anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Cât de simplu poate ajunge o familie onorabilă într-una distrusă de alcool?

Povestea uluitoare a doi fraţi dintr-o familie bună distrusă de alcool

GALERIE
decizie-instanta
 • decizie-instanta
- +

Alcoolul a distrus o familie de ieşeni şi l-a transformat pe unul dintre membrii ei în ucigaşul fratelui său. Întors acasă de la muncă, şi-a găsit fratele prăbuşit în curte, beat. Crezând că iar şi-a băut banii, l-a ucis din două lovituri. L-a târât în casă, dându-şi seama abia a doua zi că l-a omorât. Nu s-a grăbit să anunţe decesul şi a încercat să-şi ascundă fapta. Magistraţii Tribunalului s-au arătat destul de îngăduitori, printr-o sentinţă care însă ar putea fi schimbată în apel.

Capul familiei, poliţist

În vârstă de 52 de ani, Laurenţiu Vasiliu provenea dintr-o familie organizată, tatăl fiind poliţist, iar mama, casnică. După pensionare, tatăl lucrase ca mecanic la o staţie de irigaţii, iar Laurenţiu a „furat” meserie de la acesta. A făcut un liceu agroindustrial, iar după 1990 a lucrat el însuşi la o staţie de irigaţii din Comarna. Tatăl său visase probabil la o altă carieră pentru fiul său, aşa că s-a apucat de băut. Mama lui Vasiliu era deja o băutoare învederată, iar de la părinţi s-au luat şi copiii. Din cauza alcoolului, căsnicia lui Laurenţiu Vasiliu avea să dureze de altfel doar patru ani. Tatăl a murit în 2015, din cauza unui AVC, iar mama, doi ani mai târziu, de ciroză. În casa bătrânească au rămas cei doi fraţi şi sora lor.

Bărbaţii beau în mod obişnuit, dar Laurenţiu avea totuşi măsură. Lucra cu ziua la diverşi oameni din sat, iar în ultimii ani se angajase ca zilier la Ocolul Silvic. Îşi angajase şi fratele acolo, dar doar scurtă vreme. Mult mai dependent de alcool şi cu o stare de sănătate grav afectată, acesta s-a lăsat repede de muncă, rămânând cu sticla. Nu o dată, întorcându-se de la crâşma sa preferată, „La doi păduchi”, se prăbuşise prin şanţuri, sătenii ajutându-l să se întoarcă acasă.

„Era practic o umbră, nemaifiind omul pe care îl cunoşteam. Era slab, gârbovit, neras, tremura şi părea că nu are mai mult de 30% din forţa pe care o avea înainte”, avea să povestească ulterior despre el un martor.

Gospodăria o ţinea practic Laurenţiu, singur. Pe cei doi fraţi îi mai vizita uneori sora lor, dar doar de vreo două ori pe an, nemulţumită fiind de consumul lor constant de alcool. Ultima oară, i-a vizitat pe 1 decembrie 2020, când le-a lăsat nişte alimente congelate şi 20 de lei, de ţigări. Dacă ar fi lăsat mai mult, banii ar fi fost băuţi. Din cei 20 de lei, totuşi, fratele lui Laurenţiu a reuşit să bea totuşi timp de două zile, poşirci cumpărate din sat cu 2-3 lei suta.

Crâşma care i-a distrus viaţa: „La doi păduchi”

Pe 3 decembrie, Laurenţiu Vasiliu i-a lăsat fratelui său 33 de lei pentru a plăti factura la cablul TV, i-a zis să taie nişte lemne şi a plecat la muncă, la ocol. Lăsat singur, fratele s-a dus şi a plătit factura. Apoi, s-a oprit la un consătean, unde a băut o cinzeacă de rachiu. După cum a povestit ulterior săteanul, „nu era nici beat, nici treaz”. S-a întors acasă şi a tăiat lemnele. Până seara, a mai ieşit din gospodărie de vreo trei ori, pentru a merge să bea ceva. Ultima oară, tot „La doi păduchi”, împreună cu un fost coleg de clasă. Îl rugase pe acesta să-i dea doi lei, de o ţuică, dar fusese refuzat, pentru că nici colegul nu avea bani. În schimb, avea credit la crâşmă, aşa că au băut amândoi pe caiet. Pe seară, Laurenţiu Vasiliu s-a întors acasă, cu hârleţul folosit la muncă şi o sacoşă în mână. La ora 17 era deja întuneric, dar luminile casei erau stinse. Intrat în curte, Vasiliu aproape că s-a împiedicat de fratele său, căzut la marginea unei alei, beat.

Crezând că fratele său băuse banii pe care îi lăsase pentru factură şi că nici nu tăiase lemnele, Vasiliu şi-a ieşit din fire. L-a zgâlţâit, primind însă doar un răspuns mormăit. Aunci, l-a lovit cu hârleţul în cap şi cu pumnul în gât, iar apoi l-a târât în casă. Nu şi-a dat seama, dar ambele lovituri fuseseră deosebit de grave. Pumnul îi fracturase victimei cartilajul tiroid, iar hârleţul îi crăpase craniul, afectând creierul. A mai trăit totuşi o vreme, zăcând în camera în care îl târâse fratele său. Fusese întins pe covor, ca nu cumva să urineze în pat. Vasiliu a mâncat, a fumat o ţigară şi s-a culcat liniştit.

A doua zi dimineaţă, a constatat că fratele său nu-şi face apariţia în bucătărie, ca de obicei. S-a dus la el şi l-a găsit tot pe covor, dar în altă poziţie decât îl lăsase de cu seară. Nu mai avea puls, dar era cald, încă. Laurenţiu şi-a pus fratele pe pat, „doar nu era să stea aşa acolo jos”, apoi şi-a sunat sora, discutând cu ea aproape o jumătate de oră. Nu a chemat nici poliţia şi nici medicul de familie, şi nici nu s-a gândit să sune la 112. „Mi-a fost frică, m-am panicat... Eu ştiu că puteam suna la 112, dar nu mi s-a părut interesant... aşa am judecat eu, că ce rost mai are”, a spus el ulterior.

S-a dus în schimb la un sătean, unde a băut o ţuică şi i-a spus că şi-a găsit fratele mort, plecând apoi spre Răducăneni, pentru a anunţa decesul. S-a mai oprit la un sătean, pentru încă o ţuică, iar acesta l-a sfătuit să anunţe întâi poliţia de cele întâmplate. Le-a spus poliţiştilor din Răducăneni că şi-a găsit fratele ţeapăn. Cum victima era cunoscută ca alcoolică, nici poliţiştii nu prea şi-au bătut capul. „Cercetarea la faţa locului a fost una superficială, în procesul-verbal consemnându-se eronat că trupul victimei nu prezenta semne vizibile de violenţă”, au remarcat ulterior judecătorii. Rănile au fost descoperite la Institutul de Medicină Legală.

Condamnat la închisoare, dar şi să nu mai intre în baruri după eliberare

Pe 6 decembrie, Laurenţiu Vasiliu a participat la înmormântarea fratelui său. La acea oră, procurorii erau deja pe fir. Audiat, bărbatul a negat cu îndârjire că şi-ar fi lovit fratele, susţinând că rănile pe care le avea acesta s-ar fi putut datora faptului că picase din picioare din cauza băuturii. Testat cu aparatul poligraf, şi-a repetat răspunsurile, dar acestea au fost apreciate ca vădit nesincere. Aceleaşi răspunsuri le-a dat şi în faţa judecătorilor, în pofida probelor prezentate de procurori. Cercetarea judecătorească a stabilit însă firul acţiunii aproape la fel cum fusese consemnat în rechizitoriu.

Magistraţii Tribunalului l-au găsit pe Laurenţiu Vasiliu vinovat de omor împotriva unui membru de familie, faptă pedepsită cu închisoarea pe un termen cuprins între 10 şi 25 de ani. Deşi ucigaşul nu-şi recunoscuse fapta, judecătorii au ţinut cont de viaţa sa de până atunci, de faptul că lucra, că avusese grijă de fratele său pe parcursul îndelungatei sale dependenţe de alcool, dar şi că nu mai avusese până la acel moment niciun conflict cu legea penală. Ca urmare, judecătorii s-au orientat spre o pedeapsă apropiată de minim, respectiv 11 ani de închisoare. De asemenea, i-au interzis ca, după eliberare, să mai intre în baruri timp de trei ani. Pronunţată miercuri, sentinţa nu este încă definitivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.