Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Povestea ţiganilor care au furat două genţi burduşite cu bani. Lovituri în serie în tot judeţul

GALERIE
furt bani batrani
  • furt bani batrani
- +

Una era cu 44.000 de euro, iar cealaltă avea 110.000 de lei. Grupul celor şase hoţi escrocase doi bătrâni din Moţca. Bandiţii schimbau des maşinile. Sunt suspecţi în zeci de furturi. Căpetenia hoţilor a ascuns numai pentru el 44.000 de euro. Deşi a fost capturat de poliţie, nu a spus încă unde sunt banii

Şase ţigani din Moţca, care dăduseră lovitura vieţii lor în materie de escrocherii, au fost prinşi zilele trecute de către poliţiştii ieşeni, după o anchetă “maraton”. Săptămâna trecută, cei şase au reuşit să fure din casa unor pensionari , de 82 şi 74 de ani, din comuna Alexandru Ioan Cuza, o geantă cu 44.000 de euro şi 110.000 lei. Anchetatorii cred că ţiganii ar putea fi autorii a zeci de escrocherii în dosare rămase, până zilele acestea, cu autori neidentificaţi. Capul reţelei este Ovidiu Nunucă, poreclit „Stângă“ de către „conaţionalii“ din Moţca. Acesta şi cu alţii din grup sunt suspecţi în zeci de furturi, realizate în mediul rural, în mai multe judeţe: Iaşi, Suceava, Vaslui, Botoşani, Neamţ. Ei schimbau săptămânal maşinile cu care se deplasau prin localităţile rurale, în căutare de vârstnici cu bani puşi deoparte. Dacă pensionarii abordaţi aveau bani, însă nu reuşeau să îi fure ziua, se în­torceau şi intrau în casele oamenilor pe timpul nopţii. Metoda „brevetată“ de ei este simplă: întrebau oamenii din sate dacă ştiu pe cineva care vinde cartofi, vin, fasole, sau ouă. Apoi mergeau la persoanele respective şi le băteau la poartă: unul dintre ţigani ţinea de vorbă gazda la poartă, iar ceilalţi intrau în casă prin spate şi cotrobăiau.

Citeste si: Bărbaţii care au prădat săptămâna trecută o femeie au fost prinşi. Nu vor să spună unde sunt banii

Ca să vă faceţi o idee despre cei şase indivizi, liderul grupării, Ovidiu Nunucă, a fost eliberat din arestul preventiv Vaslui în luna decembrie 2017, unde fusese reţinut pentru două infracţiuni de furt calificat. De asemenea, acesta fusese eliberat condiţionat din Penitenciarul Iaşi, în iulie 2016, unde a executat numai o parte din pedeapsa de trei ani şi cinci luni de închisoare pentru infracţiunea de furt. De asemenea, în 2011, acesta a executat o parte din condamnarea de un an, de către o instanţă din Moineşti. Anul următor, Judecătoria Roman l-a condamnat pe Nunucă la trei ani de închisoare pentru furt calificat: în aprilie 2011 a reuşit să înşele o pensionară de suma de 5.400 lei. De asemenea, cercetaţi pentru furturi şi escrocherii sunt şi ceilalţi membrii ai găştii, care au reuşit zilele trecute să fure cei 44.000 de euro şi 110.000 lei de la vârstnicii din comuna Al. Ioan Cuza. Aceştia sunt Claudiu Nunucă, zis şi „Gă­situ“, Neculai Măgureanu, zis şi „Badea“, Cristian Petrea, care a fost prins zilele trecute la Vama Borş când voia să „şteargă“ din ţară, Ionuţ Bostan, şi Mihai Stoica. Acesta încă nu a fost prins de către poliţişti şi este căutat intens prin Moţca, unde anchetatorii bănuiesc că se ascunde. O parte dintre aceştia au fost prinşi într-o localitate din Suceava, într-un Audi A6. „Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi, împreună cu cei de la Poliţia Municipiului Paşcani, au identificat şi adus la cercetări cinci bărbaţi bănuiţi de comiterea infracţiunii de tâlhărie ca­lificată. Patru dintre aceştia au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Bărbaţii, cu vârste între 22 şi 37 de ani, au fost depistaţi într-un autoturism, pe raza judeţului Suceava“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi.

Bătrânul de 90 de ani s-a agăţat de portiera maşinii hoţilor

Ultima escrocherie a grupului condus de către Ovidiu Nunucă a avut loc pe 9 februarie, atunci când hoţilor le-a ajuns la urechi un zvon că familia unor localnici din localitatea Al. Ioan Cuza, are bani mulţi puşi deoparte. Banii fuseseră trimişi în ţară de către nepoţi, cu care urmau să îşi achiziţioneze un apartament în Iaşi. Grupul de hoţi se deplasa cu un autoturism de lux, un Audi A6. Trei dintre ei au ciocănit la poarta familiei unde locuia un bătrân de 82 de ani, soţia de 74 de ani şi fiica acesteia de 52. Hoţii i-au întrebat pe aceştia dacă au vin, cartofi, sau fasole, de vânzare. Bărbatul de 82 de ani ar fi spus că are vin şi cartofi şi a mers în casă să le aducă. În acelaşi timp, unul dintre hoţi a scos o bancnotă de 500 de lei, pentru a plăti produsele, iar bătrânul a mers în casă ca să aducă restul. Acesta nu ştia că Ovidiu Nunucă a înconjurat casa, a sărit gardul şi a intrat în casă ca să vadă unde îşi ţine banii pensionarul. După ce a ieşit pensionarul din casă şi mergea spre poartă pentru a înmâna ţiganilor restul de bani, Nunucă a intrat în casă şi a cotrobăit. Acesta a avut surpriza să constate că în camera respectivă era o geantă cu euro, şi încă una cu lei. Nunucă a ieşit din casă, iar când să sară gardul, a fost surprins de către proprie­tarul casei. Nunucă a fugit la maşină, cu bărbatul înşelat pe urmele sale. „Înainte de escaladarea gardului, unul dintre bărbaţi ar fi fost prins de către persoana vătămată, însă s-ar fi smucit din prinsoarea acesteia. Totodată, persoana vătămată s-ar fi deplasat la portiera din partea dreaptă a autoturismului în care au urcat persoanele, şi a reuşit să o deschidă, însă şoferul a demarat şi a târât persoana vătămată pe o distanţă de doi metri, fără ca aceasta să cadă la pământ“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi.

Liderul bandei a ascuns numai pentru el o geantă cu bani

După ce au reuşit să scape de bătrâni, Nunucă s-a lăcomit: a împărţit cei 110.000 lei în mod egal, iar de cei 44.000 de euro nu a suflat o vorbă nimănui. Acesta i-a ţinut numai pentru el şi i-a ascuns. Ieri, anchetatorii nu au reuşit să-l facă pe acesta să vorbească despre locul unde a ascuns banii. De altfel, lui Nunucă „îi poartă sâmbetele“ şi prietenii lui din gaşcă deoarece, la câteva zile după „atacul“ pensionarilor din Al. I. Cuza, au aflat din presă că în afară de cei 110.000 lei a mai fost şi o geantă cu 44.000 de euro. Aceştia au fost nedumeriţi, însă Nunucă i-a liniştit repede, spunându-le că este o minciună. Cei şase recurgeau la diferite şiretlicuri pentru a nu fi recunoscuţi. Nu îşi spuneau pe nume în prezenţa victimelor, şi îşi lăsau maşina căt mai departe de locuinţele victimelor, pentru ca aceştia să nu memoreze numerele de înmatriculare ale maşinii cu care veniseră. De asemena, aceştia schimbau maşina săptămânal. De exemplu, zilele trecute, când au fost prinşi în Suceava, circulau cu un Audi A6, break, altul decât folosit în furtul de la Al.I. Cuza. De asemenea, dacă nu reuşeau să se strecoare în casele oamenilor în timp ce îi ţineau de vorbă la poartă, şi erau siguri că victimele au bani puşi deoparte, memorau casa şi locul, apoi se întorceau pe timpul nopţii. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri