uimită, surprinsă în mod plăcut că am fost apreciată. Era prima dată când mi se dădea atenţie şi mi se aduceau atâtea laude, având în vedere că, în decursul vieţii, toata lumea spunea: «ei, ce mai urlă şi asta!». «Nu mai urla!», aşa mi se spunea. Inclusiv mama mea mi-a retezat elanul. Mama mea, în vârstă de 83 de ani, este iubitoare de muzică, dar zicea că nu e o meserie pe care să o practic eu şi să-mi aducă un beneficiu material serios. Din juriu, mi-a fost teamă de Mihai Petre, care însă m-a lăudat cel mai tare. M-a uluit când mi-a spus «pentru mine sunteţi mare»”, a punctat finalista de la „Românii au talent”.
 
Totul a pornit de la un concurs parodie
 
În mod surprinzător, colegii de la compania de asigurări unde lucrează au încurajat-o să participe la concurs. Imboldul de a le arăta şi celorlalţi că are o voce deosebită, fără să o fi lucrat la Conservator, i l-au dat după ce i-au descoperit potenţialul cu prilejul unui concurs de talente organizat de companie la nivel naţional. „Anul trecut, am participat în Bucureşti la un concurs parodie care se intitula «Consultanţii au talent» şi am câştigat locul I. Prezentatorii m-au felicitat pentru prestaţia mea şi am primit aplauzele, recompensa publicului. A fost extraordinar, nu mă aşteptam nici acolo. Nu am mai cântat de 30 de ani pe scenă. Ideea de a participa mi-a venit instantaneu. Am zis să cânt eu, dacă nu se oferă nimeni din zona Moldovei să prezinte un moment artistic. Colegii m-au pus să cânt în agenţie să vadă ce pot să ofer ca spectacol. Şi, după ce m-au ascultat, doamna directoare zonală care era atunci mi-a zis: «Găbiţo, unde ai stat atâta vreme? De ce te-ai ascuns?»”, a povestit Gabriela Artene. Cele patru fiice ale sale (de 31, 30, 29, respectiv 27 de ani, una dintre ale adoptată de suflet, nu şi cu acte, de când avea aproape 16 ani - n.r.) au susţinut-o, de asemenea, să se prezinte la „Românii au talent”. „Mi-au spus că fac foarte bine. Alexandra, fiica cea mică, mi-a spus: «e o şansă a ta, nu cred că o sa râdă lumea cum crezi tu, du-te şi încearcă!». Si ele cântă, dar nu s-au gândit niciodată să participe la vreo competiţie de genul ăsta. Ascultă şi ele muzică de operă, le place foarte mult. Mergem împreună la concerte, de câte ori avem ocazia. Măcar o dată pe lună mergem la Operă sau la Filarmonică”, a afirmat ieşeanca.
 
Ceva s-a schimbat
 
După apariţiile la show-ul difuzat de Pro TV, viaţa Gabrielei Artene începe să se schimbe. Greutăţile şi cumpenele pe care le-a avut (a pierdut o fiică la o lună şi trei săptămâni, iar soţul a murit la vârsta de 53 de ani după ce a suferit mult timp din cauza unei polipoze multiple pulmonare - n.r.) au făcut-o mai puternică, iar acum e fericită că multă lume o apreciază pentru un talent pe care a fost nevoită să-l ţină în umbră. „A fost durere mare în sufletul meu toată viaţa, că n-am fost lăsată să fac ce-am simţit eu nevoia să fac şi ce-am ştiut eu mai bine, şi din care mi-ar fi ieşit ceva, la urma urmei. A fost o provocare să-mi demonstrez, mie mai întâi, dacă am greşit, - şi am greşit că nu mi-am urmat pasiunea - , şi celor care n-au crezut în mine. Mi s-a interzis să fac muzică în familie, pentru că s-a dorit să ajung un medic renumit, ceea ce nu am ajuns, fiindcă vocaţia mea nu era să fiu medic. Nu înseamnă că, fiind asistent medical, nu-mi îndeplinesc cu drag şi cu cinste sarcinile de serviciu şi sarcinile sufleteşti vizavi de pacienţi”, a dezvăluit Gabriela Artene. Colegii din spital au urmărit-o cântând la „Românii au talent”, iar cei mai mulţi dintre ei au şi votat-o, chiar din rândul medicilor. De asemenea, pacienţii şi-au schimbat atitudinea de când au văzut-o la televizor, iar lucrurile se întrevăd a-i merge mult mai bine şi în domeniul asigurărilor, pe care l-a îmbrăţişat ca să-şi poată suplimenta veniturile modeste. „Sunt semne pozitive, în sensul că altfel reacţionează oamenii şi relaţionează cu mine. Este impresionant că relaţia mea cu potenţialii clienţi se anunţă pozitivă tocmai datorită faptului că am apărut la «Românii au talent». Şi asta o spunea şi Andi Moisescu, dacă vă amintiţi”, e de părere ieşeanca.
 
O are model pe Maria Callas
 
În perioada când soţul ei era bolnav, pentru a putea acoperi chletuielile şi ratele la bănci, Gabriela Artene a lucrat şi în agricultură, a făcut croitorie, dar a şi îngrijit la domiciliu, contra cost, bolnavi de Alzheimer. În ceea ce priveşte muzica, speră ca de acum încolo, în afară de recunoaştere şi împlinire, să-i aducă şi câştiguri. „Ceva o să fie şi mi-aş dori să câştig şi nişte bănuţi din toată chestia asta. Cu pasiune cânt şi în baie, şi la făcut mâncare şi iese mâncarea aşa de bună... Cred că de aia iese aşa de bună. Nu mă laud, dar îmi place mâncarea făcută de mine. Ciorbele sunt grozave”, a menţionat Gabriela Artene. Are doar studii muzicale medii, absolvind Şcoala Populară de Arte, însă a învăţat foarte multe singură, având un model în soprana Maria Callas. „Este o artistă completă, care transmite emoţie, şi pe mine asta m-a atras la ea. Tot ce am învăţat, am învăţat după ea, urmărind-o pe internet. Sunt şi alte soliste foarte bune şi frumoase, dar mie mi-a plăcut, îmi place şi îmi va plăcea cel mai mult Maria Callas. Este mentorul meu în muzică”, a motivat soprana autodidactă. Apariţiile de la „Românii au talent” i-au prilejuit primul contact cu o scenă adevărată şi cu un public numeros. Până atunci, cânta aproape zilnic în apartamentul său din Păcurari, se pare că fără să-şi exaspereze vecinii. „Foarte curios este că niciodată vecinii n-au spus că fac gălăgie şi nu mi-au bătut în calorifer. Niciodată nu s-a întâmplat treaba asta, chiar dacă am cântat mai tare. Şi am ridicat vocea tare. Cunosc foarte mult arii din opere şi unele fiind dramatice impun o amplitudine a vocii mai mare şi un volum mai mare”, a mărturisit finalista de la „Românii au talent”.
 
Ce vrea să facă cu banii
 
Ea susţine că nu îi este „teamă” de niciunul dintre concurenţii calificaţi mai departe cu numere de muzică, deşi îi consideră pe toţi foarte buni şi vrea să-i voteze. Dacă telespectatorii ar vota-o la fel de mult în finală, ieşeanca ar putea câştiga premiul cel mare. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, şi-ar dori să îşi ajute apropiaţii şi să-şi cumpere o casă. „E o sumă foarte mare, dar pentru câte ţi-ai dori să faci, pentru câtă lume ai vrea să ajuţi, în primul rând pe copiii tăi, familia ta... Evident că sunt foarte mulţi în jurul tău la care ţii şi care sunt mult mai defavorizaţi din punct de vedere material. Fiecăruia i-aş da câte ceva. Mi-aş cumpăra o casă, în care să stau cu copiii mei, chiar dacă ei au casele lor, cât mai am de trăit. M-am mai gândit la o şcoală de muzică privată, dar la care să vină şi copii care fac parte din familii sărace”, arată Gabriela Artene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri