Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Povestea lui Nicolae, un elev de excepţie din proiectul ProRuralis. Visează să devină profesor de la grădiniţă

GALERIE
pro-ruralis2pro-ruralispro-ruralis1
  • pro-ruralis2
  • pro-ruralis
  • pro-ruralis1
- +

Un băiat din Asociaţia Pro Ruralis a fost plecat în Valencia, Spania, în cadrul unui proiect Erasmus organizat de Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi. Nicolae este un elev model, implicat în diverse activităţi extraşcolare, şi cel mai organizat membru al asociaţiei, fiind un punct de sprijin pentru colegii săi din Pro Ruralis.

Nicolae Lazăr este acum elev în clasa a X-a la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, iar anterior a studiat la Şcoala Gimnazială Glodenii Gândului din comuna Ţibăneşti. A intrat în Asociaţia Pro Ruralis în anul 2021, visând să urmeze o carieră didactică. Tânărul a fost primit cu braţele deschise în colectivul de la Pedagogic.

Cunoaşte toată şcoala, iar toată şcoala îl cunoaşte pe el. Implicarea şi entuziasmul său l-au făcut să ajungă cu uşurinţă în inimile tuturor. S-a adaptat imediat exigenţelor liceului, reuşind să obţină doar medii de 9 şi 10 pe linie.

„Colaborez foarte bine cu acest tânăr. Are stofă de lider şi a organizat grupul de 28 de elevi de la liceu pentru multe activităţi. Este un copil modest şi foarte sufletist. Mărturisesc că nu am mai avut un elev care să se implice aşa cum o face Nicolae”, spune prof. Dorina Hoţoleanu, directoarea Asociaţiei Pro Ruralis.

Visează să devină profesor

„Îmi doream foarte mult să vin la Colegiul Pedagogic şi pentru că aveam o situaţie materială precară. Doamna dirigintă m-a îndrumat să intru în Asociaţia Pro Ruralis. Eu şi cu alte două colege suntem a doua generaţie din Ţibăneşti care intră în proiect”, precizează băiatul.

Încă din clasa II-a visează să devină învăţător sau profesor, şi speră că după finalizarea liceului va reuşi să ducă o generaţie de elevi până la capăt. Îşi doreşte să urmeze o facultate, urmând să îşi aleagă un domeniu pentru a fi profesor.

„O dată pe săptămână, în clasa a IX-a şi a X-a, facem practică observativă. Mergem în grădiniţe sau şcoli şi observăm activităţile, însă, uneori, ne implicăm şi noi. Din clasa a XI-a începem să ţinem propriile lecţii pe baza proiectelor didactice. Este uimitor să fiu în preajma copiilor. Când îi văd că se joacă şi că sunt implicaţi în diverse activităţi am o senzaţie de nedescris”, mărturiseşte Nicolae.

Pasiunile lui Nicolae

„Îmi place să mă implic, iar acesta este şi unul dintre motivele pentru care am venit la o şcoală din Iaşi, având mai multe posibilităţi şi avantaje. De când am venit, am făcut tot posibilul să mă înscriu în cât mai multe activităţi, colective şi asociaţii. Fac parte din Asociaţia Tineretului Ortodox Român (A.T.O.R.) Iaşi şi din Grupul Prietenii Sfinţilor Trei Ierarhi, sunt voluntar la Salvaţi Copiii Iaşi, coordonez trupa de folk a şcolii şi sunt membru în trupa de dans”, explică elevul.

Înainte de a fi liderul trupei de folk a Colegiului Pedagogic, Nicolae a făcut parte din aceasta. Fostul lider a considerat că el este cel mai potrivit pentru acest rol. În luna ianuarie 2023 s-a împlinit un an de când Nicolae cântă la chitară, şi deja s-au văzut rezultatele muncii depuse. Alături de trupa de folk a participat la Concursul Naţional de Chitară „Chitariştii României” şi a câştigat Premiul I.

Tot din clasa a IX-a s-a apropiat şi de dans, când a aflat că se fac înscrieri în trupa de dansuri a şcolii. Astfel, a fost la Festivalul-concurs de folclor „Cântec, joc şi port străbun” de la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi, unde au primit Premiul al III-lea.

Plecarea în Valencia

Recent, Nicolae a fost plecat în Valencia, Spania, prin intermediul unui proiect Erasmus din cadrul şcolii: „Educaţie şcolară şi preşcolară”. „Mergeam în grădiniţele şi creşele din Valencia şi observam activităţile, diferenţele dintre sistemul de învăţământ românesc şi cel spaniol sau noi metode de abordare a unei lecţii”, explică băiatul.

„A fost o experienţă uimitoare. Am avut ocazia să cunosc oameni noi, ţara, cultura şi limba acestora. În grădiniţele în care am fost, eram privit ca un coleg al cadrelor didactice, în timp ce în România suntem priviţi ca nişte simpli practicanţi. Mi-a plăcut că am fost trataţi de la egal la egal”, mărturiseşte Nicolae.

Despre Pro Ruralis

De peste 22 de ani Asociaţia Pro Ruralis susţine performanţa în educaţie prin sprijinirea şi încurajarea tinerilor cu medii mari din zona rurală, ar fără posibillităţi de a-şi continua studiile la Iaşi. Cu ajutorul asociaţiei, aceşti copii reuşesc să absolve cele mai bune licee şi colegii din Iaşi şi să îşi facă un rost în viaţă, aşa cum au visat întotdeauna.

Proiectul a fost iniţiat în anul şcolar 2001-2002 de către „Ziarul de Iaşi”, fiind realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, dar şi generozităţii sponsorilor. Pentru anul şcolar 2022-2023 au fost admişi în proiect 30 elevi, din totalul celor care au candidat pentru o bursă în cadrul Asociaţiei Pro Ruralis. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri