Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Povestea patronului "La plăcinte" spusă de un ziarist cu origini peste Prut

GALERIE
Vitalie_Postu
  • Vitalie_Postu
- +

Jurnalistul Vitalie Cojocari, cu origini peste Prut, a povestit pe contul său de Facebook amănunte despre Vitalie Postu, patronul "La placinte". Mai jos redăm relatarea sa integrală.

“Cel care administrează La Placinte în România! Zilele trecute am făcut cunoştinţă cu un om de afaceri din Republica Moldova şi, pentru că mi s-a părut interesantă povestea lui, am zis să v-o spun.

Restaurantele ”La plăcinte” au creat valuri în momentul în care au apărut în România. Am şi fost întrebat de atâtea ori despre aceste restaurante, dar nu aveam prea multe informaţii. Iar acum am posibilitea să răspund curiozităţilor.

Cel care administrează ”La plăcinte” în România se numeşte Vitalie Postu. Tizul meu, până să fi fost pe postul de administrator al restaurantelor, a fost multe altele, mai puţin în afacerea cu mâncare.

Vitalie Postu mi-a povestit că a făcut ASE-ul la Chişinău. Are şi un master în Drept Economic. Apoi a fost implicat în proiectele unor ONG-uri de la Chişinău. Proiectele au fost finanţate de Fundaţia Soros din Moldova, Banca Mondială şi alte Instituţii Internaţionale care susţin activitatea societăţii civile peste Prut.

De la ONG-urile susţinute de instituţii internaţionale a trecut la multinaţionale. A muncit pentru Metro. De la Metro a ajuns la Lenta. Compania Lenta de origine rusească se traduce “Panglică”, iar Vitalie a tăiat-o la Moscova în 2016.

În capitala Rusiei se ocupa cu deschiderea magazinelor mari, a centrelor comerciale. Cel mai mare magazin pe care l-a deschis a fost unul de vreo 16 mii de metri pătraţi cu sute de angajaţi.

Îi mergea bine la Moscova, voia să deschidă restaurante proprii specializate în pizza. Doar că pizza nu a mai fost rusească, a fost moldovenească. Şi nici măcar pizza nu a fost. Ci plăcintă moldovenească.

Ce s-a întâmplat?

După 5 ani de Moscova, prin 2021, s-a întâlnit la Chişinău cu proprietarul restaurantelor ”La Plăcinte”. Este vorba de omul de afaceri Andrei Tranga. Presa de la Chişinău a scris că este milionar. Şi uite cum după această întâlnire, de la restaurante cu pizza de la Moscova, Vitalie Postu a ajuns să administreze restaurante cu plăcinte la Bucureşti. Nu doar să administreze, ci să şi deţină o parte din restaurante. Dar de ce?

”Reprezintă Republica Moldova. Brandul este cel mai cunoscut şi mai puternic lanţ de restaurante în Moldova şi are un potenţial enorm de dezvoltare pe segmentul din România”, spune Vitalie Postu.

Plecarea se pare că a fost una inspirată. Nu de alta, dar Rusia a invadat Ucraina la începutul acestui an şi au fost aplicate sancţiuni economice.

Acum, referitor la restaurantele ”La plăcinte”. Pentru că la un moment dat erau pe val, dar apoi am văzut că s-au închis câteva, l-am întrebat pe cel responsabil de prezentul şi viitorul ”La plăcinte” ce s-a întâmplat?

Pandemia a răcit plăcintele.

Vitalie Postu spune că deşi au ţinut deschis şi au livrat în toată această perioadă, au fost nevoiţi să închidă din unităţi. Aveau vreo 12 la un moment dat. Numai în 2020-2021, au fost închise 3. Altele erau franciză şi nu au mai rezistat. Avantajul Pandemiei, acum livrează bine prin firmele de livrare Glovo, Tazz, Bolt.

Vitalie Postu crede că succesul iniţial ”La plăcinte” a venit de la echipă, dar şi de la... plăcinte.  Mă rog, nu doar de la plăcintele la tigaie. Ar fi şi de la Învârtitele sărate ori dulci, de la papanaşi, de la clătitele cu brânză, dar şi de la Căciula lui Guguţă zisă şi Cuşma lui Guguţă.

Acum nu ştiu câţi dintre voi aţi auzit de Cuşma lui Guguţă. Este un preparat basarabean, care reprezintă desertul copilăriei multor basarabeni. Ce este interesant la acest desert, că e specific doar Republicii Moldova. Deşi, este din ingrediente cunoscute, în forma sa finală nu se găseşte niciunde în lume. Guguţă este un personaj de desene animate şi personaj de carte din Basarabia.

Am fost curios să aflu şi despre mâncarea de sărbători. Piesa de rezistenţă ar fi scăricica şi aripioara de porc marinată, dar şi un tort de influenţă rusească ori ucraineană numit Smetanic, de la semtana/smântână”, scrie pe Facebook jurnalistul Vitalie Cojocari.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri