Povestea unei asistente care pregătește sala de operație. „Nicio zi nu seamănă una cu alta”

sâmbătă, 25 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Povestea unei asistente care pregătește sala de operație. „Nicio zi nu seamănă una cu alta”

Holurile aglomerate ale Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași vibrează de agitație. Printre pacienți și cadre medicale, Alina Tudose, asistent medical principal generalist instrumentist, își începe ziua cu același zâmbet cu care i-a obișnuit pe pacienți de peste 16 ani. Încă își amintește de prima operație la care a asistat.

Era anul 2008, iar ea era abia la începutul carierei în sistemul medical. Trebuia să ajute la o intervenție de urgență pentru tratarea unui hematom subdural. Chiar dacă operația s-a încheiat cu succes, emoțiile intense pe care le-a trăit au persistat mult timp după aceea. În cele din urmă, a înțeles că meseria de asistent medical implică provocări constante și necesită ieșirea din zona de confort. Cu timpul, a învățat să gestioneze aceste emoțiile și să le transforme într-un impuls pentru a deveni mai puternică și mai experimentată în domeniu.

„Vin la serviciu și nu știu ce mă așteaptă”

„Este stresant, dar este și frumos. Mă simt binecuvântată că pot arăta empatie față de oameni și îmi place mult ceea ce fac. Cu toate că o zi ca asistent medical pe secția de bloc operator nu este tocmai ușoară pentru că interacționezi cu tot felul de persoane și caractere, te ajută să te formezi ca om, ceea ce pe mine m-a motivat să-mi fac treaba cât mai bine și să fiu mereu cu trupul și sufletul la muncă. La noi, nicio zi nu seamănă cu alta, vin la serviciu și nu știu ce mă așteaptă”, a declarat Alina Tudose, asistent medical în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

În atribuțiile unui asistent medical generalist instrumentist intră pregătirea instrumentelor pentru operație și asistarea medicului prin furnizarea instrumentelor necesare. De asemenea, un astfel de asistent se ocupă de întreținerea aparaturii, fiind responsabil să se asigure că toate echipamentele funcționează corect. Astfel, după ce își pune costumul de asistentă și se dezinfectează corespunzător, primul lucru pe care-l face Alina este să pregătească sala de operație. Ea verifică toate setările necesare pentru actul operator, de la comprese și soluții de dezinfecție chirurgicală a mâinilor, până la soluții pentru hemostază. În plus, în fiecare zi întâlnește oportunități de învățare, fie de la doctori sau pacienți, fie despre aparatura medicală care evoluează constant.

„Sunt o fire optimistă și îmi place să încurajez pacienții. Oricâte aș îndura, la sfârșitul programului am satisfacția că totul a mers bine, iar pacientul este într-o stare bună. A avut parte de monitorizare și a avut tot ce trebuie pentru operație. Cu toate că mă consumă și ajung foarte obosită acasă, fac tot posibilul să mă recreez, să fac alte lucruri care-mi plac și-mi oferă satisfacție, să gătesc, să-mi petrec timpul în curte. Totodată, nu pot explica sentimentul când mă întâlnesc cu foști pacienți, îi văd că sunt bine, și-mi mulțumesc pentru munca depusă”, a declarat asistenta.

O meserie în care trebuie să te adaptezi la situații stresante

Întrebată dacă acest job este potrivit pentru oricine, Alina a răspuns că nu, subliniind că trebuie să fii capabil să te adaptezi la situații stresante și nu toată lumea se poate descurca în astfel de circumstanțe. Cu toate acestea, îi încurajează pe tinerii din Iași să aleagă acest domeniu deoarece aduce multe satisfacții și învățăminte de viață. Fiind obișnuită să pregătească voluntari, Alina are încredere că lasă meseria în mâini bune.

„Pe parcursul timpului, colegii mei au devenit ca o a doua familie pentru mine. Ne respectăm reciproc, cunoscându-ne bine rolurile și responsabilitățile. Colaborăm strâns și ne ajutăm unii pe alții, recunoscând valoarea fiecărui membru al echipei. Fiecare dintre noi contribuie la succesul colectiv, iar faptul că suntem atât de uniți contribuie la bucuria pe care o simt în timpul petrecut la serviciu”, a declarat Alina Tudose.

Acasă, pe lângă faptul că este asistentă, Alina este și soție și mamă a două fete de 18 și 10 ani. Este bucuroasă că acestea i-au devenit cele mai bune prietene și că o înțeleg de fiecare dată când este absentă din cauza muncii. Însă, acest aspect le-a întărit relația și le-a determinat să se bucure mai mult de momentele petrecute împreună. Astfel, fie că e Crăciun, Revelion sau Paște, familia înțelege că pe lângă părțile pozitive, există și sacrificii pe care Alina trebuie să le facă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii