Povestea tinerei din Africa de Sud care studiază la USV Iași. Îi plac micii și sarmalele, și iubește România necondiționat/GALERIE FOTO-VIDEO

marți, 25 martie 2025, 03:15
6 MIN
 Povestea tinerei din Africa de Sud care studiază la USV Iași. Îi plac micii și sarmalele, și iubește România necondiționat/GALERIE FOTO-VIDEO

Katherina Pavlova, o tânără de 24 de ani cu origini bulgărești, este născută la Johannesburg, Africa de Sud. De aproape șase ani ea studiază medicina veterinară la Iași, oraș despre care spune că este mult mai sigur decât multe locuri din țara sa natală.

Despre români afirmă, fără să dea impresia de falsitate sau de diplomație, că sunt prietenoși. Îi place mâncarea de aici, mai ales micii și sarmalele.

„Iubesc România”, spune tânăra parcă în ciuda multor conaționali care văd doar lucrurile urâte din jurul lor, iar aspectele pozitive sunt total ignorate. Citiți în rândurile de mai jos povestea pe larg a Katherinei, dar și despre motivele pentru care străinii aleg să studieze în Iași, la Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV).

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

„Familia mea a făcut o mulțime de eforturi și a pus o mulțime de bani deoparte pentru ca eu să-mi îndeplinesc visul”

„Călătoria mea către România a fost una lungă, dar au fost câteva motive care au stat la baza acestei decizii. Familia mea este din Bulgaria, iar în Africa de Sud mai eram doar eu și părinții mei. Când eram în liceu aveam în plan să mă mut înapoi «aproape» de Bulgaria, să fiu cu restul familiei mele. Acest gând a existat mereu în sinea mea. Africa de sud nu este foarte sigură. Se înt\mplă crime/ilegalități, iar noi nu mai vrem să locuim acolo. E greu să studiezi medicina în țara mea, avem doar o universitate și milioane de oameni fac acolo cereri ca să fie admiși. Din cauza istoriei țării și a unui partid există o anumită lege care vizează rasele și favorizează sud africanii. Sunt foarte puține locuri pentru oameni cu culoarea albă ca mine”, a declarat studenta.

Familia tinerei a făcut eforturi mari pentru ca aceasta să poată studia medicina veterinară la USV Iași. Taxa anuală de școlarizare în cadrul acestui program este de 5.500 de euro.

„Sunt singură la părinți. Familia mea a făcut o mulțime de eforturi și a pus o mulțime de bani deoparte ca eu să-mi pot urma visele. Îmi este dor de ei, ultima dată am fost acasă în urmă cu doi ani, dar distanța între noi e temporară, mai ales că în timpurile noastre există apeluri video, deci e mai ușor să ținem legătura”, a adăugat Katherina.

În ceea ce privește Iașul, aceasta a povestit cât de ușor s-a integrat, și-a făcut prieteni români și a găsit sprijin atât din partea profesorilor, cât și din partea colegilor străini.

„Iubesc România!”

„Iubesc România, românii mă mai întreabă asta și când le spun că o iubesc, ei sunt foarte surprinși. Eu văd românii ca niște oameni foarte primitori și prietenoși. Sunt foarte respectuoși în special cu străinii și vor mereu să ajute, chiar dacă nu vorbesc prea bine engleză. Acest loc este foarte sigur în comparație cu acasă și chiar a fost un mediu foarte bun în care să stau în ultimii 6 ani. Mi-au plăcut toate cursurile, suntem foarte norocoși să avem profesori pasionați printre noi, care ne susțin în ceea ce facem în această universitate și nu numai”, a subliniat tânăra.

Mâncarea de aici, de asemenea, este pe placul Katherinei.

„E puțin asemănătoare cu cea din Bulgaria. Iubesc sarmalele, sunt preferatele mele! Iubesc și carnea de aici, ]mi place barbeque. Îmi plac și micii, sunt și ei preferații mei”, a declarat aceasta.

După absolvire, Katherina are de gând să facă voluntariat în Africa.

„O să studiez în Vietnam timp de două luni și apoi voi merge și acasă să fac voluntariat. Sper să am o carieră de succes”, a menționat studenta.

Tânăra a transmis un mesaj studenților străini care doresc să vină în România.

„Cred ca e important să-ți amintești de ce ești aici. Nu e o aventură ușoară, desigur că are beneficii și dezavantaje, în special pentru studenții cărora le va fi dor de casă dar trebuie să-și amintească că e doar temporar. Sunt 6 ani departe de familiile noastre, dar vom avea timp să recuperăm timpul pierdut”, a conchis Katherina.

„România e ca o a doua casă pentru mine”

Și prietenele sale, Yara Hamam (Israel) și Janessa Silveira (India) au ținut să-și exprime gândurile cu privire la România, fiind recunoscătoare pentru tot ce au trăit și încă trăiesc în țară.

„Trebuie să fii foarte special ca să fii admis de unde vin eu. Este foarte mult rasism și în Israel. Aici e mult mai ușor. Timpul a trecut repede, 6 ani au trecut ușor. Am o experiență foarte plăcută aici. Românii sunt fost foarte prietenoși și de treabă cu mine. Mi-am făcut mulți prieteni români. România e ca o a doua casă pentru mine acum. Mi-am făcut propria familie aici. Oricum, sunt foarte norocoasă să-mi pot vizita și familia din Israel, să pot lua un avion foarte ușor, pentru că sunt la doar 2-3 ore de zbor de aici”, a declarat Yara.

„Sunt foarte fericită aici! E un mediu foarte plăcut și foarte sigur. Am prieteni buni și educația e foarte bună. Am fost foarte nerăbdătoare să vin în Europa. România a fost una dintre cele mai bune opțiuni”, a menționat Janessa.

Programul de studii în limba engleză este foarte atractiv

În ultimii ani, programul de studiu în limba engleză de la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științele Vieții din Iași (USV) a început să atragă un număr tot mai mare de studenți străini. Principalele criterii pe care tinerii le cântăresc când vin să studieze în România sunt: calitatea educației, siguranța orașului, oportunitățile academice și profesionale.

Dacă de-a lungul timpului, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) era cunoscută ca fiind universitatea cu cei mai mulți studenți internaționali, acum și USV Iași a devenit o destinație din ce în ce mai populară pentru persoanele care doresc să studieze Medicină Veterinară. Programul în limba engleză oferit de USV Iași este tot mai apreciat, mai ales pentru că admiterea în multe țări de origine este extrem de competitivă și locurile disponibile sunt limitate.

„Ca profesie, medicina veterinară și în mod specific programul de studiu în limba engleza devine o opțiune tot mai atractivă pentru candidații noștri și viitorii studenți, în ultimii ani. Numărul de locuri repartizate a crescut, de asemenea. Acum doi ani am avut repartizate 50 de locuri, din 2023 avem 70 de locuri repartizate și cu cele suplimentare ajungem la 77 de locuri, care din fericire sunt ocupate la capacitate maximă. Programul este foarte atractiv, mai ales pentru candidații din Franța, care sunt dominanți să spunem, dar avem studenți și din SUA, India, Coreea de Sud, Africa de Sud. Avem studenți de pe patru continente. Este un program care a crescut exponențial, am început cu un număr de 5 studenți în 2014”, a declarat pentru „Ziarul de Iași” conf. univ. dr. Răzvan Nicolae Mălăncuș, directorul Departamentului de Relații Internaționale.

Etichete: studenti, usv

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii